273
La jumătatea acestei sătămâni a avut loc a doua întâlnire dintre ministrul Florin Barbu și reprezentanții procesatorilor și retailerilor, pe tema Ordonanței de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare fabricate în România.
De această dată, întâlnirea s-a dovedit determinantă, în sensul în care oficialul de la Agricultură, pus în fața reacției procesatorilor și comercianților conștienți de realitățile de pe piața românească, dar mai ales a analizelor economice care i-au fost puse în față, s-a văzut nevoit să renunțe la aberanta propunere care ar fi dus la aruncarea în haos și chiar la blocarea pieței alimentare românești, după cum au susținut unii participanți.
Mai mult, în decizia finală au contat și luările de poziție ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, acela care în mai multe rânduri a avertizat că această măsură este total neavenită și chiar prezenta aplicare a plafonării adaosurilor comerciale pentru cele 21 de alimente de bază ar trebui stopată.
Probabil că tocmai de aceea, legat de acest aspect, Florin Barbu s-a rezumat să anunțe la finalul întâlnirii că plafonarea în curs își va produce efectele doar până la 31 decembrie 2024.
Pus în fața evidențelor și fiind determinat să renunțe la ”marea plafonare”, așa cum au numit-o unii, ministrul, împreună cu unii ”consigliere” din umbră, au căutat să repare puțin din imaginea făcută praf și din înfrângerea totală de care au avut parte, anunțând în mod ridicol, ca mare victorie, înființarea unui grup de lucru format din MADR, furnizori, retail și, culmea!, Consiliul Concurenței, care să semnaleze derapajele de prețuri de pe piața alimentară.
Mai mult ca sigur, acest nou organ nu va face absolut nimic, la fel cum, de exemplu, nu face nimic nici Observatorul Laptelui înființat și anunțat încă de acum doi ani cu mare pompă, dar care nu a avut nici măcar o zi de activitate.
Remarcăm însă că înființarea acestui ”Consiglio”, gândit în pripă doar pentru a drege în fața publicului busuiocul celor care au susținut ideea plafonării adaosului comercial la toate produsele alimentare fabricate în România, ar dubla existența și activitatea Monitorului Prețurilor din ograda Consiliului Concurenței, adică, a instituției îndrituită prin regulamentul său de funcționare să facă exact acest lucru: să monitorizeze piața și să avertizeze derapajele.
Dar nu ne mirăm, știind bine că de 34 de ani, în loc să rezolve problemele, autoritățile mai mult le încurcă.
Însă, nu asta e problema, ci faptul că organul va fi înființat prin Ordin de ministru, fapt care a determinat majoritatea covârșitoare a participanților la dialog să afirme ulterior că așteaptă cu emoție textul, ca nu cumva să existe diferențe între ce s-a stabilit la ședință și ce va decide în birou șeful Agriculturii, înconjurat de ”consiglieri”.