215
Firmele vizitate de expertii rusi pot spera sa exporte in Federatia RusaFabrica de Carne: Domnule Director General Ioan Bogolin, recent, s-a incheiat vizita delegatiei de specialisti rusi sositi in Romania pentru a evalua nivelul de siguranta alimentara din sectorul de productie si procesare a carnii, in vederea reluarii exportului catre piata Rusiei. Unde credeti ca ne situam, din acest punct de vedere, atat fata de spatiul economic al fostei URSS, cat si fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana?Ioan Bogolin: In Romania, sunt unitati bune si foarte bune care respecta legislatia europeana; desigur, respecta si cerintele altor state terte, cum ar fi Federatia Rusa. Daca anumite tari au cerinte suplimentare, ANSVSA si Directiile pot sa garanteze si pe acestea, cu conditia sa nu depaseasca limita de negociere, la nivel european. FDC: Gura lumii spune ca expertii rusi au fost incantati de ce au constat in Romania.IB: In general, expertii rusi au fost multumiti, la nivel declarativ, deocamdata, atat de nivelul laboratoarelor din Romania (si aici vorbim despre laboratoarele ANSVSA sau a celor din teritoriu, dar si de cele de la punctele de frontiera), cat si de unitatile vizitate din Romania. FDC: Putem spera intr-o concluzie favorabila, la nivel oficial?IB: Repet, la nivel declarativ, da. Urmeaza sa vedem raportul oficial pe care il vom primi. Dar, deocamdata, cred ca cele 12 unitati care au fost vizitate pot sa spere ca vor accepta ca produsele acestora sa plece spre piata rusa. Tehnologic, suntem peste multe tari ale Uniunii EuropeneFDC: Anul acesta au venit doua vesti rele, din acea zona, mai precis, din Ucraina si din Rusia. Din fericire, fermele din Romania nu au fost atinse de epidemiile de acolo. Care este capacitatea de reactie a specialistilor romani din punct de vedere al sigurantei alimentare? IB: Romania, prin ANSVSA, garanteaza conditiile cerute de legislatia in vigoare, atat pentru produsele de origine animala, cat si pentru celelalte produse alimentare, dar si in domeniul sanatatii animalelor. Din punct de vedere al igienei, la nivel de unitati, nu sunt probleme. Desigur, bolile ar putea veni de la animal la animal, sau de la om, la animal, dar efectuam la frontiera toate controalele necesare, in cazul statelor terte. In cazul tarilor Uniunii Europene, garantarea se face conform legislatiei comunitare care permite circulatia marfurilor. FDC: Asadar, Romania este capabila sa indeplineasca orice conditie privind sanatatea animala si siguranta alimentara.IB: Da, Romania este pregatita sa ia toate masurile necesare, fie ca vorbim de tari membre ale Uniunii Europene, fie de tari terte, atunci cand este cazul, atunci cand apar pericole. FDC: Desigur, puteti fi subiectiv, dar, ce nota ati da specialistilor romani din domeniu si ce nota ati da dotarii laboratoarelor din Romania, fie ca apartin autoritatilor, fie, celor uzinale?IB: Din punctul meu de vedere, suntem la nivelul oricarei tari din Uniune, atat ca pregatire a specialistilor, cat si al dotarii. Mai mult decat atat, foarte multe unitati din Romania se afla pe o treapta superioara, fata de unitati din alte state membre, fiindca dotarile sunt la standarde ridicate si chiar de ultima generatie, peste cele existente in majoritatea tarilor UE. Peste cateva zeci de ani, vom avea probleme. Dar, acum, suntem peste standardul cerut. Romania este libera de PPCFDC: Care au fost provocarile anului 2012, pentru ANSVSA?IB: Dupa cum se stie, am avut o vizita pe pesta porcina clasica, inspectie care s-a soldat cu rezultate foarte bune, Romania putand demonstra ca a realizat tot ce a promis. Astfel, din 1 ianuarie s-a redeschis exportul de carne de porc. Este adevarat ca, acum, sunt putine unitati care sunt autorizate pentru export, dar s-a modificat decizia Comisiei pentru posibilitatea de export. In 2013, avem ca obiectiv