Dar doctorii in rantas lasa urme, in virtuatea harababurii scontat-calculate; tot circul fiind evaluat economic, iar descinderile pe prima pagina a jurnalelor si in emisiuni difuzate la ore de maxima audienta aduc deservicii producatorilor, procesatorilor de alimente si consumatorilor, deopotriva. E neavenit, surprinzator si, pana la urma, ilegal sa fie supuse intru digerare povetele maratonistilor, carciumarilor sau maseurilor reconvertiti la nutritionismul de ocazie, refuland astfel dupa anii in care nevestele i-au tinut la cratita. Nu e gluma. Dupa ce consumatorii au fost atentionati ca fructele si legumele din tari mediteraneene le pun viata in pericol, datorita pesticidelor cu care sunt tratate, a venit randul mezelurilor si al carnii sa fie puse la zid si declarate produse cancerigene sau bombe alimentare. Rezultatele pozitive, strict economice, se regasesc in tagma comerciantilor de produse traditionale fara garantie, fabricate dupa retete negociate duminica, la gratar. In tot acest timp, procesatorii autorizati, furnizori ai mezelurilor standardizate si fabricate in conditii de maxima siguranta, privesc neputinciosi la scaderea vanzarilor, din cauza concurentei neloiale sustinuta prin antireclama mediatica. Povata militienilor in gastronomie Multi dintre noi avem realul prost obicei ca, de fiecare data cand mancam, sa ne uitam la televizor. Daca insa pe ecran apare vreunul dintre doctorii nutritionisti, ramane sa ne cutremuram privind in farfurie. Puse in practica, recomandarile acestor specialisti (?) ne-ar face sa credem ca nu prea mai avem ce ingurgita, fara sa ajungem in spital sau sub o parcela funerara. Infioara in acelasi timp calcularea pe degete a riscurilor, facuta alimentelor de catre novicii cu aer suveran. Uneori, socotelile lor sunt administrate dupa numarul aditivilor, culoarea sau umiditatea produselor incriminate. Argumentatiile despre posibilele pericole patogene iesite din frigider si deductiile privind numarul celor ce si-ar fi gasit sfarsitul in consumul de carne, in mezeluri sau grasimi, sunt absurditati sustinute entuziast de catre gazdele mediatice, interesate doar de succesul asezonarii titlului cu termeni precum cancer sau otrava. De curand, Constatin Cerbulescu, presedintele ANPC, caracteriza cu naduf activitatea acestor pseudo-nutritionisti: Acum toti se pricep. Toti fac topuri ale produselor alimentare, iar daca unul dintre acesti specialisti are o napolitana, compara numarul E-urilor inscrise pe ambalajul acesteia cu inscriptiile de pe alte napolitane si… gata concluziile specialistului. Exista laboratoare abilitate si conditii de examinare reale, s-a instituit Sistemul Rapid de Alerta care functioneaza la nivel international, dar apar tot felul de recomandari, aruncate in vant de catre te-miri-cine. Ulterior si la fel de usor, sunt preluate si prezentate publicului, sublinia presedintele ANPC, de parere ca aparitia nutritionistilor de ocazie nu trebuie tratata cu blandete si ca, atunci cand acestia aduc atingere bunului mers al comertului, trebuie sesizate autoritatile. Se inmulteste, din pacate, numarul mijloacelor informative care impovareaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, institutie guvernamentala abilitata in controlul pietei din Romania, cu studiile trantite la margine de sant de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului, ONG-ul denumit astfel, cel responsabil printre altele de nelegiuiri savarsite de unii dintre membrii sai preocupati cu controlarea ilegala a agentilor economici. Asocierea onomastica si similitudinea abrevierii denumirilor (ANPC) este cunoscuta indeosebi semnatarilor de articole scrise, deveniti astfel complici la infractiunea de escrocherie in dauna interesului public. De altfel, zeci de falsi inspectori ANPC, pretind anual sume cu multe zero-uri negustorilor controlati prin piete. Publicatii cunoscute construiesc