Potrivit DairyReporter, care citeaza o analiza Fongterra, prețurile au crescut în cea mai recentă licitație Global Dairy Trade, marcând o revenire semnificativă cu o creștere de 5,5% la toate categoriile.
Prognoză ridicată
Această performanță puternică a determinat cooperativa de produse lactate Fonterra să-și ridice prognoza pentru prețul laptelui la fermă, reflectând optimismul din sector. Cu toate acestea, precauția rămâne, deoarece volatilitatea și factorii externi continuă să influențeze piața.
Această licitație marchează cel mai mare câștig procentual din martie 2021, o schimbare semnificativă față de scăderea de 6,9% observată la începutul lunii iulie.
Pe baza creșterii modeste de 0,5% a licitației anterioare, această creștere este o veste încurajatoare pentru fermieri. Laptele praf integral a înregistrat o creștere substanțială de 7,2%, atingând o medie de 3.482 USD/ton. În mod similar, laptele praf degresat a cunoscut, de asemenea, o creștere puternică, crescând cu 4% până la o medie de 2.636 USD/ton.
Prețurile au crescut peste tot. Kelly Eckhold, economist-șef la Westpac NZ, spune că sunt motivați de revenirea continuă a cumpărătorilor chinezi pentru lapte integral și produse din lapte degresat. „Piețele futures anticipaseră o licitație puternică și au fost corecte.”
În sus și în 2025
Eckhold observă că, dacă prețurile pot menține aceste niveluri, ar putea exista un risc în creștere pentru prognoza Westpac pentru prețul laptelui pentru perioada 2024-2025 de 8,40 USD (5,25 USD) per kg de substanțe solide din lapte. Cu toate acestea, el recomandă prudență atunci când proiectează tendințele viitoare ale prețurilor pe baza mișcărilor recente.
„Realitatea este că participarea chinezii la licitație a fost greșită și volatilitatea prețurilor a fost semnificativă. Cu toate acestea, acum ne aflăm cu niveluri de preț la vârful gamei observate în acest an și vizibil peste mediile pe termen lung. Indicele GDT este cu aproximativ 10% peste media pe 10 ani. Deci, există câteva motive pentru optimism”, a spus Eckhold.
Cooperativa de produse lactate Fonterra a anunțat o creștere a prognozei pentru prețul laptelui la fermă din cauza creșterii prețurilor la mărfuri. Începând cu 23 august, cooperativa cu sediul în Noua Zeelandă a majorat punctul de mijloc al prognozei sale pentru prețul laptelui de la fermă din sezonul 2024-2025 cu 0,50 dolari NZ (0,31 dolari SUA) per kg de substanțe solide din lapte.
În plus, Fonterra estimează că câștigurile sale pentru anul financiar 2024 se vor situa la limita superioară a intervalului anunțat anterior de 60-70 de cenți NZ (37,5-43,7 cenți SUA) pe acțiune. CEO-ul Miles Hurrell a atribuit aceste actualizări câștigurilor recente ale prețurilor Global Dairy Trade și robusteței bilanțului Fonterra.
Ce se mai întâmplă cu ancheta din China?
Ministerul Comerțului din China a inițiat o anchetă antisubvenție privind importurile de anumite produse lactate originare din Uniunea Europeană. Produsele lactate care fac obiectul anchetei includ toate produsele din brânză și anumite produse din lapte și smântână.
Franța și Italia par să fie principalele țări ale anchetei antisubvenție, inițiată ca răspuns la tarifele impuse de Bruxelles vehiculelor electrice chinezești. Potrivit datelor de la Administrația Generală a Vămilor din China, Franța conduce exportatorii europeni de lactate în China, cu o valoare de 211,5 milioane USD în 2023 și 115,3 milioane USD în plus între ianuarie și iulie anul acesta.
Pe locul doi se află Italia, care a exportat brânză în valoare de 64,9 milioane USD anul trecut, la care se adaugă 43,2 milioane USD în primele 7 luni ale anului 2024. Pe lista marilor exportatori mai sunt și Danemarca, Olanda și Spania.
Exporturile de lactate ale Australiei
Pe de altă parte, Rabobank raportează că volumele exporturilor de produse lactate din Australia au prezentat rezultate variate în acest sezon. Din iulie 2023 până în mai 2024, exporturile au scăzut cu 1,2% de la an la an în ceea ce privește tonaj. Scăderi notabile se observă în laptele lichid și laptele praf integral.
În schimb, brânza, untul și laptele praf degresat au funcționat bine. Valoarea comercială totală a exporturilor australiene de produse lactate în această perioadă este de 3,3 miliarde USD (2,24 miliarde USD), reflectând o scădere de 4,3% față de anul precedent.
În Noua Zeelandă, sezonul de producție de lapte a avut un început mixt. Iunie, de obicei o lună cu producție mai mică, a înregistrat o reducere cu 2,2% a producției de solide din lapte. În general, producția a scăzut în 5 din primele 6 luni ale anului, în primul rând din cauza condițiilor sezoniere mai puțin favorabile din sudul Insulei. (Foto: Freepik)