287
Starea de sănătate a efectivelor bovinelor de lapte este direct legată de marjele de profit ale afacerilor. În timp ce mulți fermieri adoptă o abordare reactivă a costurilor de sănătate a efectivelor, plătind îngrijirea veterinară sau antibioticele, atunci când vacile de lapte se îmbolnăvesc, alocarea de fonduri pentru susținerea sănătății în mod proactiv tinde să ofere un rezultat mai bun, afirmă Dr. John Curtis, manager de cercetare al companiei Agtech Inc., într-un studiu publicat recent de DairyGlobal.
De la nutriție, la biosecuritate
Accesul la medicii veterinari și la medicina modernă pentru tratarea vacilor bolnave este probabil mai bun și mai facil ca niciodată, dar chiar și o singură vacă bolnavă poate avea potențial periculos pentru întregul efectiv.
În plus, îngrijorările răspândite cu privire la rezistența la antibiotice la om au stimulat multe discuții despre utilizarea antibioticelor în mod responsabil, pentru animalele de fermă, deoarece antibioticele sunt unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru bolile bovine.
Drept urmare, investițiile în sănătatea efectivelor vacilor de lapte, înainte de apariția bolii, promovează producția și protejează afacerea generală a fermierilor, pe termen lung. De la nutriție la biosecuritate, fermierii au numeroase opțiuni de a investi în sănătatea efectivelor lor de lapte.
O dietă de înaltă calitate
O dietă bine stabilită este de departe cea mai eficientă modalitate de a susține sănătatea efectivelor vacilor de lapte. Furajele și aditivii, apa, mineralele, suplimentele, practic, fiecare componentă a dietei unei vaci sau a vițeilor afectează sănătatea generală a animalului și puterea sistemului său imunitar.
Rețineți că o singură vacă poate consuma până la 50 de litri de apă zilnic. Lipsa unei cantități suficiente de apă proaspătă nu numai că poate compromite producția de lapte, ci poate duce și la probleme cu deshidratarea, care poate încuraja bolile ulterioare.
Asigurarea optimă a apei
Apa este vitală. Vacile ar trebui să aibă acces ușor la apă în orice moment. Furnizarea de apă ar trebui să se bazeze pe necesarul vacilor în cele mai fierbinți zile. Factorii de acces potriviți la apă sunt esențiali.
Locuință curată și confortabilă
Asigurați-vă că păstrați zonele de adăpost curate, urmând metodele adecvate de igienizare pentru a menține nivelurile scăzute ale bacteriilor și paraziților. La fel, o bovină care beneficiază de confort, cu suficient spațiu pentru a se deplasa, este mai puțin probabil să se streseze sau să fie rănită.
O zonă în care spațiul poate lipsi în stabulațiile libere este lungimea spațiilor în sine. Vacile își aruncă în mod natural corpul înainte când se ridică de la sol pentru a-și ridica sferturile posterioare. Prin urmare, o lungime de stand de aproximativ 15 metri ar trebui să fie minimă.
Gard de hrănire confortabil
Gardul de alimentare ar trebui să fie confortabil pentru vacă. Este cu adevărat important să vă asigurați că nu există erori de proiectare și dimensiuni care pot provoca ruperea cornului, vânătăi, plasturi cheli sau mâncare restricționată.
Ventilarea
Chiar dacă țineți cea mai mare parte a efectivului într-un mediu interior controlat pentru confort și sănătate, aerul proaspăt este încă extrem de important. Canalizarea aerului proaspăt prin zonele de adăpostire este o modalitate bună de a descuraja problemele respiratorii și de a combate răspândirea bolilor. Luați în considerare investițiile în ventilatoare pentru a menține aerul în mișcare prin zonele de locuit.
Un protocol de biosecuritate funcțional
Biosecuritatea se referă la protejarea stării biologice a efectivului fermierilor, prin contracararea riscurilor biologice exterioare și interioare. Contaminarea încrucișată între ferme, din cauza aducerii animalelor pe pășuni sau a circulației echipamentelor este întotdeauna un risc.
Cu toate acestea, ar trebui să existe proceduri de izolare, atunci când o vacă din turmă se îmbolnăvește. De exemplu, dacă aveți o vacă cu o boală, animalul ar trebui să fie ținut într-o zonă în care accesul este restricționat sau foarte monitorizat, pentru a preveni transportul agenților patogeni în restul turmei.
Pășuni de calitate
Investiți în pășunile unde pășunează efectivul dumneavoastră de vaci de lapte. Înființarea directă a pășunii și creșterea plantelor pentru a hrăni nevoile animalelor prin furaje de calitate este probabil una dintre cele mai ignorate investiții pe care le poate face un fermier de lapte.
De exemplu, controlul ambroziei împiedică buruienile să depășească ceea ce ar putea fi un pericol pentru furaje de înaltă calitate, pentru nutriția vacilor. Implementarea unui sistem de hrănire prin rotație poate ajuta, de asemenea; acest lucru lasă suficientă iarbă pentru a încuraja o creștere rapidă, astfel încât efectivul să nu rămână fără o zonă de pășunat de calitate.
Vaccinări preventive
Vaccinurile pot fi critice. Componenta unor efective sănătoase, chiar dacă vaccinurile sunt disponibile numai pentru anumite boli, cum ar fi virusul rinotraheitei infecțioase bovine, virusul sincițial respirator bovin și leptospiroza, este deosebit de eficientă.
Vaccinarea pentru junincile de lapte poate începe oricând, de la naștere până la vârsta de 6 luni, și continuă să fie necesară în timpul etapelor de pre-reproducere și înainte de fătare. Respectarea cu atenție a programelor de vaccinare recomandate este o modalitate ușoară de a investi în sănătatea efectivelor și de a preveni problemele cu boli mai târziu în viață.
Investițiile proactive în sănătate sunt o ajustare demnă și eficientă
Cu câteva modificări în modul în care privești sănătatea efectivelor, fermierii pot vedea mai puțini bani investiți pe termen lung, în tratarea bolilor. Pe măsură ce inovația în îngrijirea proactivă a bovinelor determină schimbarea operațională, fermierii vor fi mai bine echipați, pentru a încuraja extinderea turmelor sănătoase, cu o bună imunitate, pentru a combate unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale bovinelor.