142
Un studiu citat de PoultryWorld a descoperit regiuni specifice din 9 zone diferite ale genomului puiului în care variațiile genetice par să joace un rol în protejarea găinilor de focarele de gripă aviară.
Influențarea rezistenței naturale
Mai multe zone ale ADN-ului găinilor pot influența rezistența naturală împotriva gripei aviare, potrivit cercetărilor.
Studiul, care a fost realizat de Institutul Roslin, Universitatea din Edinburgh, a analizat puii care au supraviețuit unui focar major de gripă aviară foarte infecțioasă în 2015 și a găsit indicii genetice care ar putea ajuta la protejarea găinilor de focare mortale de gripă aviară.
Folosind probe de sânge, echipa a analizat ADN-ul de la puii care au supraviețuit focarului viral și le-a comparat cu cel al păsărilor neinfectate, presupuse susceptibile, căutând diferențe care ar putea dezvălui gene legate de rezistență.
Păsările studiate au supraviețuit unui focar de gripă aviară deosebit de letal, care a înregistrat o rată a mortalității de peste 99%.
Genele și sistemul imunitar
Studiul a arătat regiuni specifice descoperite în 9 zone diferite ale genomului de pui în care variațiile genetice păreau să joace un rol. Deși nicio genă nu a explicat pe deplin de ce au supraviețuit unii pui, studiul a identificat câteva gene probabil asociate cu sistemul imunitar și cu răspunsul păsărilor la virus.
Regiunile asociate cu rezistența HPAI au fost observate pe cromozomii 1, 2, 5, 8, 10, 11, 15, 20 și 28, cu un număr de gene candidate identificate.
Unele dintre genele identificate la păsări, inclusiv una cunoscută sub numele de ANP 32A, sunt deja cunoscute că joacă un rol în modul în care animalele răspund la gripa aviară.
Acest lucru sugerează că cercetătorii sunt pe drumul cel bun, deoarece prezența unei gene cu un rol cunoscut în rezistența virală susține ideea că celelalte gene nou-identificate pot fi, de asemenea, relevante pentru apărarea împotriva gripei aviare.
Dezvoltați strategii
Dr. Jacqueline Smith, cercetător senior la Institutul Roslin, a declarat: „Puii sunt extrem de vulnerabile la tulpinile foarte patogene de gripă aviară, așa că posibilitatea de a examina ADN-ul de la câteva păsări care au supraviețuit ne-a oferit o oportunitate unică de a încerca să înțelegem genetica care stă la baza rezistenței.
Această cercetare ne oferă prima noastră privire asupra modului în care răspunsul gazdei poate permite păsărilor să lupte împotriva infecției – ceva ce abia începem să înțelegem acum.”