373
De la carnea in vitro la cea sintetică, cultivată în laborator, pe bază de celule, cultivată și cultivată, carnea fără sacrificare crescută din celule animale a fost numită o multitudine de nume în durata de viață relativ scurtă. Dar care termen este cel mai atrăgător și mai transparent pentru consumatori? FoodNavigator investighează acest aspect.
Trebuie alt nume
Ce este într-un nume? Ei bine, destul de multe în scena cărnii fără sacrificare. Mai ales dacă ați petrecut ani de zile dezvoltându-vă produsul din celule animale, ați atras milioane de investiții și știți că, odată aprobat de autoritățile de reglementare, succesul produsului dumneavoastră se va baza pe acceptarea consumatorilor.
De când conceptul de carne pe bază de celule a fost introdus pentru prima dată unui public mai larg la începutul anilor 2000 și cu atât mai mult de când a fost creată primul burger de vită cultivat în 2013, au fost folosiți o serie de termeni diferiți pentru a descrie produsul.
Acestea includ, printre altele, in vitro, sintetice, cultivate în laborator, pe bază de celule, cultivate și cultivate.
Acum, că primul produs din carne de cultură este pe piață (ingredientul de pui cultivat al lui Eat Just din Singapore), companiile și cadrele universitare deopotrivă își îndreaptă atenția spre consumator: care terminologie va stârni cel mai bine apetitul cumpărătorilor pentru produsele cultivate în laborator?
O scurtă istorie a bovinelor
De-a lungul anilor, industria a luat în considerare o serie de termeni diferiți pentru carnea de vită pe bază de celule, precum și alte specii dezvoltate din celule animale în bioreactoare.
Printre primele a fost „in vitro”, a amintit Christopher Bryant, cercetător de la Universitatea din Bath, la evenimentul FoodNavigator Climate Smart Food. Acest termen nu a rămas. „Cineva a hotărât corect că poate că asta nu sună cel mai apetisant”, le-a spus el delegaților la eveniment.
De acolo, termenul de carne „de cultură” a intrat în curent, înainte ca în spațiu să fie folosiți termeni precum carne „curată” și carne „artizanală”. „Au avut tendința de a se descurca destul de bine în ceea ce privește punctajul consumatorilor”, a amintit psihologul social. „Deși nu a fost neapărat clar din aceste nume care sunt de fapt menite să fie produsele.
„Ar putea exista și alte tipuri de confuzii sau conflicte în industrie.”
Întrucât „cultivat” este încă folosit de mulți, este probabil să fie cel mai lung termen existent pentru aceste produse. Cu toate acestea, Bryant a sugerat că preferă un alt termen popular: „cultivat”.
„Cred că „cultivat” este un termen frumos. Funcționează foarte asemănător cu „cultivat” în ceea ce privește sondajele consumatorilor, dar avantajul real este că se leagă de altă terminologie care poate fi utilizată în legătură cu această tehnologie.”
De exemplu, poate fi folosit ca verb: „cultivam carne”. Poate fi folosit și pentru a face referire la echipamente din spațiu, cum ar fi utilizarea termenului „cultivatoare”, în loc de bioreactoare.
Crescut vs cultivat
La Climate Smart Food, un eveniment la care au participat profesioniști din industrie, am întrebat publicul ce termen preferă pentru a descrie carnea alternativă obținută din celule: cultivată, cultivată, cultivată în laborator sau pe bază de celule.
Rezultatele voturilor delegaților au arătat că termenul preferat a fost carne de cultură (45%). Carnea cultivată a fost următoarea cea mai populară, cu 30%, urmată de celulele (16%) și cultivată în laborator (8%).
Întrucât „cultivat” pare să fie termenul din ce în ce mai preferat de către start-up-urile din carne bazată pe celule (Aleph Farms, Mzansi Meat Co. și Gourmey sunt printre jucătorii care folosesc această terminologie), am întrebat industria dacă astfel de descoperiri sunt surprinzătoare.
„Nu sunt surprins”, a declarat Nicolas Morin-Forest, CEO și co-fondator al start-up-ului de păsări de curte bazate pe celule Gourmey, „dar preferința mea personală este pentru cultivat”.
Pentru Gourmey, care lucrează la un produs emblematic de foie-gras „etic” fără sacrificare, „cultivat” este mai puțin ambiguu. „Cred că „cultivat” ar putea fi puțin mai puțin clar decât cultivat, în sensul că este deja folosit pentru anumite categorii de produse.”
În produsele lactate, de exemplu, produse precum untul de cultură și smântâna de cultură sunt ambele populare în Europa. „Deci consumatorii nu vor asocia neapărat cuvântul cultivat și vor înțelege cu adevărat sensul său.”
Un sens nou
„Cultivat”, pe de altă parte, este un termen mai nou și, în consecință, poate servi la „conturarea categoriei”, a explicat CEO-ul Gourmey. Nu numai că termenul este probabil să fie mai puțin ambiguu, dar este „încă destul de pozitiv” și nu la fel de „descurajator” precum „crescut în laborator”, ni s-a spus.
Bryant de la Universitatea Bath a fost de acord, spunând delegaților că termenul „probabil reduce o oarecare cantitate de confuzie”, deoarece cultivat este folosit în alte contexte.
Operațiunea de grăsimi cultivate din Londra, Hoxton Farms, un start-up B2B care caută să comercializeze producătorii de carne pe bază de plante, a făcut ecou punctul de vedere al lui Gourmey.
„‘Cultivat’ este un termen care îmi place din motive similare. Nu am o aversiune puternică față de „cultivat”, dar a fost folosit pentru alte produse din alimente, așa că nu este preferatul meu”, a declarat Ed Steele, cofondatorul Hoxton Farms.
Etichetarea transparentă
O altă preocupare în ceea ce privește modul în care aceste produse sunt comercializate și etichetate constă în transparență. Consumatorii nu vor trebui doar să înțeleagă că produsul a fost realizate din celule animale, dar mai precis de la ce animal au derivat celulele.
„Va trebui să numim aceste produse după numele speciei de la care [celulele] provin”, a explicat Morin-Forest de la Gourmey. „Dacă mănânci un produs de rață cultivată, așa cum este cazul foie grasului nostru cultivat, va trebui să știi că consumi proteine de rață.”
Acest lucru este important nu numai pentru transparență, ci și crucial pentru consumatorii cu alergii la proteinele animale.
Alergia la crustacee este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare, de exemplu. „Trebuie să știți că, dacă mâncați creveți cultivați, de exemplu, că mâncați proteine de creveți”, a reiterat Morin-Forest.
Pe lângă preocupările legate de alergii, Gourmey dorește, de asemenea, să se asigure că consumatorii știu că nu consumă carne convențională.
„Nu vrem să inducem consumatorul în eroare și să-i facem să creadă că cumpără carne produsă în mod convențional. Vrem să știe și ca ei să susțină... această categorie de produse.”
Răspunsul ar putea sta în combinarea terminologiei tradiționale, cum ar fi numele unei anumite specii de animale, cu adjective noi - cum ar fi „cultivat”. Acest lucru va face „foarte clar” că este vorba de rață, sau creveți sau carne de vită, dar produsă într-un mod foarte diferit, a continuat CEO-ul.
Steele de la Hoxton Farms a fost de acord că numirea speciei specifice este crucială, la fel ca și evidențierea metodei de producție. „Vrem să sărbătorim asta și să știm ce specie mâncăm.”