413
Întărirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente va fi o prioritate de vârf pentru cele trei grupuri politice „centriste” care formează noua coaliție majoritară la Parlamentul European, potrivit proiectelor de documente citate de Euractiv.
O remunerare echitabilă
Deși Socialiștii și Democrații (S&D), Partidul Popular European (PPE) și Renew Europe au opinii divergente cu privire la ambițiile de durabilitate ale politicii agricole, toți pledează pentru o remunerare echitabilă pentru fermieri și abordarea practicilor comerciale neloiale.
Aceste solicitări fac parte dintr-o listă mai lungă de subiecte cheie pentru următorii cinci ani, pe care grupurile de coaliție pro-UE o fac, așa cum se subliniază în trei documente diferite obținute de Euractiv. Prioritățile sunt în prezent în discuție și pot fi modificate.
PPE de centru-dreapta solicită o „anchetă la scară largă” cu privire la „de ce fermierii nu primesc un preț corect pentru produsele lor”. De asemenea, urmărește o revizuire a directivei privind practicile comerciale neloiale (UTP), o posibilitate pe care Comisia Europeană o ia în considerare încă din martie trecut, în special pentru tranzacțiile transfrontaliere.
Adoptată în 2019, directiva UTP interzice anumite comportamente abuzive ale marilor cumpărători (industria alimentară și comercianții cu amănuntul) împotriva fermierilor și IMM-urilor din sectorul alimentar.
Cu toate acestea, problema întăririi puterii slabe de negociere a fermierilor față de ceilalți jucători ai lanțului de aprovizionare cu alimente a revenit, ca parte a exigențelor mitingurilor de tractoare care au presărat continentul în primul semestru al anului 2024.
PPE solicită, de asemenea, modificarea Regulamentului privind organizarea comună a piețelor (OCM) pentru a consolida poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare. Comisia a anunțat anterior că va prezenta modificări la regulamentul OCP.
Intervenție sporită în piață
În timp ce S&D sugerează, de asemenea, reformarea regulilor împotriva UTP-urilor și asigurarea unor prețuri mai bune pentru producătorii agricoli, ei doresc o intervenție sporită pe piață „pentru a combate inflația și a stabiliza prețurile”.
În Renew există apetit pentru o măsură similară, așteptându-se de la Comisie să propună reguli actualizate pentru practicile comerciale neloiale pentru a aborda „ponderea copleșitoare a centrelor de cumpărare”.
Potrivit surselor UE, Comisia urmează să lanseze o propunere pentru a asigura aplicarea transfrontalieră a directivei UTP-uri după vară, vizând companiile multinaționale de produse alimentare și de vânzare cu amănuntul care încearcă să ocolească regulile prin relocarea centrelor lor de achiziție în țări cu un nivel național mai puțin strict. legislație.
Grupul liberal subliniază, de asemenea, consolidarea pozițiilor fermierilor în lanțurile de aprovizionare, în special printr-o lege a UE „care redresează echilibrul de putere dintre producători și comercianți cu amănuntul”.
Confruntări asupra durabilității
Cu toate acestea, cele trei grupuri politice diferă în ceea ce privește sustenabilitatea, S&D și Renew fiind mai ambițioase, în special în ceea ce privește reducerea utilizării pesticidelor – un obiectiv absent din prioritățile PPE.
Renew Europe își propune să revigoreze planurile de reducere la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030, o țintă a strategiei Farm to Fork, planul emblematic agroalimentar al Comisiei.
Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), o propunere controversată pentru atingerea acestei ambiții, a fost respinsă de Parlament în noiembrie anul trecut și retrasă oficial de Comisie în februarie.
Pentru a atinge acest obiectiv, Renew sugerează accelerarea procesului de autorizare pentru produsele de control biologic și utilizarea noilor tehnici de editare genetică (NGT) ca alternative la pesticidele chimice tradiționale.
Socialiștii nu specifică o țintă de reducere a pesticidelor, dar insistă că reducerile trebuie să rămână „un obiectiv cheie” și să conducă la o nouă legislație în următorul mandat.
S&D dorește, de asemenea, să aducă înapoi o propunere pentru o lege a sistemelor alimentare durabile, o altă piesă lipsă din strategia Farm to Fork, care vizează integrarea durabilității în toate politicile legate de alimentație, atât la nivel național, cât și la nivelul UE.
Atât liberalii, cât și socialiștii fac apel la îmbunătățirea bunăstării animalelor, Renew cerând o nouă legislație după ce executivul UE nu a reușit să depună o revizuire promisă a regulilor actuale.
Între timp, PPE îndeamnă să revizuiască statutul lupilor și urșilor, despre care ei spun că „amenință păstoritul tradițional”, o propunere care câștigă teren în țările UE.
Comerțul agroalimentar
Socialiștii și liberalii subliniază, de asemenea, necesitatea asigurării unei concurențe „corecte” în comerțul internațional, o cerere cheie în recentul val de proteste ale fermierilor din UE.
Cererile S&D includ integrarea așa-numitelor „clauze oglindă”, care ar impune ca produsele din țări terțe să îndeplinească aceleași cerințe de producție ca și cele din UE.
Renew solicită, de asemenea, „măsuri de reciprocitate” și solicită eforturi mai mari pentru a se asigura că produsele care intră pe piața unică respectă standardele UE de mediu și climat.
„Susținem cu tărie o forță de frontieră dedicată UE pentru a controla această conformitate pentru alimentele noastre și pentru industria noastră”, se arată în document.
Documentul PPE, totuși, nu abordează problema reciprocității standardelor la nivel internațional, ci în schimb solicită UE să colaboreze. include negocieri privind acordul comercial mult întârziat cu blocul sud-american Mercosur.
În timp ce UE a ajuns la un acord politic cu privire la forma finală a textului în 2019, ratificarea acestuia a fost blocată din cauza preocupărilor de mediu și a temerilor cu privire la impactul potențial al acestuia asupra sectorului agricol al UE. (Foto: Freepik)