128
Experimentele cu proteine alternative în spațiu ar putea întări tehnologia de pe pământ, notează FoodNavigator, care citează ultimele rapoarte științifice pe această temă.
Microbi pentru fermentație alimentară
Microbii conceputi pentru a produce proteine comestibile în spațiu ar putea întări în mod semnificativ industria mai largă a fermentației de precizie, deschizând calea pentru alimente mai ecologice.
Oamenii de știință de la Imperial College London, Universitatea Cranfield, Centrul Bezos pentru Proteine Durabile și Agenția Spațială Europeană au colaborat pentru a face un salt uriaș înainte pentru viitorul tehnologiei alimentare.
De asemenea, incluzând companiile Frontier Space și ATMOS Space Cargo, parteneriatul a lansat cu succes un laborator de microbi miniatural complet automatizat la bordul primei nave spațiale comerciale returnabile din Europa, Phoenix, prin SpaceX în această săptămână.
De obicei, astronauții iau peste 23.000 EUR/zi de mâncare fiecare în spațiu, astfel încât producția ei înșiși de alimente pe orbită ar reduce costurile. Cu toate acestea, s-ar dovedi benefic și mai aproape de casă.
Mediul „foarte dur” al spațiului este platforma perfectă pentru testarea stresului și pentru a stimula tehnologii precum fermentația de precizie, spune dr. Rodrigo Ledesma-Amaro de la Departamentul de Bioinginerie al Imperial.
Cum să crești proteine comestibile în spațiu
„Lucrul asupra scenariilor de spațiu, planete și nave spațiale ne obligă să ne gândim la reciclarea completă a resurselor și la circularizarea proceselor”, spune el.
„De asemenea, ne face să ne gândim la dezvoltarea unor tulpini microbiene care pot folosi o varietate de materii prime, de exemplu CO2 și moleculele sale derivate, și să efectueze fermentații robuste care pot funcționa pe procese continue mai mult timp.”
Astfel de concentrări pot ajuta „masiv” procesele de fermentație de precizie de pe pământ și ar putea deschide calea pentru producerea de alimente în moduri mai eficiente și în zonele Pământului în care acestea nu crește de obicei, cum ar fi deșerturile, spune el.
Misiunea vine în momentul în care un nou studiu cere ca alimente și combustibili să fie produse de urgență cu „impacturi minime asupra mediului”.
Există un decalaj vizibil în înțelegerea actuală a bioproducției, în ciuda progreselor semnificative, scriu cercetătorii în Nature Biotechnology.
„În general, fermentația de precizie are potențialul de a reduce schimbările climatice folosind mai puțin teren pentru a produce aceeași cantitate de hrană”, explică Ledesma-Amaro.
„Dacă luăm în considerare utilizarea CO2 și a moleculelor sale derivate ca materii prime, care pot fi obținute folosind energie regenerabilă.”
Ce urmează pentru proteinele de precizie în spațiu?
Se speră că misiunea spațială va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine tehnologia pentru a face progresele necesare.
„Există multe necunoscute și trebuie să începem prin a înțelege lucruri simple, cum ar fi efectul microgravitației sau al radiațiilor asupra celulelor”, spune Ledesma-Amaro.
Alte puncte de interes vor fi cum vor arăta fermentatoarele în spațiu, care va fi combinația de hardware și software, precum și bioware.
„Această combinație este la care lucrăm în acest moment în acest proiect de colaborare între laboratorul meu, Centrul Bezos pentru Proteine Durabile, Centrul pentru Alimente Microbice de la Imperial College și compania Frontier Space”, adaugă el.
În timpul primului experiment, care a durat doar câteva ore, oamenii de știință au căutat să înțeleagă cum funcționează în spațiu diferite drojdii și bacterii, care pot produce diverse vitamine, antioxidanți, culori, proteine și texturi.
„Suntem interesați să studiem efectul condițiilor de lansare, stocare, microgravitație și radiații asupra celulelor”, spune el. „Sperăm că acest prim studiu va oferi informații valoroase pentru a ghida noi experimente care să ne aducă mai aproape de obiectivul nostru, să producem alimente durabile și sănătoase atât pe pământ, cât și în spațiu.” (Foto: Freepik)