News

103

Produse etice, nu doar de calitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Bunastarea animalelor, in general si a porcilor, punctual, constituie un subiect sensibil si tot mai intens dezbatut la nivel european, aflandu-se simultan in atentia autoritatilor de profil din Romania si a asociatiilor profesionale din industria carnii de porc. Acestea monitorizeaza masurile de conformare a exploatatiilor comerciale de porcine la standardele de microclimat si la necesarul de hrana si de apa prevazute in normele metodologice aprobate, in vederea statusului minim de bunastare a porcilor.

Directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Stanca Tudor, a subliniat ca Bunastarea porcilor reprezinta un subiect despre care se poate rade si se pot face ironii pe marginea sa. Bunastarea animalelor a fost abordata pentru prima data in dreptul francez, in secolul trecut. Animalele sun fiinte vii, inzestrate cu simturi, cu sensibiltate, dar incabile de a se apara. Cei care au lansat aceasta industrie, inclusiv cresterea animalelor isi pun problema ca produsele pe care le realizeaza sa indeplineasca, pe langa conditiile igienico-sanitare, organoleptice sau tehnologice, ci sa fie un produs si cu anumite calitati etice. Inceputul a fost expus de asociiatiile de protectie a consumatorilor si este una dintre preocuparile majore ale statelor europene, a declarat directorul APCPR, la conferinta de presa organizata de InfoAliment. De altfel, conformarea principiului bunastarii animalelor nu mai reprezinta o optiune pentru exploatatiile de cresterea porcilor. Conditiile cerute celor care cresc animale pentru a le ucide, pentru ca – trebuie sa recunoastem – omul este o fiinta superioara care creste animale pentru a le ucide, impun ca omul sa acorde animalului sansa sa se comprte cat mai aproape de mediul lui natural, a adaugat Stanca Tudor. (Ioan ªerbanescu)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2