Repers

332

Raportul EFSA privind reziduurile de pesticide din alimente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ultimul raport EFSA privind reziduurile de pesticide din alimente, cu dată limită finalul anului 2022, oferă o imagine de ansamblu asupra activităților oficiale de control asupra reziduurilor de pesticide efectuate în statele membre ale UE, Islanda și Norvegia. Acesta rezumă rezultatele coordonate atât la nivel european, cât și la nivelul fiecărui stat.

Programul european și programele naționale de control

Analiza rezultatelor din toate țările raportoare este prezentată într-un format de vizualizare a datelor pentru a oferi părților interesate cu o analiză cuprinzătoare, ușor de digerat, a situației europene legate de constatări. Concluziile și recomandările derivate din rezultate rămân în acest raport, oferind managerilor de risc un instrument pentru proiectarea viitorului programe de monitorizare și luarea deciziilor adecvate asupra pesticidelor și produselor alimentare care ar trebui să fie vizate.

Raportul include, de asemenea, rezultatul evaluării deterministe a riscurilor, atât acute, cât și cronice pentru substanțe individuale și consolidarea metodologiei introduse anul trecut privind evaluarea probabilistică a expunerii la substanțe individuale, unde probabilitățile de depășire a celei bazate pe sănătate valorile orientative (HBGV) ale pesticidelor au fost calculate în diferite subpopulația de consumatori europeni pentru cele 193 de pesticide (corespunzând la 199 de substanțe active), enumerate în Regulamentul UE MACP.

Scopul acestor calcule este de a oferi cititorilor o perspectivă mai profundă asupra riscurilor dietei expunerea la pesticide și să evidențieze diferențele dintre cele două metodologii (adică de determinare a cauzelor și probabilistică). S-a constatat că metodologia probabilistică oferă o estimare mai bună a evenimentelor de consum real.

Programul european multianual de control eșantionat aleatoriu acoperă cele mai consumate produse alimentare de către cetățenii europeni, așa cum este indicat în UE Regulamentul MACP (UE) nr. 2021/601. Controlul acestor produse este distribuit pe o perioadă de 3 ani pe ciclu, astfel încât la fiecare 3 ani sunt analizate aceleași produse. Un instantaneu al situației din 2022 a reziduurilor de pesticide prezente în acele produse alimentare este furnizat și comparat cu anii 2019 și 2016.

În 2022, cele 12 produse alimentare selectate în EU MACP au fost mere, căpșuni, piersici (inclusiv nectarine și hibrizi similari), vin (roșu sau alb), salată verde, varză, roșii, spanac, boabe de ovăz, boabe de orz, lapte de vacă și grăsime de porc. Au fost analizate un total de 11.727 de eșantioane. În total, 11.535 de eșantioane (98,4%) s-au dovedit a fi în limitele legale.

LMR-urile au fost depășite în 192 de eșantioane (1,6%), dintre care 100 de eșantioane (0,9%) s-au dovedit a fi neconforme. când luați luând în considerare incertitudinea de măsurare.

În medie, 66,7% din probele analizate au fost autohtone, 22% din alte țara raportoare, 7,7% din țări terțe și 3,6% erau de origine necunoscută. Rate similare au fost observate în 2021, cu excepția pentru eșantioanele interne care au crescut de la 53,3% în 2021 la 66,7% în 2022 și pentru controlul importurilor din țări terțe care a scăzut de la 19,6% în 2021 la 7,7% în 2022.

Programele de control naționale  au însumat un total de 110.829 de eșantioane. Din numărul total de probe analizate, 106.681 probe (96,3%) s-au încadrat în limitele legale. În total, LMR-urile au fost depășite în 4148 de eșantioane (3,7%). Când ținând cont de incertitudinea de măsurare, 2383 de eșantioane (2,2%) au declanșat sancțiuni legale sau acțiuni de executare. Rezultatele generale rămân constante în comparație cu anul precedent.

Evaluarea expunerii estimate în regim alimentar

Expunerea acută și cronică și analiza riscului pentru sănătate la consumatori a fost efectuată folosind atât deterministe cât și probabilistice modelarea expunerii. Cele două abordări abordează două întrebări de evaluare diferite și, prin urmare, sunt dificil de realizat comparaţie. În timp ce primul calculează riscurile pentru consumatorii ipotetici în baza unor ipoteze conservatoare, al doilea unul urmărește cuantificarea probabilității ca consumatorii adevărați să fie expuși la o depășire a HBGV.

