Repers

199

Exclusiv: Reducerea TVA la carne, rediscutată vineri, la MFP

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum am anunțat într-o știre publicată de revista Fabrica de Carne, propunelerea legislativă depusă la cele două Camere ale Parlamentului României, prin care se urmărea diminuarea cotei de TVA la carne și produse din carne, dar și la alte produse alimentare, a fost respinsă de Comisiile pentru Industrie ale Senatului și Camerei Deputaților, aceasta din urmă având putere decizională.

  Cu toate acestea, așa cum era normal, factorii de conducere ai organizațiilor profesionale din sectorul cărnii nu diminuează presiunea la adresa autorităților, continuând dialogul. În acest sens, ne-am adresat domnului Alex Jurconi, acela care ne-a declarat în exclusivitate:   ”În cursul zilei de joi, 12 februarie, ora 17, Ministerul Finanțelor Publice si MADR organizează consultări cu organizațiile profesionale din agroindustrie pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal, la sediul MFP, începâd cu ora 11. Cea mai importantă discuție va fi, cu siguranță, reducerea TVA-ului la carne și produse din carne, propunerea noastră fiind menținută la nivelul de 5%.   Evident, sunt și alte propuneri sectoriale, de la eliminarea “taxei pe stâlp” până la impozitarea micilor fermieri, dar bătălia se va da pe măsuri de combatere a fraudei fiscale. În ultimele trei săptămâni, guvernul, având și acordul FMI, pare că înclină mai degrabă către aplicarea taxării inverse a pe lanțul cărnii, incluzând animale și furaje, decât pentru reducerea TVA, cel puțin, ca o măsură de etapă. Taxarea inversă este agreată de producătorii de carne, însă pune probleme de finanțare a capitalului de lucru pentru procesatori și, în consecință, aceștia o privesc cu rezervă.”   Reamintim faptul că, din cauza nivelului foarte mare al TVA, întregul sector al cărnii întâmpină foarte mari probleme, atât în zona producției primare a cărnii-materie primă, în ferme, cât și în zona de procesare, firmele având de suportat, pe lângă un sistem fiscal împovărător peste măsură, și efectele negative ale evaziunii și pieței negre a cărnii.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2