Propunerea Comisiei prevede cadrul legal pentru introducerea, pentru prima data si pe o baza voluntara, a unui sistem electronic de identificare (EID) pentru bovine. Tehnologia este deja folosita in mai multe state membre ale UE, insa in regim privat, avand ca scop principal gestionarea exploatatiei. Punerea sa in aplicare pe o scara mai larga va consolida sistemul de trasabilitate actual pentru animalele din specia bovina si a produselor alimentare (de exemplu, carne de vita), facandu-l mai rapid si mai precis, sustin reprezentantii Comisiei. In cele din urma, acesta poate aduce beneficii pentru fermieri si alte parti interesate, deoarece va reduce povara administrativa prin simplificarea procedurilor birocratice curente. In ciuda caracterului sau voluntar, propunerea CE permite statelor membre sa introduca un regim obligatoriu la nivel national. Acesta este un nou pas inainte in consolidarea sigurantei lantului alimentar din UE, sustine comisarul european pentru Sanatate si Consumatori, John Dalli. Sistemul electronic de identificare a bovinelor este privit si ca o masura de protectie pentru consumatori, urmand sa ajute la prevenirea si controlul bolilor si gestionarea crizelor. Autoritatile de la Bruxelles sunt de parere ca, odata introdus acest sistem, va creste competitivitatea sectorului si se vor imbunatati perspectivele comerciale. Unitatile de prelucrare a carnii si comerciantii de animale vii vor beneficia, de asemenea, printr-o reducere a costului fortei de munca. Indirect, acesta va contribui la gestionarea si supravegherea implementarii anumitor scheme de ajutor comunitar in domeniul agriculturii.