totusi, fara temei, topuri ale unor presupuse bombe alimentare, sprijinindu-se pe studiile asociatiilor non-guvernamentale. Mai prudenti, altii invoca drept sursa doar protectia consumatorului (pur si simplu) sau asociaza numele ANPC cu cate un clasament comandat al mezelurilor, cu care impovareaza institutia guvernamentala. De exemplu, Ziarul Gandul insira un lung si nefondat top al celor mai nocive mezeluri, asezand in deschidere cateva cifre culese din Raportul ANPC pe anul 2010. E drept, cifrele pun pe ganduri neavizatii care afla ca dintre 15.700 de operatori economici controlati, 11.300 au fost sanctionati. Iata cat poate cantari dezinformarea prin exceptie, ocolind un amanunt extrem de insemnat: trei sferturi dintre agentii economici sanctionati erau vanzatori, nu producatori sau procesatori Continuatori ai Alimentatiei Irationale Corect si firesc, informatiile vin uneori si de la surse avizate, precum doctorii nutritionisti atestati, care au studiat specialitatea medicala Diabet, nutritie si boli metabolice. Insusi Iulian Mincu, personajul cu biografia ingreunata de sustinerea alimentatiei rationale prin infometarea populatiei, sprijinind aberatiile ceausiste, era doctor nutritionist diabetolog. Dar putinii specialisti in nutritie privesc neputinciosi la nascocirile aruncate in vant de catre culturisti, cosmeticieni sau (in cazuri fericite) de biologi, doctori specializati in medicina de urgenta sau medicina sportiva. Refuzam sa punem pe seama intamplarii concluzia cu care se avantau de-odata Radio BestFM, Oservatorul de Bacau, Gazeta de Nord-Vest, ziarelive.ro, stirideromania.ro s.a: medicii nutritionisti atrag atentia asupra produselor care nu sunt etichetate corect si care ascund, de cele mai multe ori, provenienta carnii. Astfel, ajungem sa consumam chiar si zilnic carne de cal, caine, pisica sau nutrie, fara ca macar sa stim acest lucru. Grupurile de presa pioniere in astfel de difuzari de declaratii au fost multa vreme salas al doctorului in biologie Gheorghe Mencinicopschi, dar, de la radicalismul drastic afisat de autorul Bibliei Alimentelor, pana la salamul de pisica, e ceva drum. Nu mai suntem la inceputul anilor 2000, cand Dumnezeul Alimentelor era gazduit ore in sir in acelasi studio caldut; acum e solicitat pretutindeni, de la portaluri de stiri pana la emisiuni dedicate siluetei. Dar, la urma urmei, cel ce ne arata care sunt otravurile din mezeluri e om si nu poate face fata numarului mare al reprizelor de media-consultanta nutritionala. Astfel, s-a dezvoltat si a inceput sa graviteze in jurul sau o mare de meteoriti cooptati de jurnale si televiziuni, pentru a oferi povete nutritioniste. Dintre acestia, majoritatea se bucura de constanta, fiind recomandati publicului doctori nutritionisti: - Cristian Margarit atentioneaza sincer: Pentru cei ingrijorati ca le amenint statutul: nu sunt medic, nici culturist, nu am terminat facultatea de sport, nu vreau sa fiu mai bun decat altii. Sunt absolvent de management la ASE si autodidact in domeniul sportului si nutritiei. Din punct de vedere formal, am niste hartii eliberate de Federatia Romana de Culturism si Fitness si de ACE Fitness SUA. Mi-au fost publicate zeci de articole in presa scrisa si pe Internet (…) Am participat la zeci de emisiuni TV la posturi cum ar fi Pro TV, Antena 1, B1 TV, Acasa TV, Zece TV, Antena 2, TVR, Euforia, Kanal D, OTV, Senso TV. Imi place sa cred ca intr-o zi voi avea propria emisiune de sanatate si – in alta zi – propria televiziune de sanatate (cristianmargarit.ro); - Heather Bauer este oaspete constant al GSP TV, fiind prezentata de gazde nutritionist, autoarea cartii The Wall Street Diet (gsp.ro, astazi.ro); - Cornelia Marin, infatisata frevcent in publicatii scrise si la televiziuni, nutritionista vedetelor, de profesie economista si patroana a unui restaurant, ofera consultanta nutritionala si e convinsa ca