297
De-a lungul anilor de îmbunătățire genetică, găinile ouătoare au fost selectate pentru capacitatea lor de a depune un ou în fiecare zi.
Dar, la fel ca în cazul sportivilor de top, toate variabilele trebuie să fie corecte, pentru a oferi performanțe optime. Nutriția joacă un rol esențial în această, mai precis, includerea precisă a mineralelor în rație.
Alice Hibbert, managerul global al programului Trouw Nutrition pentru administrarea mineralelor, a abordat această temă în timpul unui seminar online publicat de PoultryWorld, din care vă prezentăm următoarele extrase.
Lucruri rele și multe
Într-o situație ideală, un fermier producător ouă speră să aibă un ou pe zi pe găină adăpostită pe tot ciclul de ouat. Având în vedere presiunile producției comerciale, acest lucru se dovedește imposibil, așa că următoarea căutare este să ne apropiem cât mai mult de situația respectivă. Cu toate acestea, există multe variabile care împiedică realizarea acesteia.
În afară de faptul că, chiar și găinile cu mare producție tind să sară din când în când peste ziua de ouat, găinile mai în vârstă produc mai puțin și anumiți factori de stres pot avea un impact asupra producției generale. Starea și presiunea bolii, stresul termic și interacțiunile nutriționale negative vor afecta toate performanțele producției de ouă.
Și lucrurile rele nu se termină aici. Condițiile sub-optime nu afectează doar numărul de ouă, ci și calitatea ouălor. În plus, o creștere a numărului de ouă crăpate sau de ouă de gradul II va avea un efect negativ semnificativ asupra performanței generale a fermei.
Atenuarea factorilor de stres
Pentru a forma cel mai bun ou posibil, găina are nevoie de elementele de construcție proverbiale, necesare pentru a face acest lucru. Asta înseamnă să le hrănești cât mai corect și cât mai eficient.
Alice Hibbert explică: ”Când ne uităm la producția comercială, calitatea și numerele cojii de ouă sunt cei mai importanți indicatori cheie de performanță (KPIs). Aici intră în joc urmele de minerale consumate de găini. Urmele minerale sunt vitale, deoarece au multe funcții importante în organism și în metabolismul păsărilor.
Nivelul de urme de minerale din principalele noastre ingrediente pentru furaje este în general destul de scăzut, deci nu putem fi siguri că animalul își îndeplinește cerințele nutriționale doar prin hrănirea cu aceste materii prime.
Aceasta definește cerința esențială de a suplimenta urme de minerale în furaje, pentru a ne asigura că animalul își îndeplinește cerințele nutriționale reale. Pasărea are nevoie de mai multe urme de minerale, pentru a susține funcția imunitară, atunci când există o presiune ridicată a bolii, punând sistemul său imunitar sub presiune”.
Sursa și cantitatea de minerale
”Când vorbim despre urme de minerale în furaje, este important să luăm în considerare sursa și cantitatea de urme de minerale, care pot fi absorbite în fluxul sanguin, făcându-le astfel disponibile pentru a susține aceste funcții importante.
Merită menționat faptul că reactivitatea diferitelor urme de surse minerale în furaje poate afecta enorm disponibilitatea sau biodisponibilitatea urmei minerale în intestinul subțire, care ese locul absorbției.
Biodisponibilitatea este cu adevărat importantă, atunci când luați în considerare sursa de minerale pe care o veți utiliza în furaje, care va avea apoi un efect asupra modului în care mineralul de urme poate sprijini funcțiile corporale și, în cele din urmă, rentabilitatea și performanța. Zincul, cuprul și manganul sunt cele mai importante trei urme de minerale și au atât proprietăți catalitice, cât și proprietăți structurale”.
Formarea ouălor
Hibbert continuă: ”Există multe modalități diferite prin care urmele de minerale au o interacțiune cu calitatea cojilor de ouă. Zincul, cuprul și manganul sunt cele mai importante trei urme de minerale și au atât proprietăți catalitice, cât și structurale. Există diferite reacții enzimatice necesare pentru a face componentele cochiliei.
