Technologies

242

Pot biomarkerii să înlocuiască etichetarea nutrițională?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Etichetarea nutrițională și ghidurile alimentare susținute de unele guverne este concepută pentru a oferi cel mai mare bine, celui mai mare număr de oameni. Dar aceste sfaturi și informații nutriționale se bazează adesea pe date greșite sau incomplete. Oamenii de știință de la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor au dezvoltat un nou test de biomarkeri care speră că va ajuta să „pună știința în spatele etichetelor alimentelor”. FoodNavigator întreabă dacă etichetarea nutrițională actuală este adecvată scopului.

O tehnologie revoluționară

Oamenii de știință de la Universitatea Aberystwyth conduși de profesorul John Draper au dezvoltat o tehnologie revoluționară a biomarkerilor de urină care poate monitoriza comportamentul alimentar, cu scopul de a urmări interacțiunile umane cu chimia alimentară și de a lega dieta de sănătatea pe termen lung.

„Ne uităm la ce substanțe chimice sunt în alimente și la modul în care oamenii interacționează cu ele”, a spus profesorul Draper pentru FoodNavigator în timpul unei vizite recente la Departamentul de Științe ale Vieții al Universității.

Proiectul a urmărit două direcții de cercetare, evaluând componența chimică a alimentelor și înțelegerea modului în care acești metaboliți „urmează prin corpul tău” folosind mostre de urină sau de pete de sânge. Rezultatul cercetărilor de șase ani, a explicat profesorul Draper, este o hartă a „biomarkerilor dietei”.

Substanțele chimice derivate din diferite alimente provoacă „modificări distinctive” în metabolomul urinei, care pot fi detectate prin spectrometrie de masă. „Sustanțele chimice din urină pot face distincția între expunerea noastră la alimente individuale”, a spus profesorul Draper.

Aceasta înseamnă că cercetătorii pot identifica „amprenta chimică” a alimentelor după consum prin teste de urină. Substanțele chimice specifice din urină pot indica expunerea la alimente individuale și la grupuri de alimente. De exemplu, biomarkerii consumului de carne sau pește pot fi măsurați prin Tripe Quadrupole LC-MS/MS; pentru păsări de curte, veți găsi L-Anserina și 3-Metilhistidină; pentru pește, ați vedea TMAO; iar pentru carnea roșie, ai detecta carnozina.

De la alimente funcționale la ghiduri nutriționale

Aplicațiile potențiale includ dezvoltarea de alimente funcționale și ghiduri alimentare mai nuanțate. Ca parte a proiectului Future Foods, cofinanțat de guvernul galez, se speră că descoperirea biomarkerului poate stimula inovația industriei în alimente funcționale.

„Nu toți interacționăm cu substanțele chimice în același mod. Demonstrarea unei legături între un aliment sau un supliment și sănătate este o întrebare masivă”, a explicat specialistul în domeniul alimentar.

„Încercăm să înființăm în Marea Britanie o conductă care să se implice în mod corespunzător cu mențiunile de sănătate... Această conductă este foarte importantă, deoarece Regatul Unit nu mai face parte din procesul EFSA.

Este vorba despre furnizarea unei interfețe tehnologice pentru companiile mici, mijlocii sau mari. Dorim să avem un sistem care să facă accesibil oricărei companii să obțină feedback obiectiv despre dacă poate face mențiuni de sănătate.”

„Prin Future Foods, am dezvoltat multă colaborare cu industria alimentară. Ajutăm cercetarea și dezvoltarea din spatele afirmațiilor anecdotice”, a adăugat Dr. Amanda Lloyd de la Aberystwyth.

Al doilea obiectiv este ambiția de a contribui la dezvoltarea etichetării nutriționale și a orientărilor care sunt mai eficiente în sprijinirea obiectivelor de sănătate publică.

„Misiunea noastră principală este să punem știința în spatele etichetelor alimentelor pentru a aborda problemele de calitate și funcționalitate a nutriției”, a dezvăluit profesorul Draper.

National Dietary Survey din Marea Britanie, pe care se bazează ghidurile naționale privind alimentația, se bazează pe auto-raportare și acest lucru este „în mod inerent inexact”, i s-a spus FoodNavigator.

Și nu doar Marea Britanie se bazează pe auto-raportare. Majoritatea ghidurilor naționale de nutriție sau a schemelor de etichetare nutrițională se bazează pe ceea ce oamenii recunosc că mănâncă.

„Numeroasele studii efectuate pentru a evalua factorii care influențează alegerile alimentare și comportamentele alimentare s-au bazat în principal pe protocoale directe în care participanții au fost chestionați direct... Aceste metode directe pot induce părtiniri în răspunsuri, în special datorită efectului de dezirabilitate socială.”

Pentru a rezolva acest lucru, cercetătorii de la Aberystwyth au decis să dezvolte o nouă tehnică de urmărire a dietei care este mai obiectivă și nu răspunde la auto-raportare. Rezultatul este un test de urină care poate fi efectuat acasă, alături de panoul de biomarkeri care poate identifica cu exactitate ceea ce a fost mâncat.

Profesorul Draper a spus că trusa de testare este relativ competitivă în comparație cu metodologia tradițională a anchetei de sănătate, care necesită ca cercetătorii să colecteze și să colecteze date. Public Health England evaluează în prezent testul, iar profesorul Draper speră că acesta ar putea fi folosit pentru a ajuta la dezvoltarea în continuare a ghidului Eatwell.

Treci dincolo de sfaturile nutriționale universale?

O ambiție de a trece dincolo de afirmațiile și sfaturile generale a fost ridicată recent în dezbaterea acum extrem de politizată asupra planurilor europene de a introduce etichetarea nutrițională în fața ambalajului.

