133
Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte. Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie. Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European. Potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in Romania este inregistrat un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, din care 1,4 milioane de capete sunt crescute in 317 ferme comerciale. Pana la data de 1 octombrie 2011, 49 de ferme si un abator (din judetele Bihor, Timis, Caras-Severin, Arad) au solicitat aprobarea pentru a participa la comertul intracomunitar si la export catre tari terte. Obiectivul propus pentru 2012 este reluarea comertului cu porci vii pe piata UE si a exportului catre tari terte, prin aplicarea, in anul 2012 a unui program intensiv de monitorizare si control pentru PPC (Pestei Porcine Clasice – n.r) la nivel national, care urmareste obtinerea pentru Romania a statutului de tara libera de PPC, ceea ce va conduce la modificarea Deciziei 855/2008 si va permite reluarea comertului de carne si produse din carne de porc pe piata UE si a exportului catre.464 euro din care suma de 7.994.049 euro a fost rambursata de catre Comisia Europeana. Programul de supravegher al Pestei Porcine Clasice 2010-2011 a constat din verificari si audit in fermele comerciale de porci, verificari in gospodariile populatiei si prelevari de probe de sange si analiza acestora in laboratoarele sanitare veterinare. Romania a reallizat in 2003 un export de 478.669 tone carne de porc, in valoare de 619.127.000 euro.