Farm

265

Prima fermă de lapte cu emisii de carbon 0

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ferma Skimmelkrans Dairy Farm din George, din provincia Western Cape-Africa de Sud, este prima fermă lactată a Nestlé destinată să atingă emisiile de carbon nete zero în 2023. Cum vor ajunge cei de la Nestle la acest rezultat?

Agricultura regenerativă

Potrivit DairyGlobal, ferma s-a separat de metoda tradițională de creștere a animalelor și de derulare a întregii activități prin lucrări prudente ale solului, conservarea apei, gestionarea furajelor și prelucrarea gunoiului de grajd. Cei patru piloni ai agriculturii regenerative, și anume solul, apa, biodiversitatea și creșterea animalelor, sunt esențiale.

Ferma de lapte, deținută de a patra generație a familiei Kuyler, și îngrijită de 30 de angajați, a produs lapte pentru Nestle în Africa de Sud pe o perioadă neîntreruptă,  de 60 de ani. Dintotdeauna, ferma a funcționat într-un ecosistem biodivers, de la eliberarea gunoiului de grajd în sol și până la creșterea propriei furaje pentru animale.

Hoven Meyer, Managerul Grupului de Servicii Agricole din regiunea NestléeAfrica de Est și de Sud, a detaliat despre planurile foarte îndrăznețe ale fermei, de a ajunge la emisii 0 de carbon, într-un timp foarte scurt. Ea afirmă:

”Deși există multe modalități de a crea operațiuni mai durabile pentru fermele de lapte, Skimmelkrans se diferențiază prin munca solului, conservarea apei, gestionarea furajelor și procesarea gunoiului de grajd, acolo unde apar unele dintre cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de seră”.

1.000 de vaci = 20.000 de litri de lapte

Rasa animală predominantă din trecut a fost Friesland Holstein, dar rasa Jersey a fost introdusă ca urmare a unei nevoi crescute de lactate cu un raport de solide mai ridicat, clamată de Nestle. Actualul efectiv de 1.000 de capete, format din 80% vaci de lapte Jersey și 20% vaci Friesland Holstein, produce în medie 20.000 de litri de lapte pe zi, sau 20 de litri pe vacă.

Amprenta de carbon de bază, analizată la fermă, pentru anul 2019, a fost de 1,1 kg CO2e/kg de lapte corectat cu proteine ​​grase. Ca urmare, programul de intervenție pentru reducerea emisiilor de carbon al fermei a fost calculat pe o perioadă de 3 ani pentru a atinge starea de emisie de carbon net-zero.

Pentru aceasta, s-a apelat în primul rând la un baraj de agitator cu presă de gunoi de grajd. În timpul mulsului, gunoiul de vacă din sala de lactate este colectat și separat în lichide și solide.

Un sistem foarte avansat

Sectorul lactat din Africa de Sud este foarte avansat, fiind bazat pe pășunat. Iar Nestle lucrează în aproximativ 187 de țări din întreaga lume. Deci, de ce a fost aleasă Africa de Sud pentru acest proiect? ”Africa de Sud are un sector lactat foarte avansat, pe bază de pășuni, și a fost astfel ales să lanseze prima fermă de lapte cu emisii nete de carbon din grup.

Au urmat alte proiecte net-zero în alte țări, în care Nestle are o amprentă foarte mică pentru laptele proaspăt”, spune Meyer, care adaugă:

”Am văzut o creștere de 11% a producției de lapte pe vacă, și s-a obținut o reducere de 40% a energiei clasice, prin utilizarea energiei solare și o creștere de 45% a carbonului activ în sol.

Am muncit foarte mult pentru a ne asigura că proiectul Skimmelkrans, nu numai că are succes în realizarea emisiilor nete de carbon, dar devine un model pe care fermele operate de Nestle îl pot implementa în mod eficient.

În puțin peste un an, vom începe să vedem câteva rezultate pozitive prin acest proiect: am văzut o creștere cu 11% a producției de lapte pe vacă, am obținut o reducere de 40% a energiei prin utilizarea energiei solare și o creștere de 45% a carbonului activ în solul”, a spus Meyer.

