Technologies

363

Iaurtul cu miere sporește abundența de probiotice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Iaurtul cu miere este o combinație de alimente obișnuită, dar există beneficii pentru această combinație de alimente dincolo de gust și familiaritate, a descoperit un nou studiu citat de DairyReporter.

O provocare cheie

Dar creșterea supraviețuirii și a abundenței probiotice este o provocare cheie pe care producătorii de alimente trebuie să o rezolve, deoarece aceste microorganisme benefice sunt sensibile la căldură și aciditate. În timp ce metode precum microîncapsularea pot aborda problemele de perisabilitate, creșterea populațiilor de probiotice din intestin este mai complicată.

Mierea – o combinație alimentară obișnuită pentru iaurt – poate fi o soluție naturală, curată, pentru a crește atât abundența de probiotice, cât și supraviețuirea, au arătat noi cercetări.

Publicat în The Journal of Nutrition, studiul și-a propus să descopere dacă adăugarea de miere la iaurt ar putea crește abundența populațiilor de probiotice în intestin. Este primul studiu care investighează acest lucru, potrivit autorilor, care au teoretizat că adăugarea de miere la iaurt ar îmbunătăți sănătatea digestivă, starea de spirit și cogniția.

Două grupuri de control

Ei au efectuat un studiu pe 62 de adulți sănătoși care au fost împărțiți în două grupuri: un grup de control care a consumat iaurt tratat termic cu zahăr și un alt grup căruia i-a fost furnizat iaurt probiotic și miere.

Iaurtul probiotic folosit în studiu a fost un produs de vanilie cu conținut scăzut de grăsimi de la marca Danone Activia care conținea ≥108 CFU/g de B. animalis, în timp ce produsul de control a fost tratat termic pentru a inactiva probioticele.

Un studiu de extensie a fost, de asemenea, efectuat ulterior, în care participanții au consumat un iaurt și o băutură cu zahăr pentru a oferi rezultate de referință privind efectele probioticelor în formulările care nu includ miere.

„Din cunoștințele noastre, aceasta este prima încercare de a traduce cercetările in vitro care demonstrează supraviețuirea îmbunătățită a probioticelor cu miere într-un studiu uman”, au explicat autorii în lucrare.

Un studiu de extensie reușit

Mai exact, studiul a demonstrat că combinarea iaurtului cu miere a susținut îmbogățirea cu probiotice, concluziile studiului de extensie susținând rezultatele inițiale ale studiului.

Cercetările au descoperit, de asemenea, unele efecte benefice asupra stării de spirit și a cogniției – în special, reducerea stresului – sugerând că consumul de lactate fermentate are potențiale beneficii în acest domeniu.

Există loc pentru un alt studiu care să examineze efectele iaurtului și mierii asupra sănătății mintale, au remarcat autorii.

Cu toate acestea, unele beneficii – cum ar fi îmbunătățirea funcției intestinale – nu au putut fi dovedite în acest prim studiu de acest fel.

De asemenea, nu au existat legături definitive între simptomele digestive și consumul de iaurt și miere, dar studiul a susținut cercetările existente asupra efectelor benefice ale iaurtului asupra sănătății intestinale și a digestiei.

Care este rolul sibioticelor în supraviețuirea probioticelor?

În timp ce autorii susțin că au fost primii care au studiat efectele iaurtului probiotic și mierii într-un studiu uman, cercetările anterioare au analizat rolul simbioticelor în protejarea probioticelor.

Sibioticele sunt ingrediente care combină prebioticele și postbioticele într-o singură entitate; de exemplu, într-un mod similar cu mierea, extractele de fructe și plante conțin prebiotice, polifenoli și antioxidanți.

Experimentele din trecut au arătat că extractele de plante din iaurt protejează compușii bioactivi precum probioticele și îmbunătățesc viabilitatea culturii.

„Studiile viitoare ar trebui să exploreze în continuare efectele iaurtului și probioticelor combinate cu miere și alte ingrediente alimentare”, au concluzionat autorii.

„Aceste ingrediente alimentare integrale sunt ușor accesibile publicului și au potențialul de a crește eficacitatea probioticelor pentru a ajuta la menținerea bunăstării în populațiile sănătoase și la îmbunătățirea sănătății persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale și mintale.” (Foto: Freepik)   

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2