Repers

301

La București a avut loc Forumul Internațional al Cooperativelor de Produse Lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Secretarul de stat Aurel Simion a participat alături de alți reprezentanți la nivel înalt din Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, la Forumul Internațional al Cooperativelor de Produse Lactate, eveniment organizat la Bialystok-Polonia.

La eveniment a participat și Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Forumul, aflat la cea de a 19-a ediție, este unul dintre cele mai importante evenimente destinate sectorului produselor lactate, reunind asociații, experți, reprezentanți la nivel înalt din statele membre UE și din partea Comisiei Europene.

În cadrul lucrărilor, participanții au avut un schimb de opinii asupra situației din sectorul produselor lactate, situație generată de contextul geopolitic actual.

Subiectele dezbătute au vizat identificarea unor soluții eficiente pentru susținerea sectorului producției de lapte, precum și adoptarea unui angajament la nivel european pentru asigurarea securității alimentare, în lumina aplicării pe viitor a noilor strategii de înverzire: Pactul ecologic european, Strategia de la fermă la consumator, Biodiversitate.

De asemenea, discuțiile au reliefat că este de importanță majoră ca produsele provenite din țări terțe să respecte standardele europene de calitate.

Dezbaterile au adus în prin plan provocările actuale întâmpinate de sectorul laptelui: condițiile climatice extreme, prețurile ridicate la inputuri, energie și furaje, provocări grave cu efect direct asupra întregului sector agricol.

În egală măsură, participanții au subliniat că toate costurile generate de crizele actuale suprapuse, aplicarea obiectivelor ambițioase de mediu, concurența produselor lactate provenite din țări terțe, ca urmare a liberalizării comertului,  vor fi suportate, în principal, de către producătorii și procesatorii de lactate din UE, dar și de consumatori.

Prin urmare, sunt necesare măsuri sustenabile pentru protejarea suveranității alimentare europene.

Angajamentul statelor participante se regăsește în Declarația comună privind oportunitățile și provocările pe care le întâmpină sectorul lactatelor în asigurarea securității alimentare în procesul de adaptare la cerințele producției durabile și a schimbărilor climatice, document adoptat și semnat la finalizarea lucrărilor.

Acest document reprezintă, totodată, expresia unei voci comune care să fie auzită la nivelul forurilor de decizie din UE.

România a inserat în document două prevederi care fac referire la:

necesitatea unei abordări flexibile pe principiul echității în cazul implementării normelor și cerințelor UE, care ar trebui să țină cont de particularitățile fiecărui stat membru;

importanța de a nu discrimina produsele agro-alimentare UE în relație cu importurile de produse agro-alimentare care provin din țări terțe.

Concluziile reuniunii la nivel înalt susțin că aplicarea unor obiective ambițioase nu trebuie să constituie o povară excesivă, unilaterală, pentru agricultura și industria alimentară din UE.

De aceea, se impune implementarea instrumentelor care protejează piața internă a UE și care sprijină schimbarea generațională în mediul rural și în agricultură, ceea ce reprezintă unul dintre principalii garanți ai continuității producției și stabilității aprovizionării cu alimente care respectă standarde înalte de calitate

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2