Totodată, s-a observat că creșterea producției de lapte a fost determinată utilizarea rațională a pășunillor bogate în proteine, cu mai multe specii de ierburi, și cu un sistem adecvat de gestionare a pășunilor. În plus, aproximativ 4.000 de tone de gunoi de grajd sunt utilizate ca îngrășământ organic, înlocuind unele îngrășăminte chimice cu o amprentă ridicată de carbon.

Descompunerea strategiilor

Meyer descompune strategiile fermei în combaterea emisiilor, pentru a ajunge la un nivel zero al emisiilor, punând în discuție solul, apa, pășunile, furajele, gunoiul de grajd, energia regenerabilă și fermentația enterică. Iată ce s-a făcut cu fiecare element în parte:

Sol

Analiza completă a solului fermei a fost făcută pe platforma completă de 600 ha,  pentru a determina linia de bază a amprentei pe toate componentele diferite. Din analiza solului, a fost calculat un program complet de corecție, beneficiind de asistența specialiștilor, cu privire la modul exact de corectare a stării terenurilor.

Diferitele intervenții au inclus corectarea pH-ului (var/gips), utilizarea îngrășămintelor organice (așternut de pui), scăderea îngrășămintelor chimice și abordarea tuturor micro-deficiențelor solului pentru a îmbunătăți sănătatea solului. Analiza completă a solului fermei se va face anual, pentru a determina îmbunătățirea și noile zone de intervenție.

Apa

Întregul sistem de irigații al fermei este legat de un sistem computerizat de citire a umidității solului, unde umiditatea solului este înregistrată orar la adâncimi diferite ale rădăcinilor, rezultând economii maxime de apă în fermă. Acest sistem a dovedit deja o economie de 15% a apei pe pășuni/pe an.

Pășuni / Furaje

Înființarea pășunilor perene (iarba, trifoiul, pătlagina și lucerna) a fost foarte utilă și sustenabilă, în practicile minime de lucrare la fermă. Ferma bazată pe pășuni constă în prezent dintr-o platformă de lapte de 600 de hectare, din care 400 de hectare sunt sub irigație centrală cu pivot, iar 200 de hectare de teren uscat sunt utilizate pentru producția de furaje. Modelul furnizează 80% furaje la fermă cu 20% concentrat furajer achiziționat.

Gunoiul de grajd

Sistemul existent de bazin gunoi de grajd a fost schimbat într-un baraj de agitare cu o presă de gunoi de grajd. În timpul mulsului, gunoiul de vacă din sala de lactate este colectat și separat în lichide și solide, folosind o presă pentru gunoi de grajd. Lichidele sunt irigate direct pe pășuni, în timp ce solidele sunt luate pentru a reduce terenurile agricole fertile și eliberate sub formă de compost. În plus, ferma a folosit aproximativ 4.000 de tone de gunoi de grajd ca îngrășământ organic,  înlocuind unele îngrășăminte chimice cu o amprentă ridicată de carbon.

Energia regenerabilă

A fost instalată o centrală solară pentru a reduce consumul convențional de energie electrică, iar ferma a realizat deja o scădere cu 40% a consumului convențional de energie. Surplusul de energie solară produs în timpul zilei este alimentat în sistemul rețelei municipale.

Fermentarea enterică și producția de metan

În cadrul fermei sunt în desfășurare studii în colaborare cu Research Farm & Academie, pentru a evalua aditivii și componentele furajere cu un impact mai mic asupra metanului.

Biodiversitatea

Alte operațiuni ecologice în fermă includ adăpostirea bufnițelor și locuința pentru lilieci. În plus, căile navigabile sunt curățate de vegetația care este chiar reutilizată prin introducerea tocăturilor în hrana vacilor, datorită conținutului ridicat de proteine.

Dacă, în anul 2023, se va ajunge la emisii 0 de carbon la ferma la care are loc cercetarea, atunci, toate intervențiile vor fi centralizate și se vor aplica în toate fermele Nestle din districtele sale de aprovizionare cu lapte din zone geografice similare, potrivit unui manual de bune practici care va fi elaborat.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2