Technologies

506

OMS: Eliminarea grăsimilor trans, un obiectiv mult prea complicat

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Grăsimile trans, care pot fi găsite în gustările preambalate și alimentele care conțin uleiuri și grăsimi de gătit parțial hidrogenate, sunt una dintre principalele cauze ale bolilor coronariene.  Raportul OMS a arătat că aproximativ 3,4 miliarde de oameni trăiesc acum în țări cu politici de reducere a acizilor grași trans, iar eliminarea lor este foarte dificilă, informează FoodNavigator.

Cinci miliarde de oameni sunt afectați

Cu toate acestea, aceasta înseamnă că încă 5 miliarde de oameni trăiesc în țări fără politici de eliminare a grăsimilor trans. OMS, care plănuise să elimine grăsimile trans produse industrial la nivel global până în 2023, probabil că va rata obiectivul.

Pentru a combate prezența grăsimilor trans în alimente, OMS sugerează două soluții de cele mai bune practici: ca țările să impună o limită națională de 2 g de grăsimi trans la 100 g de alimente și să interzică uleiurile de gătit parțial hidrogenate, o sursă majoră de grăsimi trans. .

Grăsimile trans sunt una dintre principalele cauze ale bolilor coronariene și sunt responsabile pentru 500.000 de decese premature în fiecare an. Acizii grași trans produși industrial pot fi găsiți în alimente coapte și prăjite, precum și în gustări și alimente preambalate.

În Marea Britanie, majoritatea oamenilor nu mănâncă cantitatea maximă recomandată, deoarece multe supermarketuri au eliminat uleiurile vegetale parțial hidrogenate din alimente. NHS recomandă ca un adult să nu aibă mai mult de 5 g de grăsimi trans pe zi.

Țările cu cea mai mare proporție de decese legate de grăsimile trans sunt Egiptul, Statele Unite ale Americii și Republica Islamică Iran.

Progres global

De când Danemarca a devenit prima țară care s-a angajat să elimine grăsimile trans în 2004, la nivel global s-au înregistrat progrese semnificative.

De atunci, 60 de țări au pus în aplicare politici de eliminare a grăsimilor trans. În timp ce multe dintre acestea au fost țări cu venituri mari, în 2021 India și Filipine au devenit prima și a doua țară cu venituri medii inferioare care au adoptat inițiativele.

Multe țări cu venituri medii, cum ar fi Bangladesh, Argentina și Ucraina, au adoptat politici de eliminare a grăsimilor trans care vor intra în vigoare în viitor, iar altele, precum Nigeria și Mexic, vor face acest lucru.

Societatea civilă și ONG-urile au jucat, de asemenea, un rol esențial în susținerea politicilor de eliminare a grăsimilor trans. De exemplu, organizații precum Resolve to Save Lives (RTSL) au lucrat îndeaproape cu OMS, folosind evenimente precum Summitul Națiunilor Unite pentru Sistemele Alimentare pentru a menține grăsimile trans pe ordinea de zi.

OMS estimează că politicile de bune practici privind eliminarea grăsimilor trans ar putea salva aproximativ 20.400 de vieți pe an în Africa, 108.900 pe an în America și 125.100 pe an în Europa.

Un drum lung de parcurs

Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate, OMS are un drum lung de parcurs în eliminarea grăsimilor trans la nivel mondial.

Multe țări nu au adoptat deloc măsuri. Țări precum Australia și Noua Zeelandă, care au unele dintre cele mai ridicate niveluri de decese din lume legate de aportul de grăsimi trans, nu au adoptat nicio politică de eliminare a grăsimilor trans și nici o singură țară cu venituri mici nu a adoptat politici de bune practici.

„Grăsimile trans nu au beneficii cunoscute și riscuri uriașe pentru sănătate care implică costuri uriașe pentru sistemele de sănătate”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Pur și simplu, grăsimile trans sunt o substanță chimică toxică ucigașă și nu ar trebui să aibă loc în alimente. Este timpul să scăpăm de el o dată pentru totdeauna.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2