249
Potrivit Euractiv, Comisia Europeană a deschis proceduri de infrigement pentru încălcarea dreptului comercial comunitar împotriva a 12 state membre, după ce acestea nu au reușit să transpună normele UE care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar în intervalul de timp alocat.
Directiva își propune să remedieze dezechilibrele din lanțul de aprovizionare cu alimente din UE creat de operatori mari împotriva partenerilor comerciali cu putere de negociere slabă, cum ar fi fermierii individuali și micii fermieri, în încercarea de a proteja fermierii europeni.
Directiva interzice anumite practici comerciale neloiale (UTP) impuse unilateral de un partener comercial pentru altul la nivelul UE în lanțul de aprovizionare agricolă și alimentară,
Aceasta include plățile întârziate și anulările comenzilor de ultim moment pentru produsele alimentare perisabile, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor sau refuzul de a se angaja la contracte scrise.
Adoptarea fără precedent a directivei în aprilie 2019 a fost susținută de mulți parlamentari la acea vreme.
Dar au existat, de asemenea, avertismente că termenul de implementare a acestuia ar putea fi dificil, având în vedere că parlamentele naționale ar trebui să transpună directiva în termen de doi ani, până la 1 mai 2021.
Cu toate acestea, de marți, doar 15 state membre notificaseră Comisiei că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei. Alte două state membre, Franța și Estonia, au indicat că legislația lor transpune direct parțial directiva, potrivit unei declarații a Comisiei.
Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor 12 state membre rămase, inclusiv Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania, solicitându-le să adopte și să notifice măsurile relevante. Cele 12 țări din UE au acum două luni pentru a răspunde.
Procedurile fac parte din efortul Comisiei de a asigura un „lanț de aprovizionare mai echilibrat, echitabil și eficient în sectorul agroalimentar”, potrivit unui comunicat de presă.
Procedurile privind încălcarea dreptului comunitar au rezultat din rapoartele unui număr de membri naționali ai organizației fermierilor din UE COPA-COGECA despre o creștere a acestor practici de la începutul pandemiei COVID-19. Aceasta a inclus o presiune descendentă asupra prețurilor plătite producătorilor în timp ce consumatorii prețurile rămân neschimbate, în special pentru produsele perisabile precum fructele și legumele.
La acea vreme, asociația fermierilor din UE COPA-COGECA a avertizat că aceste practici se abat în mod clar de la tranzacțiile comerciale solide și etice și a solicitat Comisiei Europene să împingă statele membre să transpună și să pună în aplicare în mod corespunzător și rapid directiva UE privind combaterea UTP-urilor pe întreaga agri- lanțul de aprovizionare cu alimente.
Europarlamentarul socialist Paolo De Castro, care a contribuit la realizarea directivei UTP a blocului prin negocierea cu miniștrii UE și cu lobby-urile puternice din Europa cu amănuntul și angro, a avertizat că UTP-urile au tendința de a fi deosebit de răspândite în momentele de criză.
„În special în această perioadă de criză, ar putea exista situații în care cine este mai puternic în lanțul alimentar să stabilească condițiile celor mai slabi”, a declarat el pentru EURACTIV.