Repers

298

Scapă cine poate!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cam toată lumea pare a fi la un fel de sfârșit de drum, mai bine zis, de epocă. Totul a luat-o razna din multiple cauze.

Rosturile de ieri nu mai sunt valabile azi, ce mergea acum câteva luni nu mai funcționează și ce se încropește de dimineață, se poate împotmoli spre seară.

Cu toate acestea, lucrurile nu par să stea chiar atât de rău pe cât strigă unii. E drept, producția agricolă e mai mică decât anul trecut, din cauza secetei. Dar, măcar la grâu, și nu numai, ea a fost totuși mulțumitoare, de cca. 9,5 milioane de tone, față de recordul din 2021, de 11,2 milioane.

Asta ne aduce aminte de regula care spune că nu trebuie să luăm prea în serios vaietele fermierilor, pentru că niciodată lucrurile nu sunt chiar atât de negre pe cât le înfățișează ei.

Dovadă și producția de lapte. Dacă situația ar fi fost cu adevărat foarte gravă, multe ferme ar fi fost închise. Așa, doar unele exploatații mici. În privința producției de carne, totul e ”pe-o aripă”, cum s-ar spune, gândind că atât timp cât pesta porcină africană își va face mendrele, sectorul va fi pe mai departe păgubit.

Dar asta nu înseamnă că procesatorii duc lipsă de materie primă. Nu, nu duc lipsă nici de lapte, nici de carne, indiferent de ce fel ar fi ea: de porc, pasăre sau vită. Însă, dacă duc lipsă de ceva, este de cumpărători, ca în alte vremuri.

Ei ar fi, săracii, până una-alta nimeni nu a murit de foame în România, dar puterea lor de cumpărare a scăzut serios și va mai scădea. Tocmai de aceea, vedem cu produsele pe private label capătă o pondere tot mai mare în coșul de cumpărături al oamenilor.

Și procesatorii au reacționat în acest sens, mărind producția de alimente ieftine. Altă șansă nu au, pentru că toate costurile care le grevează competitivitatea sunt transferate la consumator, inclusiv cele de desfacere, ale magazinelor. Însă și acest transfer are o limită peste care nu se poate trece, pentru că, altfel, vânzările s-ar prăbuși.

Oricum, toți actorii de pe lanțul de aprovizionare funcționează ca și când ar merge pe o ață foarte, foarte subțire. Cine va putea să gestioneze cum trebuie toată situația, va ieși la liman. Cine nu, va fi eliminat din joc, iar cuvântul de ordine pare a fi expresia ”Scapă cine poate”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2