Evaluarea deterministă a riscului acut a fost realizată folosind Modelul de aport de reziduuri de pesticide (PRIMo rev. 3.1), la 193 de pesticide individuale enumerate în Regulamentul UE MACP din 2022. Din 38.045 de probe analizate în această evaluare, cel expunerea estimată a depășit HBGV pentru 33 de pesticide diferite în 650 de probe (1,7%). În deterministul cronic evaluare, nu a fost identificată nicio problemă privind consumul de consumatori.

Evaluarea probabilistică a riscului acut a relevat că, pentru 111 substanțe active din cele 163 evaluate, probabilitatea unei individual-zi depășirea HBGV este estimată a fi zero pentru cele 40 de mărfuri și 30 de anchete care acoperă 30 de grupuri de subpopulații europene și 17 state membre ale UE evaluate. În evaluarea probabilistică cronică, doar o substanță activă din două populațiile au dus la un consumator care depășește HBGV, respectiv.

Cele două calcule (adică deterministice și probabilistice) utilizate în acest raport nu pot fi comparate. Cel care oferă a estimarea mai realistă a ceea ce sunt expuși consumatorii este calculul probabilist, deoarece reflectă consumul real evenimente. Cu toate acestea, calculul determinist în UE are scopul de a decide dacă un lot poate fi plasat pe piața UE.

În general, în eșantioanele analizate în cadrul programelor de monitorizare pentru 2022, expunerea alimentară estimată la reziduurile de pesticide pentru care sunt disponibile HBGV este foarte scăzută pentru majoritatea subgrupurilor de subpopulații din UE evaluate. Prin urmare, riscul evaluat pentru sănătatea consumatorilor din UE este scăzut.

În cazurile în care expunerea alimentară estimată pentru un anumit pesticid/ combinația de produse a fost calculată pentru a depăși HBGV, iar pentru acele pesticide pentru care nu a putut fi stabilită HBGV, autoritățile competente au luat măsuri corective adecvate și proporționale pentru a aborda riscurile potențiale pentru consumatori cum ar fi retragerea produsului de pe piață sau rechemarea acestuia înainte chiar de a fi introdus pe el.

Rezultate referitoare la produsele de origine animală

Au fost raportate un total de 23.377 de mostre de produse de origine animală. Rezultatele au arătat că 21.593 de probe nu au fost cuantificabile reziduuri (92,4% față de 85,9% în 2021), în timp ce 1540 de probe (6,6%) conțineau pesticide în concentrații cuantificabile la sau sub LMR, o scădere semnificativă față de 2021 (12,8%).

Depășirile LMR au fost identificate în 244 de eșantioane (1,0% vs. 1,3% în 2021), dintre care 134 (0,6%) au fost considerate neconforme când s-a luat în considerare incertitudinea de măsurare.

În ceea ce privește produsele de origine animală cu depășire mare a LMR (peste 10 eșantioane) au fost grăsimea de bovină (76 de probe), mierea și alte produse apicole (54 probe), ficat de oaie (44 probe), lapte de vacă (21 probe), grăsime de porc (15 probe) și ficat de bovine (12 probe).

Pesticidele cu o rată de cuantificare mai mare au fost compușii cuprului (DR) (71,4%), clordeconul (RD) (16,7%) și ion bromură (RD) (14,8%).

În ceea ce privește frecvența depășirii LMR: clordeconul (RD)59 a depășit cel mai mult în 86 de probe de grăsime, dintre care 74 au fost de grăsime de bovină, șase mostre de grăsime de oaie și șase mostre de grăsime de porc.

Compușii de cupru (RD) au urmat depășirea LMR în 76 probe cu următoarea distribuție: 41 probe de ficat de oaie, 14 mostre de miere și alte produse apicole, 12 probe de bovine probe de ficat, 6 mostre de animale vertebrate terestre sălbatice și 3 mostre de mușchi de pasăre.

