Cu toate acestea, așa cum era normal, factorii de conducere ai organizațiilor profesionale din sectorul cărnii nu diminuează presiunea la adresa autorităților, continuând dialogul. În acest sens, ne-am adresat domnului Alex Jurconi, acela care ne-a declarat în exclusivitate: ”În cursul zilei de joi, 12 februarie, ora 17, Ministerul Finanțelor Publice si MADR organizează consultări cu organizațiile profesionale din agroindustrie pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal, la sediul MFP, începâd cu ora 11. Cea mai importantă discuție va fi, cu siguranță, reducerea TVA-ului la carne și produse din carne, propunerea noastră fiind menținută la nivelul de 5%. Evident, sunt și alte propuneri sectoriale, de la eliminarea “taxei pe stâlp” până la impozitarea micilor fermieri, dar bătălia se va da pe măsuri de combatere a fraudei fiscale. În ultimele trei săptămâni, guvernul, având și acordul FMI, pare că înclină mai degrabă către aplicarea taxării inverse a pe lanțul cărnii, incluzând animale și furaje, decât pentru reducerea TVA, cel puțin, ca o măsură de etapă. Taxarea inversă este agreată de producătorii de carne, însă pune probleme de finanțare a capitalului de lucru pentru procesatori și, în consecință, aceștia o privesc cu rezervă.” Reamintim faptul că, din cauza nivelului foarte mare al TVA, întregul sector al cărnii întâmpină foarte mari probleme, atât în zona producției primare a cărnii-materie primă, în ferme, cât și în zona de procesare, firmele având de suportat, pe lângă un sistem fiscal împovărător peste măsură, și efectele negative ale evaziunii și pieței negre a cărnii.