Repers

277

Rabobank: Piața lactatelor, amenințată de inflație și prețuri crescute

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Piețele globale ale produselor lactate „se clătină” la niveluri scăzute de producție de lapte, nemaivăzute din 2014, potrivit raportului Rabobank publicat recent de Rabobank Global Dairy Quarterly.

Banca specializată în agrobusiness banking a spus că problemele legate de vreme au decimat producția de lapte de vârf în Noua Zeelandă și Australia, în timp ce creșterea ofertei a fost, de asemenea, blocată în SUA și Europa de marjele de profit reduse pentru producători.

Acest lucru a dus la un deficit de producție globală de lapte de la an la an, care este prea mare pentru a fi compensat de câștigurile favorabile ale producției de lapte observate în America de Sud, se arată în raport.

Raportul mai precizează că, după nouă creșteri trimestriale consecutive, creșterea combinată a ofertei globale de lapte în regiunile majore exportatoare de lactate sa oprit în trimestrul trei a acestui an și va cădea în teritoriu negativ în trimestrul patru.

Coautorul raportului și analistul principal de produse lactate Rabobank, Michael Harvey, a declarat că producția combinată de lapte din cele șapte mari regiuni exportatoare de produse lactate - Noua Zeelandă, Brazilia, Argentina, Uruguay, UE, SUA și Australia - este de așteptat să scadă cu 0,3% comparativ cu trimestrul patru anul trecut. Aceasta va fi prima scădere trimestrială de la an la an din 2019.

Raportul spune că prețurile laptelui de la fermă au urmat prețurile mărfurilor mai mari la nivel mondial, cu un potențial de creștere încă în unele regiuni. Totuși, creșterea costurilor pentru inputuri, deficitul de forță de muncă, vremea nefavorabilă și calitatea îndoielnică a furajelor vor limita răspunsul producției din partea producătorilor, se spune.

Exporturile globale de produse lactate au încetinit ca răspuns la întreruperile logistice, la creșterea costurilor de transport și la creșterea prețurilor mărfurilor.

„Exporturile globale de produse lactate bazate pe volumul de produse au crescut cu șapte la sută față de anul precedent în prima jumătate a anului 2021, dar au încetinit la unu la sută în iulie și august”, se arată în raport.

Cererea Chinei

Harvey a spus că se așteaptă o încetinire a cererii de inputuri lactate din China și este necesară pentru a reduce prețurile globale în fața creșterilor limitate din partea ofertei.

„Cumpărătorii chinezi sunt rupți între sentimentul optimist din afara Chinei și fundamentele actuale slabe din China pentru a decide dacă, când și la ce niveluri de preț ar trebui să revină pe piață”, a spus el.

Presiunile inflaționiste

În ciuda presiunilor inflaționiste în creștere, consumatorii nu se confruntă încă cu „șoc autocolant” (unde prețurile mai mari devin un factor de descurajare) pentru produsele lactate în majoritatea țărilor, se arată în raportul Rabobank, iar acest lucru susține cererea.

Acesta nu ar fi cazul în 2022, a spus acesta, deoarece prețurile mai mari ale mărfurilor din a doua jumătate a anului 2021 sunt transmise consumatorilor.

În plus, a spus Harvey, noile variante ale Covid-19, inflația, forța de muncă și provocările logistice, împreună cu altele, afectează redresarea economică globală, cu potențialul ca piețele globale ale produselor lactate să „clatine sau se clatine”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2