sa demonstram ca Romania este libera de pesta porcina, sa nu mai avem niciun fel de restrictie si sa nu mai ramanem in Sistemul canalizat in care suntem acum. FDC: S-a depasit acel punct, oarecum sensibil, care venea dinspre fondul de vanatoare, privind pesta porcina clasica?IB: Da, anul trecut s-a demonstrat ca, in urma protocoalelor incheiate cu fondurile de vanatoare si cu Ministerul Mediului, toti mistretii vanati au fost verificati si ca pesta porcina nu exista nici la acest nivel. Mai mult, incepand cu 1 ianuarie 2012, s-a renuntat si la vaccinarea de urgenta a mistretilor. FDC: Au fost probleme din cauza gripei aviare?IB: Nu, Romania are experienta in acest sens. E drept, in trecut, am avut cateva focare, dar acum nu exista niciun pericol. FDC: Cum decurge colaborarea dintre ANSVSA si APIA, dar si cu fermierii, pe problema accesarii fondurilor europene?IB: Autoritatea este aceea care avizeaza proiectele. Exista mai multe proiecte facute de MADR, prin institutiile pe care le coordoneaza. Printre ultimele Protocoale pe care le avem semnate este si cel pentru subventia pe bunastare, partea de control fiind preluata de Autoritate. Pentru acordarea de subventii, standardele prevad conditii suplimentare, iar, pe baza rapoartelor noastre, MADR acorda, sau nu, subventiile respective. FDC: La randul ei, cum decurge colaborarea cu ANPC-ul, daca ne referim la produsul finit si la zona de procesare? Colateral, va intrebam daca au existat probleme de siguranta alimentara dinspre sectorul de procesare?IB: Nu am avut probleme deosebite. Dupa cum stiti, Autoritatea are un Sistem rapid de alerta si masurile sunt rapid luate. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare: ANSVSA raspunde de partea de productie si procesare, iar partea de protectie a consumatorilor revine ANPC. Dar, eu spun ca suntem pregatiti din toate punctele de vedere, indiferent daca vorbim de nivel national, judetean sau de oras. Exportul se va intensificaFDC: Care ar fi principalele directii de actiune pentru anul 2013?IB: Una dintre acestea este de a demonstra ca nu mai avem niciun fel de problema cu ppc-ul, atat pentru statele membre, cat si pentru tari terte. Mai avem cateva probleme gen EST-uri, la ovine si caprine, dar pe legatura cu tari terte, cum ar fi Turcia care invoca unele cazuri de scrapie si nu doreste sa importe carne sau animale vii din Romania. FDC: In aceasta toamna, cotidianul francez Le Figaro publica un articol in care se afirma ca Tunisia nu importa ovine din Romania din cauza calitatii acestora, dar si din cauza existentei pericolului de imbolnavire. Ce este adevarat?IB: Nu este nimic real. Romania de-abia a deschis relatia cu Tunisia si nu am avut nicio problema cu aceasta tara. Ba, mai mult, suntem printre cei mai mari exportatori de tineret ovin si subliniez ca animalele sunt de cea mai buna calitate, perfect sanatoase. Avem, intr-adevar, probleme minore cu scrapia la ovine, dar s-au luat masurile necesare pentru ca, pana la sfarsitul anului, toate focarele sa fie stinse. FDC: Dar s-au deschis si alte relatii bilaterale? Care sunt acestea?IB: Recent, am deschis o relatie cu Israelul, pentru carnea de bovina, avem in curs de validare si certificarea comertului cu ovine pentru Israel si, desigur, cu China. S-a semnat deja protocolul de export al materialului seminal in aceasta tara, suntem in curs de finalizare a protocolului pentru exportul de piei si lana si sper ca, in curand, sa finalizam si protocolul pentru carne. FDC: Atunci, sa ne asteptam in perioada urmatoare cu vizita unei Misiuni de specialisti chinezi, similara cu aceea a expertilor rusi?IB: Da, aceasta este metodologia. Pentru binele intregului sector, sper ca acest lucru sa se petreaca foarte repede. Dar, din experienta cu rusii, cred ca de la primele discutii si pana la finalizarea protocolului, dureaza cam un an. FDC: Va multumim