Descoperiri ale compusului de cupru la animale, produsele de bază tind să fie legate nu numai de utilizările pesticidelor, ci și de utilizarea ca supliment pentru hrana animalelor.

Clorura de benzalconiu (BAC) (RD) (13 mostre de lapte de vacă și 1 probă de grăsime de porc) și clorură de didecildimetilamoniu (DDAC) (RD) (7 mostre de lapte de vacă, 1 probă de ficat de porc, 2 mostre de grăsime de porc, 1 probă de mușchi bovin și 1 probă de mușchi a altor animale terestre de crescătorie) au fost găsite mai ales în produse derivate din lapte, cum ar fi smântâna, datorită generării sale, atunci când produsele de igienizare sunt utilizate în practică industrială.

În miere, au fost raportate 1272 de probe. În 1078 de probe (84,7%), nu au fost raportate niveluri cuantificabile de reziduuri (reziduuri au fost sub LOQ). Numărul de probe cu reziduuri de pesticide în limitele permise legal (la sau peste LOQ dar sub sau la LMR) a fost de 148 (11,6%). LMR-urile au fost depășite în 46 de eșantioane (3,6% față de 2,1% în 2021), dintre care 28 de mostre (2,2% față de 1,6% în 2021) s-au dovedit a fi neconforme luând în considerare incertitudinea de măsurare.

În total, 32 de pesticide diferite au fost raportate în probele de miere. Cele mai frecvente pesticide cuantificate au fost acetamipridul (59 de eșantioane, conducând la 10 probe care depășesc LMR), tiacloprid (32 de eșantioane, fără depășirea LMR) și amitraz (30 probe, fără depășiri ale LMR). Se remarcă o scădere a rezultatelor de tiacloprid datorită opririi la nivelul UE a utilizării acestuia.

Recomandări

EFSA recomandă țărilor raportoare să continue să analizeze produsele de origine animală pentru aceste substanțe. Deși nu sunt aplicabile LMR-urilor peștilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 396/2005, au fost raportate 2266 de mostre de pește, acoperite printr-un domeniu analitic de 277 de pesticide.

În 57 de probe (2,5%), reziduuri de pesticide la niveluri cuantificate la sau peste limită de cuantificare au fost raportate. În total, au fost raportate nouă pesticide diferite.

Cele mai frecvente pesticide cuantificate în mai mult de 10 probe au fost compuși de cupru (RD) (12 rezultate în probe de ton), DDT (RD) (14 rezultate din care 6 în pește probe de carne, 2 în probe de hering și 2 în probe de smelt) și mercur (RD) (10 rezultate în probe de ton). Aceste constatări nu poate fi direct legată de utilizările recente ale pesticidelor.

Cauze pentru depășirile/neconformitățile LMR

Limitele legale (LMR) sunt stabilite pe baza unor studii supravegheate privind reziduurile care reflectă nivelurile de reziduuri preconizate conform condiții de teren sau pentru produse de origine animală, studii de hrănire a animalelor bazate pe cerințe alimentare adecvate de diferite producătoare de alimente animalelor.

Valoarea LMR este estimată folosind metode statistice și este de obicei stabilită pentru a acoperi cel puțin intervalul de încredere superior al percentilei 95 din distribuția așteptată a reziduurilor. Prin urmare, un procent de aproximativ 1% din depășirile LMR sunt de așteptat chiar dacă bunele practici agricole (GAP) sunt pe deplin respectate.

O mostră este nonconformă când cel puțin un pesticid este cuantificat la un nivel care, după luarea în considerare a incertitudinii de măsurare, coada inferioară a distribuției este peste valoarea LMR (Comisia Europeană, 2021). Când un neconform eșantionul este identificat, este necesară o cerere de acțiune la nivelul statelor membre, în conformitate cu articolul 50 din Regulamentul (CE) nr. 178/200260.

În general, statele membre răspund cu măsuri adecvate la neconformități (de exemplu, amenzi administrative, notificări RASFF61 și acțiuni de urmărire etc.).

În 2022, din 110.829 de probe raportate, 4148 de eșantioane conțineau reziduuri de pesticide care depășeau LMR-urile respective (3,7%), foarte asemănător cu 2021 (3,9%).

