Repers

598

Salamul de Sibiu este falsificat în Statele Unite ale Americii pe filieră ruso-ungară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Nota editorului: Informațiile din această investigație de presă nu pot fi preluate decât cu menționarea expresă a sursei)

Cu siguranță, Salamul de Sibiu este produsul din carne cu cel mai mare prestigiu pentru toată industria alimentară din România, nu doar pentru sectorul de procesare a cărnii. Oameni pasionați de munca lor au menținut vie tradiția unui produs de elită, tradiție începută acum mai bine de 100 de ani la Sinaia și în Sibiu.

IGP doar pentru unii

După cum se știe, acum câțiva ani, în urma înființării Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și în urma diligențelor făcute pe lângă organismele europene, acest produs a primit certificarea IGP (Indicație Geografică Protejată), singurele companii autorizate să îl producă fiind Angst/Salsi, Scandia Sibiu, Salbac/Agricola Bacău, Aldis, The Family Butchers/Reinert şi SC Recunoștinta Prodcom Impex SRL.

Trebuie obligatoriu să amintim că Salamul de Sibiu este fabricat pe mărcile proprii ale unor retaileri tot doar de aceste companii, tot ce s-ar vinde de către alții cu acest nume fiind falsuri care nu respectă rețetele înregistrate și aprobate. Iar, produsele care se aseamănă cu Salamul de Sibiu pot fi orice, pot fi denumite oricum, dar nu cu acest nume.

După certificarea IGP a Salamului de Sibiu s-a mai încercat o vreme producerea lui de către alți cărnari, dar acest lucru a încetat foarte repede, pe plan național lucrurile fiind clare, din acest punct de vedere. Dar, doar pe plan național, cum vom vedea mai jos.

Salam de Sibiu Made in USA!

Aproape de fiecare dată când au fost prezenți în emisiunea Meat.Milk reprezentanții unor companii care fabrică acest produs, amintind aici pe doamna Carmen Gavrilescu-Directorul Executiv al APSS, pe doamna Angelica Șmil-Director General Salbac, pe domnul Sorin Minea-proprietar Angst/Salsi ori pe domnul Grigore Horoi-General Manager Agricola Bacău, i-am întrebat și despre Salamul de Sibiu și, mai ales, i-am întrebat despre exportul acestui produs.

Fiecare în parte mi-a spus că acest salam este extrem de apreciat în străinătate, fiind exportat, din păcate în cantități mici, în toată Uniunea Europeană și nu numai, Salamul de Sibiu câștigând constant în notorietate, pe plan internațional.

Și, se pare că a câștigat într-atât de mult în notorietate, încât, iată, se falsifică și se vinde tocmai în Statele Unite ale Americii, după cum a fost sesizată revista noastră. Sesizarea a venit din partea unui domn cu cetățenie română, care locuiește în Florida și care ne-a spus că, bucuros că a găsit Salam de Sibiu într-un magazin de acolo, l-a cumpărat imediat.

Subliniind că domnul în cauză nu este specialist și nu cunoaște legislația națională și internațională, fiind, oricum, plecat definitiv din România de peste 12 ani, domnul în cauză ne-a spus că produsul este infect și că nu are nicio treabă cu ceea ce s-ar numi, ori, măcar, s-ar apropia, de gustul unui Salam de Sibiu adevărat.

Aflând acest lucru, am rugat să ni se transmită mai multe informații și imagini, iar sesizarea se confirmă cu totul: Salamul de Sibiu IGB se falsifică și se comercializează în Statele Unite.

”The Net”

Rețeaua producător-comerciant este de filiație ungaro-rusească. Producătorul acestui fals este o companie americană pe nume Bende.Inc, înregistrată în Vernon Hills-Illinois 60061, tel: (847) 913-0304, fax: (847) 913-0001, mail: [email protected].

Despre această companie am aflat că a fost înființată de un emigrant maghiar în anul 1935, iar afacerea a fost dusă mai departe, până în zilele noastre, de membri familiei, compania fiind înregistrată cu marca ”Bende & Son”.

După cum se poate citi pe site-ul firmei, cei de la Bende pretind că produc salamuri ungurești. În privința Salamului de Sibiu, prezent în oferta companiei, originea e oarecum ambiguă, nespunându-se nimic în acest sens, dar lăsându-se să se înțeleagă că este tot un produs maghiar, de vreme ce la ”Informații” nu se vorbește decât exclusiv despre ”salmuri ungurești”.

Iar falsul este fabricat în două variante dimensionale, după cum se poate constata foarte ușor.

Desigur, ”rețeaua” (The Net) nu poate fi completă fără un comerciant, iar acesta este ”Russian Food USA”, un retailer înregistrat în Statele Unite ale Americii ai căror proprietari, despre care ni s-a spus că sunt de origine rusă, dețin atât un lanț de magazine cu acest nume, cât și un serviciu de livrare la domiciliu prin comenzi online.

Compania este înregistrată la adresa 801 W 181st State New York, New York, United States of America, +1-212-740-7379, mail: russianfooddirect.com. Iar, pe site-ul propriu, compania ruso-americană se laudă că livrează cele mai prestigioase alimente rusești și internaționale, printre care și, bineînțeles, falsificatul Salam de Sibiu.  Probele sunt clare (vezi imaginile din subsol), manopera e clară, paguba procesatorilor din România urmând a fi contabilizată.

Care va fi reacția românilor?

De acum, așteptăm să vedem care va fi reacția APSS și a companiilor care produc Salamul de Sibiu IGP, ținând cont că, pe de o parte, au început unele acțiuni, iar pe de altă parte, Statele Unite ale Americii nu recunosc standardele europene și legislația UE în materie de drept de marcă.

În același timp, suntem convinși că procesatorii români, cât și APSS, trebuie să fie sprijiniți de MADR, Ministerul Economiei, Ministerul de Externe și Misiunea Economică Română de pe lângă Ambasada României de la Washington, dar și Ambasada Statelor Unite în România, pentru a determina compania Bende.Inc să nu mai falsifice acest produs și să nu mai utilizeze această marcă protejată la nivelul Uniunii Europene.

În același timp, trebuie ca și retailerul Russian Food USA să fie determinat să nu mai comercializeze falsul identificat de noi sub această marcă. În mod normal, credem că va urma un proces internațional în acest sens, companiilor din România producătoare de Salam de Sibiu IGP urându-le mult succes!

Să nu uit! Ne vedem cu toții la cea de-a XII-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk, din 29 și 30 mai a.c., acolo unde cred că vom discuta și despre acest caz de fraudă alimentară.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2