317

PwC: Consumatorii și-au pierut încrederea în alimentele de firmă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Încrederea consumatorilor în produsele alimentare cu marcă de firmă se prăbușește pe măsură ce presiunile financiare nu reușesc să scadă, se arată într-o analiză efectuată de PriceWaterhouseCoopers. Dar ce înseamnă asta pentru companii?

Presiune financiară pe consumatori

Presiunea financiară asupra gospodăriilor din întreaga Europă a declanșat o scădere a încrederii consumatorilor în produsele alimentare cu marcă de firmă.

„Sentimentul consumatorilor – măsurarea statistică a sănătății generale a economiei, așa cum este determinată de opinia consumatorilor – a scăzut la cel mai scăzut nivel în 2024, înregistrând cea mai mare scădere trimestrială din primăvara anului 2022 și până acum”, a declarat un purtător de cuvânt al firmei de contabilitate, PwC.

În plus, se pare că tendința a scăzut de ceva timp, prognoza financiară Trading Economics raportând că încrederea consumatorilor în Europa a scăzut constant de 10 ani. Și această scădere a încrederii consumatorilor duce la o scădere a cheltuielilor.

Consum frânat

„Consumul a fost frânat în principal de inflația ridicată și de scăderea veniturilor reale în ultimele 12 luni”, spune un purtător de cuvânt al prognozatorului financiar global, Oxford Economics. „Dar credem că politica monetară strictă a preluat acum controlul principal al cheltuielilor gospodăriilor”.

Dar acest impact nu se limitează doar la consumatorii europeni, ci este o umbră la nivel mondial. „Criza costului vieții are un impact asupra consumatorilor de pe tot globul”, a explicat Will Cowling, manager de marketing al FMCG Gurus, în timp ce a vorbit la IFE 2024.

Iar perspectiva pentru viitorul imediat rămâne negativă. „Ne așteptăm ca cheltuielile slabe ale consumatorilor din zona euro să persistă”, spune Oxford Economics.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru alimente și băuturi și ce poate face industria pentru a satisface cererea în schimbare a consumatorilor?

Cum afectează scăderea încrederii consumatorilor?

Una dintre cele mai mari schimbări în cheltuielile consumatorilor pentru alimente și băuturi este trecerea la versiuni cu costuri mai mici ale acelorași produse. Acesta se dovedește a fi un mare câștig pentru gamele de etichete private ale retailerilor și o provocare majoră pentru mărcile independente.

„Mulți își reduc opțiunile pe categorii și optează pentru produse cu etichetă privată (PL) cu costuri mai mici”, spune Carmen Morales Garcia, partener pentru firma de consultanță, LEK.

Dar acolo unde eticheta privată ar fi putut fi percepută odată ca opțiune de mâna a doua, interesul crescut al consumatorilor a dus la investiții sporite din partea comercianților cu amănuntul, cu accent pe calitate și varietate.

 „Comercianții cu amănuntul au muncit din greu pentru a investi în strategiile lor de marcă privată și pentru a schimba percepția dincolo de opțiunile de bază raportate-preț”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei NIQ. „Aceasta a inclus introducerea unor game mai largi de produse.”

Retailerii observă, de asemenea, o creștere a reducerii consumatorului. Aceasta este schimbarea consumatorului către produse mai economice și categorii alternative.

Un domeniu în care această tendință de scădere este deosebit de evidentă este în carne, cu creșterea vânzărilor de categorii de proteine ​​mai ieftine, cum ar fi carnea de pui și carnea de porc congelată, în detrimentul proteinelor mai scumpe, cum ar fi peștele și carnea de vită.

Un alt schimb important pe care comercianții cu amănuntul îl văd este de la uleiul de măsline din ce în ce mai costisitor la alternative mai accesibile, cum ar fi uleiul de floarea soarelui.

Cum se pot adapta companiile?

Deși o scădere a încrederii consumatorilor și a cheltuielilor ar putea părea o veste proastă pentru industrie, aceasta creează oportunități, de care marca privată le profită deja. Deși există încă oportunități suplimentare de creștere în acest sector.

Consumatorii și comercianții cu amănuntul văd valoarea produselor cu etichetă proprie”, a declarat un purtător de cuvânt al distribuitorului de produse alimentare și băuturi Dee Set. „Din acest motiv, comercianții cu amănuntul vor continua să-și extindă eforturile, extinzându-și și reîmprospătându-și ofertele.”

Dar acum este momentul ca toată industria să acționeze, concentrându-se pe inovație și NPD, pentru a tenta consumatorii și a încuraja creșterea.

„Pentru companiile aflate în mișcare rapidă în domeniul bunurilor de larg consum, acum este momentul să re-strateze, plasând inovația, consolidarea și internaționalismul în fruntea agendelor lor”, spune Garcia de la LEK.

Diversificarea este, de asemenea, fundamentală pentru succesul continuu, iar unele mărci se dovedesc deja de succes în această abordare.

„Procesorul spaniol de alimente Campofrío se remarcă prin capacitățile de diversificare a produselor”, spune Garcia. „Ca răspuns la criza financiară, compania și-a extins strategic linia de produse, de la carnea de porc, pentru a include oferte mai accesibile pe bază de curcan.”

De asemenea, consumatorii cer din ce în ce mai mult raport calitate-preț și, atunci când vine vorba de decizii de cumpărare, „o valoare bună pentru bani este mai importantă decât costurile reduse”, spune FMCG Gurus’ Cowling.

Calitatea slabă îndepărtează consumatorii

Asta nu înseamnă că elementul cost nu este important și că consumatorii nu sunt sensibili la preț, dar vor să simtă că produsul pe care îl achiziționează merită.

„Oricât de mult costă un produs, oamenii nu îl vor cumpăra sau răscumpăra dacă îl asociază cu o calitate slabă”, spune Cowling.

Momentele dificile din punct de vedere financiar duc adesea la creșterea activității de fuziuni și achiziții în domeniul alimentației și al băuturilor. Și achizițiile reprezintă o modalitate rapidă și eficientă pentru mărcile mai mari de a-și crește gama de produse, împreună cu o serie întreagă de alte beneficii.

„Consolidarea poate sprijini firma performanța în perioadele de recesiune economică, ajutând la eficientizarea operațiunilor, la diversificarea portofoliului de oferte, reducerea costurilor, accesarea de noi piețe și eliminarea concedierilor”, spune Garcia.

Și, deși aceasta poate să nu fie prima alegere pentru marca achiziționată, oferă o soluție viabilă la dificultățile financiare.

Pe scurt, acestea sunt vremuri dificile pentru industria alimentară și a băuturilor și nu doar pentru că încrederea consumatorilor scade, ci există o mulțime de oportunități și pentru industrie. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2