Pretul carnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel mondial, in conditiile in care cererea puternica venita din partea tarilor emergente a coincis cu o scadere a productiei in cazul unor exportatori traditionali precum Statele Unite si Australia. Indicele pretului carnii calculat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU a urcat in august pana la cel mai ridicat nivel de dupa 1990, situandu-se cu 16% in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa ce pretul carnii de oaie a atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar pretul carnii de vita a avansat pana la recordul ultimilor doi ani. Si carnea de porc, dar si cea de pui s-au scumpit in ultima perioada. "A existat o cerere sustinuta din partea Asiei si a Orientului Mijlociu atat pentru carnea de vita, cat si pentru cea de oaie", a declarat Pedro Arias, economist in cadrul FAO. "Insa jucatorii de pe aceasta piata nu au reusit sa satisfaca cererea pentru ca efectivele de animale au fost reduse", a mai spus Arias. Cresterea subita a preturilor a atras o serie de speculanti pe ceea ce, in alte cirscumstante, este doar o piata de nisa la bursa de marfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange - CME). Productia de carne a stagnat in cazul celor mai importante tari exportatoare din acest sector, in conditiile in care efectivele de animale s-au imputinat, ca urmare fie a secetelor severe din Australia si America Latina, fie a preturilor mici de la inceputul anilor 2000, motiv pentru care fermierii au decis sa reduca numarul de animale. Si costurile ridicate cu furajele au avut contributia lor la aceasta situatie.