Farm

339

Și Italia pare cotropită de PPA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pe măsură ce Italia trece printr-o epidemie de pestă porcină africană (PPA) care pune sub stres producția de șuncă, Comisia Europeană avertizează că UE nu este aproape de a găsi un vaccin împotriva bolii, informează Euractiv.

PPA se întinde, nu regresează!

În această vară, Italia, Germania și Polonia au înregistrat o reapariție a cazurilor de pestă porcină africană (PPA), un virus extrem de contagios și mortal pentru porcii domestici și mistreți, care este inofensiv pentru oameni.

Răspândirea focarelor în fermele de porci și pădurile din ultimele săptămâni provoacă o alarmă deosebită în Italia, regiunea de nord a Lombardiei – unde sunt crescuți mai mult de jumătate din porcii țării – cea mai grav afectată.

Luni, Giovanni Filippini, comisarul extraordinar pentru ASF în Italia, a declarat agenției de presă italiană ANSA despre o situație „complexă”, cu 18 focare în Lombardia, 5 în Piemont și 1 în Emilia Romagna.

Pe măsură ce autoritățile impun restricții de transport și ordonă sacrificare, Comisia avertizează că oamenii de știință din bloc se luptă să dezvolte vaccinul atât de necesar pentru eradicarea bolii la scară largă.

Știința încă nu poate oferi un vaccin

„Am fost consecvenți în investiții și consecvenți în eșec”, a declarat miercuri Paco Reviriego Gordejo, șeful de unitate la Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei (DG SANTE), comisiei AGRI a Parlamentului European.

Potrivit Reviriego, PPA este un virus deosebit de complex care nu are „nimic de-a face” cu provocările anterioare de vaccinare, cum ar fi COVID-ul la oameni sau rabia la animale.

„Știința noastră nu este încă la un nivel în care ne poate oferi un vaccin sigur și eficient”, a adăugat el.

Anul trecut, Vietnam a devenit prima țară din lume care a aprobat un vaccin împotriva pestei porcine. Dar luni mai târziu, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) a declarat că producătorul nu a împărtășit suficiente date cu organismele internaționale.

Întrebat despre posibilitatea de a importa vaccinul vietnamez în bloc, Reviriego și-a exprimat scepticismul că acesta va îndeplini standardele UE.

Producătorii italieni de șuncă avertizează asupra consecințelor

Consorțiul de șuncă din Parma, care reprezintă interesele producătorilor celebrului DOP italian, a declarat că consumatorii se confruntă deja cu consecințele economice ale bolii.

„Prețurile mezelurilor sunt în creștere vertiginoasă, iar pesta porcină este de vină”, au declarat marți (3 septembrie) reprezentanții consorțiului agenției naționale de presă Adnkronos, indicând o reducere a numărului de animale.

Pentru a controla boala, porcii infectați sau expuși riscului trebuie sacrificați. Bernard van Goethem, director de gestionare a crizelor la DG SANTE, a fost fără echivoc în intervenția sa la comitetul AGRI de miercuri.

„Într-o fermă în care intră boala, sută la sută dintre porci vor muri”. Potrivit consorțiului italian, boala a forțat sacrificarea a aproximativ 50 de mii de porci de la începutul anului.

Așa cum sa întâmplat deja cu carnea de porc germană direcționată către China, exportul de carne de porc italiană în China, Japonia și unele țări americane a fost blocat, a avertizat asociația crescătorilor de porci din Italia. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2