427
În creșterea animalelor, practica de curățare și dezinfectare a mediului fermei nu cuprinde doar măsuri de igienă de rutină, ci servește ca o strategie crucială pentru atenuarea riscurilor de infecție la nivelul fermei, se arată într-un studiu publicat de PigProgress.
Definirea curățeniei eficiente
Biosecuritatea sporită promovează populații de animale mai sănătoase și sprijină o reducere a utilizării antimicrobiene în sectorul sănătății animale. Există o corelație semnificativă între minuțiozitatea procesului de curățare și rezultatele privind sănătatea observate la animalele de fermă.
Un regim eficient de curățare nu numai că ajută la obținerea rezultatelor dorite de sănătate, dar contribuie și la eficiența economică generală a operațiunilor agricole.
Eficiența activităților de curățare este obținută în principal prin aplicarea de detergenți formulați științific combinați cu apă.
Acești detergenți se bazează pe multifuncționalitatea moleculelor de surfactant, care sunt de natură amfifile - având atât capete hidrofile (care atrag apă), care pot fi polare sau încărcate, cât și cozi hidrofobe (replătoare) care acumulează contaminanți nepolari. Surfactanții sunt clasificați în patru categorii în funcție de caracteristicile lor de încărcare ionică și proprietățile de curățare:
Agenții tensioactivi neionici prezintă neutralitate, tendințe scăzute de spumare și sunt adepți la emulsionarea și eliminarea contaminanților organici.
Surfactanții anionici prezintă un cap încărcat negativ, posedă capacități robuste de spumare și sunt versatili în gestionarea tipului de sol.
Surfactanții cationici au un cap încărcat pozitiv și adesea îndeplinesc roluri în aplicațiile antistatice.
Surfactanții amfoteri, care posedă potențial de încărcare dublă, sunt molecule adaptive care se pot comporta ca agenți cationici sau anionici, în funcție de pH-ul mediului.
Acești agenți tensioactivi sunt esențiali pentru capacitatea lor de a diminua tensiunea superficială și de a îmbunătăți penetrarea produsului.
Având în vedere nivelurile ridicate de sol întâlnite adesea în industria sănătății animale, detergenții cu capacități superioare de penetrare sunt indispensabili pentru ridicarea și îndepărtarea eficientă a resturilor tenace. O astfel de eficiență se traduce prin economii apreciabile de timp, energie, forță de muncă și consum de apă.
În funcție de tipul de agenți tensioactivi, detergenții vor avea o formare mai rapidă a micelelor și, de asemenea, o capacitate de spumă, iar împreună cu valoarea pH-ului, un detergent va avea un comportament cu totul special.
Kenosan este un detergent alcalin extrem de eficient, special formulat pentru a face față provocărilor robuste ale curățării gunoiului de grajd animal.
În încercarea comparativă efectuată de laboratorul CIRLAM, se demonstrează că o procedură de curățare realizată în mod optim ar trebui să realizeze mai mult de 90% din îndepărtarea murdăriei, iar în acest caz, detergentul alcalin, comparativ cu principalul lor competitor, a prezentat cea mai mare îndepărtare de curățare pe o perioadă foarte mare, sol lipicios și gras (pământ grăsime de vită și creier de porc) când este diluat la 1% cu un timp de contact de 15 minute de acțiune.
În același studiu de comparație, toate produsele au fost diluate la doza minimă înregistrată și analizate la 3 timpi diferiți: 5, 10 și 15 minute.
Kenosan, în doză de 0,5%, a arătat rezultate deosebite pe același tip de sol (unsoare de vită și creier de porc) demonstrând încă o dată eficacitatea și eficiența sa puternică.
Reducerea microbiană și dezinfecția
După cum sa menționat anterior, o procedură de curățare realizată în mod optim poate elimina eficient peste 90% din microorganismele dintr-o zonă dată, pregătind mediul pentru o fază eficientă de dezinfecție.
Dezinfectanții ideali pot realiza o reducere log 5 a populațiilor bacteriene, indicând necesitatea reducerii nivelurilor microbiene la sub 100.000 CFU/cm² în timpul etapei de curățare pentru a eradica eficient agenții patogeni și a obține condiții optime de dezinfecție.
Monitorizarea ATP după procesul de curățare poate fi un instrument important pentru a asigura eficacitatea curățării și a pregăti suprafața pentru următorul pas: procesul de dezinfecție.
Economii cuantificabile
În ciuda utilizării predominante a apei și a forței mecanice pentru curățarea adăposturilor animalelor, această metodă tradițională necesită apă, energie și muncă manuală considerabilă.
Kenosan presupune o investiție modestă într-o formulă eficientă de detergent, care are ca rezultat o îmbunătățire cu 40% a eficacității curățării față de curățarea simplă pe bază de apă, reducând în același timp consumul de apă cu până la 30% și timpul de muncă cu până la 24% în industrii precum porci și creşterea păsărilor.
Performanța de spumare a detergentului este, de asemenea, o măsură critică, deoarece o calitate mai ridicată a spumei poate reduce utilizarea substanțelor chimice în timp ce prelungește timpul de contact, asigurând astfel o aderență mai robustă la suprafețe variate.
La proba comparativă efectuată la laboratorul CIRLAM, detergentul alcalin a arătat o capacitate de spumă cu 35% mai eficientă decât cea a concurenței de vârf. Un detergent bine ales, prin urmare, reprezintă o rentabilitate substanțială a investiției în ceea ce privește eficiența resurselor și rentabilitatea. probă de lume a fost agitată timp de 20 de secunde la 2000 rpm la 20oC.
Concluzie
Investiția în detergenți special formulați și eficienți, cum ar fi Kenosan, este justificată de beneficii tangibile, inclusiv o reducere cu 24% a intervalelor de timp de curățare, economii semnificative de apă și reducerea cerințelor de energie și de muncă manuală.
Aceste investiții conduc la o îmbunătățire cu 40% a rezultatelor de curățare, crescând astfel igiena fermei și sporind biosecuritatea internă a fermei.
Această creștere a biosecurității este fundamentală pentru gestionarea cuprinzătoare a bolilor în fermă, prezentând curățarea și dezinfecția ca operațiuni esențiale cu impact de anvergură asupra produselor și sănătății animalelor. (Foto: Freepik)