News

402

Indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Valoarea de referință pentru prețurile mondiale la produsele alimentare a scăzut marginal în august, deoarece scăderile cotațiilor pentru zahăr, carne și cereale au depășit creșterile celor pentru uleiurile vegetale și produsele lactate, a raportat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Similar cu 2023

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui set de mărfuri alimentare comercializate la nivel mondial, a înregistrat o medie de 120,7 puncte în august, ușor în scădere față de cifra revizuită din iulie și cu 1,1% sub valoarea corespunzătoare din august 2023.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,5% față de iulie, ca urmare a prețurilor globale mai scăzute la exportul grâului, pe fondul livrărilor la prețuri competitive la Marea Neagră și a producției mai mari decât se aștepta în Argentina și Statele Unite ale Americii.

Între timp, prețurile mondiale la porumb s-au întărit ușor, reflectând impactul valurilor de căldură asupra recoltelor din anumite părți ale Europei și Americii de Nord, în timp ce indicele FAO al prețurilor pentru toate orezul a crescut cu 0,6%, deoarece cotațiile pentru soiurile non-Indica au crescut sub influența etanșeității sezoniere. și aprecierile valutare ale unor țări exportatoare față de dolarul american.

Indicele FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a crescut cu 0,8% față de iulie, pentru a atinge un maxim din 20 de luni, deoarece creșterile prețurilor internaționale ale uleiului de palmier au compensat mai mult decât scăderea cotațiilor pentru uleiurile de soia, floarea soarelui și rapiță.

Indicele pe grupe de produse

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a crescut, de asemenea, cu 2,2% în august. Laptele praf integral a crescut, determinat de o creștere a cererii de import pentru aprovizionarea spot.

Prețurile internaționale la brânzeturi au crescut, de asemenea, din cauza cererii globale mai mari de import, în timp ce cotațiile internaționale de unt au atins un maxim istoric, alimentate de incertitudinea crescută cu privire la adecvarea aprovizionării cu lapte în Europa de Vest.

Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 0,7% față de iulie, prețurile cărnii de pasăre, porc și ovină au scăzut, pe fondul cererii de import slabe, chiar dacă prețurile la carne de bovine au crescut ușor.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a scăzut cu 4,7% în august, pentru a atinge cel mai scăzut nivel din octombrie 2022.

Scăderea a fost susținută de o perspectivă îmbunătățită a producției pentru viitoarele recolte de trestie de zahăr din India și Thailanda, precum și de prețurile internaționale mai scăzute ale țițeiului. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la impactul incendiilor asupra câmpurilor de trestie de zahăr din zonele cheie în creștere ale Braziliei au dus la creșteri abrupte ale prețului zahărului la sfârșitul lunii august. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2