159
După cum informează DairyReporter, un supliment de grăsime fără palmier a încântat fermierii și cercetătorii prin îmbunătățirea producției de lapte a vacilor de lapte și a eficienței furajelor cu o marjă mai mare decât se credea posibil.
Un aditiv alternativă
Envirolac, o formulă nutrițională alternativă fără ulei de palmier la formulele cu calciu, dezvoltat de UFAC-UK, s-a dovedit deja că mărește producția și calitatea laptelui, oferind în același timp o amprentă de carbon mai mică în comparație cu formulele de grăsimi pe bază de palmier.
Testele inițiale au arătat că aditivul pentru hrana animalelor avea o treime din amprenta de carbon a suplimentului de control pe bază de palmier și a redus amprenta de carbon alimentară per kilogram de lapte cu 11%. În plus, vacile hrănite cu săpunul de calciu fără palmier au produs cu 0,6 kg mai mult lapte și au crescut nivelul de grăsime de unt de la 3,85% la 4,01%, fără impact asupra aportului de substanță uscată.
Aceste rezultate au sugerat deja o îmbunătățire a emisiilor de carbon și a performanței eficienței conversiei furajelor, dar testele recent finalizate la fermele comerciale din Marea Britanie au dat rezultate și mai bune.
Amprentă scăzută
Testele au avut loc la cinci ferme Co-op Dairy Group, în colaborare cu Müller Milk & Ingredients și firma de consultanță pentru sustenabilitatea produselor lactate Kite Consulting. Cercetarea comercială a fost efectuată pe un total de 436 de animale, cu o medie de 73 de animale în cinci efective, la 7-100 de zile în lapte.
În timpul acestor încercări, vacile care au fost hrănite cu Envirolac au înregistrat o creștere medie totală a producției de lapte cu 0,8 kg peste datele testului inițial și o creștere medie de 1,4 kg în comparație cu îmbunătățirea cu 0,6 kg față de aditivul pe bază de calciu și palmier în studiul original.
În plus, amprenta de carbon alimentară a fermelor a fost redusă cu peste 10% în medie, datorită amprentei de carbon mai scăzute a suplimentului, echivalent cu o treime din cea a suplimentelor de grăsime pe bază de palmier.
S-a constatat că au fost crescute și solidele din lapte, dar mai în concordanță cu rezultatele inițiale, la 0,10 kg față de 0,13 kg inițial.
Nigel Bateson, manager de proiecte speciale UFAC UK, a declarat pentru sursa citată că este relativ neobișnuit ca un pilot comercial să producă rezultate mai bune decât cercetarea inițială: ”Incercările de cercetare sunt efectuate în condiții cunoscute și controlate de mediu, hrană, management, vârstă și răspândire a animalelor și genetică”, a explicat el.
Dintr-o singură sursă
”Atunci când este reprodus în condiții comerciale, există mai puțin control asupra unora sau a tuturor acestora. Prin urmare, pentru o încercare comercială să obțină rezultate mai bune decât studiul de cercetare nu este cel mai frecvent rezultat și, prin urmare, reprezintă o susținere puternică a integrității și valorii suplimentului alimentar pentru fermierul comercial”, a precizat Nigel Bateson.
Spre deosebire de aditivul tradițional de calciu, care este produs dintr-o singură sursă de grăsime, de exemplu, ulei de palmier sau derivate de palmier, Envirolac este un amestec fără palmier de uleiuri vegetale și marine. Amprenta sa de carbon este cu 64% mai mică decât o alternativă comparabilă pe bază de palmier, ceea ce duce, la rândul său, la reduceri ale amprentei de carbon per kilogram de lapte.
Potrivit nutriționistului Mike Chown, care a supravegheat studiile în numele UFAC-UK, rezultatele testelor comerciale au fost impresionante: ”Am observat un răspuns de randament mai mare din studiile comerciale decât din studiul universitar, cu îmbunătățiri similare ale grăsimii și proteinelor și eficiența generală a conversiei furajelor crescute”, a explicat el.
Un profil specific
Producția de lapte îmbunătățită și măsurătorile de conversie a furajelor sugerează că produsul fără palmier este, de asemenea, mai dens din punct de vedere nutrițional, așa cum a confirmat Nigel Bateson: ”Envirolac a înlocuit aditivul de calciu pe o greutate similară, toate celelalte inputuri rămânând constante. Prin producerea mai multor lapte și componente ale laptelui din aceeași cantitate în furaj, arată că conținutul nutrițional al Envirolac este mai disponibil pentru vacă”.
El a adăugat că amestecul de ulei din care este alcătuit aditivul furajer oferă un profil specific, unic și echilibrat al acizilor grași din furaj:
”Acest profil de acizi grași a fost dezvoltat pentru a promova răspunsul în producția de lapte și constituenții laptelui. Includerea ingredientelor în supliment pentru a stimula tamponarea rumenului, combinată cu o mai bună palatabilitate și digestibilitate, are ca rezultat o eficiență îmbunătățită a conversiei furajelor”.
Utilizarea aditivului pentru hrana animalelor poate avea, de asemenea, implicații pozitive pentru veniturile fermierilor, deoarece reducerea costurilor de hrană și creșterea producției și a calității laptelui ar îmbunătăți, teoretic, profitabilitatea fermierilor. Bateson ne-a spus că au existat rezultate ale fermei reprezentând un ROI de până la 25:1 în timpul testelor comerciale.
Care sunt beneficiile?
În timp ce consumul global de lactate se va îmbunătăți doar ușor, conform OCDE-FAO, consumul de produse lactate proaspete va crește cu 1,0% pe an până în 2029. De aceea, fermierii echilibrează din ce în ce mai mult profitabilitatea cu eforturile de a îmbunătăți performanța climatică a afacerilor lor, determinate de cererea din partea părțile interesate și clienți.
Între timp, o furtună perfectă de tensiuni geopolitice a pus presiune asupra prețurilor hranei pentru animale în ultimii ani. Prin urmare, utilizarea soluțiilor care îmbunătățesc eficiența furajelor poate contribui la reducerea costurilor cu furajele.
În ceea ce privește sustenabilitatea, companiile lactate, inclusiv Danone și Nestle, apelează la soluții tehnice, inclusiv aditivi noi pentru furaje, pentru a reduce impactul lor asupra climei din agricultură.
Însă, în timp ce activiștii au susținut că aceste soluții pot oferi doar mici îmbunătățiri, companiile continuă să investigheze posibilitatea de a muta acul printr-un management îmbunătățit al furajelor. (Foto: Freepik)