Luând în considerare incertitudinea de măsurare, 2383 de probe au dus la neconformitate (2,2%), similar cu 2021 (2,5%). Mai jos sunt rezumate mai multe motive posibile pentru depășirile LMR:

• Pentru mostrele care provin din țări terțe:

– Utilizarea de pesticide neaprobate pentru care nu se acordă toleranță la import (fie pentru că nu au fost solicitate, fie pentru că făcând acest lucru, cererea nu a dat succes) (de exemplu, clorpirifos în semințe de chimen și orez din India, în fasole uscată din Madagascar, în portocale din Egipt, în struguri de masă din Iran și grepfrut din Turkiye; imidacloprid în orez din India și Pakistan, în frunze de vie din Egipt; triciclazol și tiametoxam în orez și semințe de chimen din India).

– GAP nerespectat sau utilizarea înregistrată urmează un model de tratament diferit: utilizarea pesticidelor aprobate abate de la ratele de aplicare, intervalele înainte de recoltare, numărul sau metoda de aplicare (de exemplu, acetamiprid în ceaiuri din China, în frunze de struguri din Egipt, în semințe de chimen din India și în mere granate/rodii din Turcia; lambda-cihalotrin în ceaiuri din China, frunze de struguri din Turcia și Egipt, în fructele pasiunii/maracuja din Columbia și buprofezin în lămâi și ardei dulci/ardei gras din Turcia).Contaminare prin utilizarea anterioară a pesticidelor: absorbție de reziduuri din sol (de exemplu, pesticide persistente utilizate în trecut, cum ar fi clordeconul în teritoriile franceze de peste mări în tanii și dasheen taros).

– Tehnici de prelucrare utilizate în țările terțe, în principal, în scopul reducerii contaminării microbiologice (de ex. Salmonella sp. în semințele de susan), s-a dovedit a conduce la reziduuri neaprobate (de exemplu, oxid de etilenă în guma de guar și curry pulbere din India).

– Utilizari greșite ale neaprobate pesticide (de exemplu, clorpirifos-metil în grapefruit din Turkiye, propiconazol în mandarină din Africa de Sud și imidacloprid în fructele dragonului din Thailanda).

• Pentru mostrele care provin de pe piața internă (țările raportoare):

– Utilizarea pesticidelor aprobate, dar nu în cultura pentru care BPA este autorizată (de exemplu, fluazifop-P în varză și salată verde, imazalil în cartofi, pirimifos-metil în roșii, MCPA și MCPB în boabe de orz și fosetil în boabe de orz).

– GAP nerespectat în conformitate cu ratele de aplicare, intervalele înainte de recoltare, numărul sau metoda de aplicare a produsul pesticid (de exemplu, deltametrin în spanac, lambda-cyhalotrin în ţelină).

– Contaminare încrucișată: pulverizare sau altă contaminare accidentală (de exemplu, acetamiprid și prosulfocarb în varză, clorprofam în cartofi atunci când sunt depozitați în unități cu antecedente de utilizare a acestui pesticid)

– Contaminarea mediului care rezultă din aplicarea necorespunzătoare (de exemplu, prosulfocarb în pătrunjel, nicotină în banane)

– Utilizarea non-UE pesticide aprobate (de exemplu, acrinatrina în spanac, clorpirifos în varza chinezească și în boabele de orz, clorpirifos-metil în grepfrut și clorfenapir în roșii) care nu au făcut obiectul autorizațiilor de urgență acordat pe parcursul anului 2022.

– Prezența naturală a substanței în cultură (de exemplu, compuși de cupru din hrișcă și alte pseudocereale).

– Prezența reziduurilor de biocide utilizate ca pesticide în trecut și care continuă să fie monitorizate în conformitate cu legislația privind pesticidele (de exemplu, clorat în diferite produse alimentare).

– Contaminarea mediului cu poluanți organici persistenti (POP) incluse în Convenția de la Stockholm este interzisă substanțe (UNEP, 2001). Aceste substanțe nu mai sunt folosite ca pesticide, dar sunt foarte persistente în mediul înconjurător și s-a dovedit că contaminează și se concentrează în lanțul alimentar (de exemplu, dieldrină în morcovi sau în dovlecei).(Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2