Schema NutriScore, văzută pe scară largă ca fiind lider în cerințele obligatorii la nivel de bloc pe care Comisia urmează să le introducă în acest an, s-a confruntat cu critici tot mai mari în legătură cu calculele pe care le utilizează pentru a decide sănătatea alimentelor.

„Știința este mergând în direcția dietelor personalizate”, a argumentat Pietro Paganini, fondatorul Competere.eu, la o dezbatere recentă pe acest subiect găzduită la Parlamentul European. „Ceasul tău inteligent este legat de frigiderul tău, de metabolismul tău și de supermarket. Aceasta este o mare revoluție în nutriție, unde cercetările privind ADN-ul și genetica ne conduc către diete personalizate.

Nutri-Score este trecutul. Este o schemă universală care este vechiul model hegelian în care un grup de elită de oameni de știință aprobă un algoritm care pretinde a fi perfect și aplicabil tuturor. Cu toate acestea, atunci când interesele politice sau comerciale decid acest lucru, algoritmul poate fi schimbat, iar notele pentru produsele selective pot trece de la „E” roșu la „C” galben.”

Profesorul Draper nu crede că suntem încă aici. Observând că nutriția personalizată este o combinație a doi factori - fenotipul metabolic nutrițional inerent al unei persoane și starea lor nutrițională - el consideră că „presupozițiile făcute de algoritmii care conduc aceste sisteme sunt în mare măsură naive la extrem”.

„Nu aș recomanda nicio personalizare a etichetei, ci validarea conținutului nutrițional al alimentelor. Apoi, consumatorii care își înțeleg metabotipul nutrițional personalizat în viitor pot lua decizii informate.”

Cu toate acestea, el vede domenii în care etichetarea și recomandările nutriționale existente pot fi consolidate. De exemplu, sistemele actuale se bazează pe conținutul nutrițional și nu iau în considerare aspecte precum calitatea nutrițională și biodisponibilitatea.

„Există o nevoie reală de a dezvolta noi teste standardizate pentru calitatea nutrițională în relație cu caracteristicile importante ale alimentelor complexe (cum ar fi conținutul de proteine ​​​​și calitatea și biodisponibilitatea vitaminelor) folosind produsele alimentare finale procesate. Doar enumerarea ingredientelor și calcularea a ceea ce ar putea fi într-un produs și dacă acesta este disponibil în forma potrivită pentru a aduce beneficii oamenilor este inadecvat.”

„Etichetele nu provoacă, dar permit alegeri mai sănătoase”

Pentru ca oricare dintre acestea să aibă un impact pozitiv asupra sănătății populației, trebuie, de asemenea, să rezoneze cu consumatorii și să ne schimbe tiparele alimentare.

Organizația europeană a consumatorilor EUFIC susține ferm în spatele introducerii etichetării FOP pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a lua decizii mai informate.

Este necesară o etichetare exactă a alimentelor pentru a ne ajuta să înțelegem ce se află în alimentele ambalate pe care le cumpărăm.

„Scopul final al etichetării nutriționale din fața ambalajului este acela de a permite, de a împuternici și de a ajuta consumatorii să facă alegeri alimentare informate și mai sănătoase”, a observat dr. Laura Fernández Celemín, directorul general EUFIC.

EUFIC este mai puțin convins că etichetele nutriționale personalizate sunt calea de urmat

Organizația a desfășurat recent un proiect de cercetare a consumatorilor cu scopul de a examina cel mai bun mod de a comunica consumatorilor despre alimente sănătoase și durabile, numit „Reducerea decalajului dintre dietele sănătoase și sustenabile”.

„Am descoperit că, în mai multe țări din UE, consumatorii au preferat să aibă o etichetă nutrițională standardizată determinată de un organism național/UE, decât să aibă o etichetă nutrițională personalizată”, a declarat Dr. Betty Chang, responsabil zona de cercetare la EUFIC, pentru FoodNavigator.

Dr. Celemín a subliniat că etichetele singure nu vor îmbunătăți sănătatea populației: „FOPNL nu provoacă, dar are potențialul de a permite alegeri mai sănătoase”.

Principalele blocaje care limitează impactul etichetării nutriționale sunt lipsa de motivație, lipsa de atenție și „într-o oarecare măsură” formatul etichetei. Important este că disponibilitatea opțiunilor sănătoase trebuie, de asemenea, abordată, a remarcat avocatul consumatorului.

„Cu privire la disponibilitatea produsului, putem îmbunătăți cu siguranță caracterul sănătos al ofertei, recunoscând că etichetarea poate acționa ca un stimulent pentru reformularea și inovarea produsului. Nu trebuie uitat că etichetarea concurează cu alți factori care influențează deciziile consumatorilor, cum ar fi prețul, gustul, cumpărarea obișnuită sau comoditatea.

În literatura de specialitate, găsim acele și alte bariere care sunt interdependente, cum ar fi cunoștințele nutriționale scăzute și alfabetizarea numerică scăzută, care este asociată cu o lipsă de resurse pentru a educa.

Acest lucru subliniază importanța de a pune un accent mai mare pe educație ca instrument de îmbunătățire a motivației, cunoștințelor și încrederii, permițând astfel etichetării să acționeze ca instrument de sprijin pentru a îmbunătăți alegerile consumatorilor”, a spus ea pentru FoodNavigator.

„Deși efectele etichetării nutriționale pot fi modeste, ele nu trebuie subestimate, deoarece schimbările de mică amploare pot avea efecte semnificative se mențin în timp și dacă se întâmplă la scara populației. FOPNL nu ar trebui considerat un „glonț magic”, ci ar trebui privit în contextul altor programe și politici de sănătate publică.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2