oamenii mananca mult seara pentru ca nu mananca in timpul zilei, iar seara recupereaza cat pentru toata ziua. (hotnews.ro, Acasa TV); - Ionut ªtefan, specialist in nutritie Yorktest, cu zeci de articole despre nutritie publicate in ziare si reviste de profil precum: Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Felicia, Cosmopolitan, Beau Monde, Click, Libertatea, Adevarul etc. Aparitii la emisiuni precum Ce se intampla doctore?, Focus Prima TV, B1 – Viata e frumoasa, Doctor – B1, Traieste sanatos – Antena2 (Adevarul, evz.ro, autoprezentare facebook). Punct ochit Daca la inceputul lui 2011, specialistii dailybusiness.ro avertizau ca incepe anul crizei alimentare in Romania, televiziunile incheiau anul dezinformand publicul cu statististici inventate ce anuntau scumpirea mezelurilor si perspectiva cresterii necontrolate a preturilor la aceste produse, datorita cresterii pretului membranelor de oaie chiar si cu 100%. Simultan cu absurditatile economice si cu anticiparea unei explozii a pretului la carnea de porc, statisticienii denigratori isi frecau satisfacuti palmele, opinand ca scadera vanzarii mezelurilor cu 10-12% e cauzata de criza si ar fi motivata de schimbarea preferintelor romanilor. Punct ochit, punct lovit. Dar, in tandem cu specialistii atestati in nutritie sau economie, organizatiile producatorilor de carne si cele ale procesatorilor de mezeluri nu accepta devierile mediatice si replica inlaturand dintre cauzele scaderii vanzarilor la mezeluri criza sau fiscalitatea ridicata. Presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, pune degetul pe trauma economica deschisa prin neadevarurile vehiculate de catre nutritionistii neabilitati in evaluarea calitativa si a pietei produselor autohtone, aseazand scaderea vanzarilor (cu 20-50%, in functie de cerere si prezentare) pe seama deformarii voite a perceptiei consumatorului. In buletinul informativ al ARC, directorul executiv al asociatiei, Mihai Visan, este de parere ca snoavele nutritionistilor de cafenea, acuzand ba una ba alta din componente ale alimentelor, inclusiv mezelurilor sunt preluate inevitabil si de publicatii straine. E clar ca trebuie sa fim pregatiti de permanente hartuiri de acest gen, atat carnea cat mai ales mezelurile fiind acuzate de toate relele, de la boli de inima sau cancer, pana la topirea ghetarilor. In acest climat nefavorabil in Europa, nici noi nu vom mai fi scutiti de interpelari, chiar daca bietii romani sunt departe de a consuma in exces produsele noastre, concluzioneaza directorul Mihai Visan. ªi cum producatorii de carne devin tinta tot mai vizata de pseudo-specialisti, in acelasi context, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Ioan Ladosi, Doctor in biologii de reproductie suina, specializat la Bristol University si University of York (Marea Britanie), absolvent al cursurilor de management al afacerilor la University Belmount (SUA) si Ashridge University (Marea Britanie), declara pentru revista noastra: Daca sunt cu adevarat specialisti, autorii acestor topuri sau analize ale pericolelor alimentare au obligatia sa vina in fata consumatorilor cu argumente stiintifice, nu cu opinii. Nicio concluzie de acest fel nu poate fi facuta publica, fara sa fie argumentata prin probe care sa le sustina afirmatiile. Pe cat de complicate prin vraiste mediatica, articolele aruncate cu titluri cutremuratoare, se incheie blajin: vom vedea, sa ne ferim, sau ne-am obisnuit deja. Poate ca publicul vrea sa vada macar un specialist plesnind de sanatate, la propriu, asa cum s-a intamplat in Croydon (Anglia), unde un farmacist convertit la nutritionism a vrut sa convinga ca hrana poate fi compusa exclusiv din suc de morcovi. A murit in chinuri groaznice, omitand ca Vitamina A nu este hidrosolubila. La noi, lucrurile stau mai simplu: Suntem ceea ce mancam, spune doctorul Menci. Cu gura plina, indraznim sa-l completam.