Technologies

196

Industria alimentară, temă principală în discuțiile privind Clima înainte de forumul COP30

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Înainte ca privirile lumii să fie atrase de COP30, care va avea loc în Brazilia la sfârșitul acestui an, discuțiile climatice au avut loc la Bonn, în Germania. Aceste discuții, care au loc anual în același oraș, sunt la scară mai mică în comparație cu COP, punând adesea bazele evenimentului principal, informează FoodNavigator.

Mâncarea rămâne importantă

Cu toate acestea, în orice discuție despre schimbările climatice, indiferent de anvergură, alimentele rămân importante. Producția de alimente reprezintă aproximativ 26% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, potrivit Our World in Data.

Desigur, alimentelor nu li se acordă întotdeauna atenția pe care o cere această statistică. A primit sistemul alimentar atenția cuvenită la Bonn în acest an? Mai important, au produs discuțiile evoluții productive și concludente privind sustenabilitatea sistemului alimentar?

A fost alimentele un subiect de discuție la Bonn? Anul acesta, Discuțiile Climatice de la Bonn au avut loc între 16 și 26 iunie. Aceste discuții timpurii au reprezentat o oportunitate pentru președinția braziliană de a-și contura viziunea pentru COP30, care va avea loc în orașul brazilian Belém în noiembrie anul acesta.

Au fost abordate unele domenii legate de alimentație. Conferința și-a respectat angajamentul de anul trecut de a se concentra pe agricultură, iar discuțiile pe această temă au avut loc pe 17 iunie.

„Experții și părțile (statele membre) au analizat abordări holistice și sistemice privind modul în care putem alinia sistemele alimentare și agricultura la obiectivele climatice”, explică Juliette Tronchon, șefa departamentului de afaceri ONU la ProVeg International.

Discuții despre agricultura regenerativă

„Agricultura regenerativă a fost prezentă în mai multe sesiuni, dar este încă departe de a fi tratată ca fiind centrală pentru soluțiile climatice”, explică Harko Koster, lider global pentru climă și sisteme alimentare la organizația non-profit agroalimentară SNV.

SNV este partener al Action on Food Hub, care include și EIT Food și Proveg International. „În multe dintre regiunile în care SNV activează - inclusiv Africa de Est, Sahel și Asia de Sud-Est - micii fermieri aplică deja practici agroecologice și cu emisii reduse pentru a susține mijloacele de trai și ecosistemele aflate sub presiune. Aceste abordări funcționează, dar rămân insuficient recunoscute în cadrul financiar și de politici globale.”

Deși nu s-a luat nicio decizie, explică Koster, el consideră că există un „impuls tot mai mare” pentru a promova modelele de agricultură regenerativă atât în ​​planurile naționale de acțiune, cât și în prioritățile de investiții.

Cu toate acestea, el critică „fragmentarea continuă a modului în care sunt abordate sistemele alimentare, de apă și energetice - în ciuda interdependenței lor profunde”, ceea ce limitează potențialul unei schimbări structurale pe termen lung.

Sistemele alimentare sunt pe ordinea de zi de la Bonn. Dar COP30?

Privind în perspectiva COP30, președinția braziliană și-a anunțat agenda pentru Mutirão, principala inițiativă pentru COP30. Au fost stabilite cinci puncte de acțiune pentru aceasta, care au inclus „Sisteme alimentare” și „Păduri, oceane și biodiversitate”. De asemenea, s-a confirmat că Action on Food Hub va fi prezent la COP30, așa cum a fost și la COP29.

La eveniment a fost lansată și o „Declarație privind dietele bogate în plante”, care solicită guvernelor naționale să promoveze diete „sănătoase și sustenabile”.

Declarația, propusă de ProVeg, a solicitat guvernelor naționale să creeze planuri naționale de acțiune pentru a crește consumul de alimente pe bază de plante.

Declarația a subliniat că majoritatea țărilor consideră agroalimentarea o prioritate pentru atenuarea schimbărilor climatice (91%) și adaptarea (94%) în Contribuțiile lor Determinate la Nivel Național (NDC) pentru schimbările climatice.

Declarația are trei obiective, explică Tronchon: să încurajeze țările să includă angajamente privind dietele pe bază de plante în cadrele lor de politici; să crească gradul de conștientizare și să inspire acțiuni în rândul guvernelor naționale și să obțină cel puțin 100 de semnatari pentru declarație (care pot fi din partea guvernelor, consiliilor, orașelor sau organizațiilor societății civile), în special în regiuni cheie precum China, Nigeria și Brazilia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2