Technologies

285

Stabilitate pe piața europeană a cărnii de vită

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Eurostat, începutul de an pentru comerțul cu carne de vită a oferit stabilitate tranzacțiilor din Uniunea Europeană.

Astfel,, prețul mediu UE pentru carcasele de bovine masculi a fost de 509,3 EUR/100 kg corespunzând la 229% din prețul de referință (ușoară scădere de -0,4% față de luna precedentă, dar +12,2% față de anul precedent).

Prețul mediu în UE pentru carcasele de vacă a fost de 425,9 EUR/100 kg (+0,25% față de luna precedentă și +8,48% față de anul precedent). Prețurile rămân stabile la un nivel ridicat datorită unei producții interne moderate.

Evoluția pieței în anul 2022

Privind retrospectiv, Eurostat notează că în perioada ian–nov. Producția din 2022 a scăzut cu -2% față de aceeași perioadă din 2021, în principal din cauza decapitalizării în curs din Franța și Germania. Oferta pe piața UE este încă limitată, în special pentru tauri și bovine tinere.

Animalele sunt sacrificate la o greutate mai mică datorită furajelor și prețurilor ridicate. În luna noiembrie, Spania și-a scăzut rata de sacrificare față de lunile precedente și acest lucru a agravat scăderea la nivelul UE.

Până în noiembrie 2022, exporturile UE au scăzut cu -6,4% față de aceeași perioadă a anului 2021. Exporturile către principalele destinații au scăzut (Israel -1,9%, Ghana -33,1%, Filipine -12,5%, Bosnia-Herțegovina -5,0%). Dimpotrivă, Liban (+9,7%) și Egipt (+53,9%) au prezentat evoluții interesant de pozitive.

Exporturile către Canada au avut performanțe bune în prima parte a anului, apoi au intrat într-o tendință de scădere și sunt acum la +1,1% față de 2021. Prețurile ridicate de pe piața internă atât pentru carne, cât și pentru animale vii nu favorizează exportatorii din UE.

Au scăzut importurile

În perioada ianuarie-noiembrie 2022, importurile de carne de vită din UE au crescut cu +26,0%, în principal din cauza reluării comerțului fluent cu Regatul Unit și a creșterii din Brazilia (+7,4%) și Argentina (+24,0%) ca urmare a încetării restricțiilor COVID .

Importurile din Uruguay au scăzut cu -10,5%. Importurile sunt favorizate de prețurile ridicate de pe piața UE și de o aprovizionare internă limitată.

Anul 2022 a fost o perioadă excepțională de export pentru Brazilia, care a atins niveluri fără precedent, determinate în principal de cererea chineză. Previziunile pentru 2023 sunt de o creștere suplimentară a exporturilor datorită fazei de lichidare a bovinelor.

După un început lent al anului în care China a importat mai puțină carne de vită din cauza restricțiilor legate de COVID, recesiunea economiei sale cu cheltuieli mai mici pentru familii și perspective negative și reluarea producției de carne de porc în ultimele luni, situația a evoluat și acum volumele de import sunt similare. nivelul anului trecut.

Prețurile UE sunt printre cele mai ridicate cu Marea Britanie și SUA, în timp ce prețurile din Mercosur și Australia au scăzut în ultimele luni.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2