Zincul catalizează anhidrază carbonică, aceasta fiind necesară pentru depunerea carbonatului de calciu în matricea cochiliei, cuprul este necesar pentru sinteza colagenului găsit în membranele cojii de ouă, iar manganul ajută la depunerea proteinelor în matricea cojii de ou. Suplimentarea acestor urme de minerale poate îmbunătăți rezistența la rupere a cojii de ou și poate reduce procentul de ouă sparte”.
Modificarea cerințelor privind urmele de minerale
În calitate de expert în minerale, Hibbert știe că cerințele de urme de minerale ale păsărilor se schimbă în timp: ”Găinile ouătoare au nevoie de mai mult sprijin, în anumite perioade stresante din ciclul de ouat, mai ales în timpul ouării timpurii, până la vârful producției și din nou, în timpul ouării târzii.
La depunerea timpurie, pasărea trebuie să se adapteze la producerea unui număr mai mare de ouă, rezultând uneori o calitate mai slabă a cojii de ou. La depunerea târzie, numărul de ouă este redus și din nou, calitatea ouălor poate scădea.
Acest lucru se întâmplă din mai multe motive diferite, cum ar fi scăderea sănătății intestinului și capacitatea de a absorbi substanțele nutritive, precum și faptul că păsările trebuie să mobilizeze calciu din os pentru a forma ouă”.
Cercetările arată că odată cu creșterea găinii, odată cu creșterea dimensiunii ouălor, grosimea și masa cojii scad cu aproape 10%, rezultând mai multe ouă crăpate.
Susținerea păsării
În producția modernă, este esențial să se completeze urmele de minerale în furaje, pentru a satisface cerințele păsărilor. Acesta este motivul pentru care Trouw Nutrition a efectuat o amplă activitate de testare axată pe chimia surselor de urme minerale.
”Vrei să ajuti pasărea cât mai eficient posibil, completând pentru a corespunde cerințelor păsărilor, optimizând aportul, pentru a preveni excesul de ieșire din fecale care poate fi dăunător mediului. Este important să se evite aprovizionarea insuficientă, care poate apărea în timpul unui eveniment stresant, cum ar fi apariția laiciului, sau o provocare a bolii atunci când va exista o creștere a necesarului de urme de minerale.
Cu toate acestea, supraoferta poate duce la toxicitate și deșeuri de mediu. Pe scurt, există mai multe de trasat surse minerale decât se credea anterior”, spune Hibbert. Studiile arată că o sursă superioară de zinc, cupru și mangan poate îmbunătăți și mai mult producția de ouă și reduce numărul de ouă crăpate.
Surse anorganice comune
În practica zilnică, mulți producători utilizează surse de minerale mai ieftine și mai comode, cum ar fi sulfații și oxizii. Cu toate acestea, respectivele surse sunt extrem de reactive în furaje și pot avea un impact negativ asupra calității furajelor și oferă o biodisponibilitate minimă.
Hibbert explică: ”Am văzut că hidroxi-urile minerale sunt absorbite cel mai eficient în comparație cu sursele anorganice obișnuite, cum ar fi sulfații, care se pot solubila cu ușurință în furaje și GIT, legându-se de antagoniștii din dietă, făcându-i indisponibili pentru absorbție în cei mici. intestin. Acești complecși insolubili sunt excretați în materiile fecale, rezultând un produs irosit, precum și o excreție mai mare în mediu”.
Ea concluzionează: ”Studiile noastre arată că o sursă superioară de zinc, cupru și mangan poate îmbunătăți în continuare producția de ouă și reduce numărul de ouă crăpate. O sursă de minerale foarte bio-disponibile poate, de asemenea, atenua efectele stresului termic asupra performanței.
Cheia este de a utiliza o sursă îmbunătățită de minerale pentru a îmbunătăți biodisponibilitatea, optimizând astfel nivelurile de urme de minerale în furaje pentru a se potrivi cu cerințele păsărilor.
Acest nivel poate crește în perioadele de stres pe tot parcursul ciclului de producție, dar are un avantaj economic clar atunci când sunt luate în considerare beneficiile de performanță ale sursei de comutare. Cea mai bună abordare specifică fermei poate fi descoperită cu ajutorul experților noștri. ”