286
Potrivit PigProgress, in 2022, mai puțin de 48 de milioane de porci vor fi sacrificați în Germania - o scădere substanțială față de cele 52 de milioane de anul trecut. Această predicție a fost făcută de un purtător de cuvânt al Camerei de Agricultură din Saxonia Inferioară (LWK).
Vorbind la o reuniune recentă a comitetului, dr. Albert Hortmann-Scholten a spus că crescătorii de porci luptă cu creșterea costurilor pentru furaje, gaze și energie. Creșterea prețurilor cu ridicata compensează doar parțial aceste costuri.
El a adăugat că creșterea vertiginoasă a prețurilor la gazele naturale pe piața europeană va afecta fermierii de scroafe. El a estimat că costurile de producție vor crește cu 8 EUR până la 10 EUR per purcel în acest an. Nu numai purceii vor crește în costuri, o soartă similară așteaptă porcii de finisare, puii de carne și găinile ouătoare în Germania, fiind, de asemenea, afectați de creșterea facturilor la energie.
Furaj scump
Dr. Hortmann-Scholten, purtător de cuvânt al LWK, a spus că creșterea prețurilor la furaje pune presiune și asupra fermierilor care cumpără furaje în loc să le producă. „Oricine cumpără furaje suplimentare poate simți cât de dificilă este situația economică. Chiar și cu un preț mai bun al porcului de 2,05 EUR/kg în greutate de abator.” Anul acesta, el a prognozat că producția de carne de porc din Germania va scădea cu aproape 7% din cauza creșterii costurilor de producție și a consumului intern de carne scăzut.
Consum redus
Consumul mediu de carne al UE de 69 kg pe cap de locuitor în 2019 a scăzut la 67 kg pe cap de locuitor în 2021, a spus dr. Hortmann-Scholten. El a adăugat că germanii consumă doar 55 kg pe cap de locuitor, cu 12 kg mai puțin decât cetățeanul mediu al UE.
„Germania se află în ultimul loc în lista membrilor UE în ceea ce privește consumul de carne pe cap de locuitor. Doar în România și Bulgaria consumul pe cap de locuitor este mai mic, situându-se la 54, respectiv 43 kg”, a spus el.
În ceea ce privește consumul de carne, liderii sunt Spania, Danemarca și Portugalia, cu 85, 83 și 81 kg de consum pe cap de locuitor.
Dr. Hortmann-Scholten a subliniat că, în timp ce Germania și-a văzut populația de porci atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, Spania a înregistrat o creștere cu 5% a populației de porci anul trecut. Totuși, tendința ascendentă a producției de carne de porc spaniolă a încetat și ea, din cauza prețurilor la furaje.
Apel pentru introducerea etichetei de origine
În prezent, Germania importă, în medie, 11 kg de carne de porc pe cap de locuitor. Dr. Hortmann-Scholten a spus că această situație „subminează standardele de calitate” pe piața germană a cărnii de porc și, din acest motiv, fermierii germani consideră introducerea unei etichete de origine ca un pas critic.