119
In Romania exista zone care pastreaza zestrea produselor traditionale, zone montane si submontane considerate ca bazin de identificare a produselor agricole si/sau alimentare ce pot dobandi protectie la nivel national si comunitar, care au aproximativ 50% din produsele traditionale atestate, cum ar fi judetele Arges, Sibiu, Satu Mare, Maramures, arata ministerul de resort. Principale categorii atestate anul trecut sunt cele din carne si produse din carne, lapte si produse din lapte, peste si produse din peste. Totodata, in perioada 2005 – 2011 au fost atestate 3.853 de produse alimentare traditionale. Din totalul de 3.850 de produse traditionale atestate si inregistrate la nivel national, ponderea cea mai mare o reprezinta produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059). Ministerul Agriculturii precizeaza ca s-a dezvoltat de cativa ani o nisa de piata pe care agentii economici din mediul rural o valorifica. Acestia realizau produse dupa retete vechi din generatie in generatie, valorificandu-le din gospodaria proprie. Prin cadrul legislativ existent, produsele agricole si alimentare pot dobandi protectia denumirilor de origine, a indicatiilor geografice si specialitatilor traditionale garantate, sustin reprezentantii ministerului. Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara. Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, pentru investitii in modernizarea si dotare unitatilor de productie.