Repers

324

Statele membre ale UE resping planurile de reducere a emisiilor din zootehnie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Euractiv informează că țările UE resping planurile Comisiei Europene de a extinde noile reguli pentru a reduce poluarea în sectorul industrial pentru a include animalele, invocând îngrijorări legate de sarcina administrativă crescută și pragurile imposibil de realizat.

C.E. propune extinderea cadrului

Propunerea de revizuire a directivei privind emisiile industriale (IED), prezentată de Comisie în aprilie 2022, urmărește reducerea emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale.

În prezent, directiva acoperă deja un număr mic de ferme de animale – aproximativ 4% din fermele de porci și păsări din UE.

Cu toate acestea, executivul UE a propus să adapteze acest cadru și să-l extindă la o parte mai mare a sectorului zootehnic în eforturile de a ajuta la alinierea căii de reducere a emisiilor la obiectivele Green Deal și strategia UE privind metanul.

Ca atare, propunerea sa extinde domeniul de aplicare al directivei la bovine și reduce pragurile pentru porci și păsări de curte, acoperind 13% din cele mai mari ferme de bovine, porci și păsări din Europa, care reprezintă 60% din amoniac și 43% din emisiile de metan. din sectorul zootehnic al UE.

Mișcarea a ridicat problema comisiei pentru agricultură a Parlamentului European și a fermierilor deopotrivă.

Contestații

Acum, statele membre au contestat atât domeniul de aplicare lărgit propus, cât și pragul mai mic pentru animale, potrivit unei surse din UE în cadrul unei reuniuni pregătitoare a reuniunii UE a miniștrilor agriculturii desfășurată luni (16 ianuarie).

Întâlnirea, care a inclus o discuție cu Comisia, a luat cuvântul tuturor delegațiilor pentru a-și exprima îngrijorările, a spus sursa.

Conform propunerii Comisiei, directiva va acoperi toate fermele industriale cu peste 150 de unități de creștere a animalelor (LSU).

O unitate constă în echivalentul de pășunat al unei vaci adulte de lapte care produce 3.000 kg de lapte anual. Conform acestor calcule, 150 de unități de animale sunt echivalente cu 150 de vaci adulte, sau 375 de viței, sau 10.000 de găini ouătoare, 500 de porci sau 300 de scroafe.

Cu toate acestea, mai multe delegații au evidențiat necesitatea unui prag mai mare de 150 de LSU, unele sugerând necesitatea unor praguri diferite în funcție de tipul de fermă și de animale, precum și de specificitățile naționale și regionale.

În situația în care stau lucrurile, raportorul Comisiei de mediu a Parlamentului European (ENVI) propune eliminarea creșterii bovinelor, porcinelor și păsărilor în contextul agriculturii la scară mică și ecologică din domeniul său de aplicare și ridicarea pragului LSU la 300.

Cu toate acestea, competența privind principalele prevederi ale directivei referitoare la creșterea animalelor este împărțită cu comisia pentru agricultură a Parlamentului, care a arătat recent unitate în a respinge compararea emisiilor din creșterea animalelor cu cele din sectorul industrial.

Comisia își menține propunerea

Alte probleme ridicate de reprezentanții statelor membre includ sarcina administrativă crescută pentru fermieri și administrațiile naționale, necesitatea unei perioade de tranziție mai lungă și preocupările cu privire la impactul propunerii asupra securității alimentare și asupra viabilității fermelor și dacă acest lucru poate duce la creșterea dependenței de exporturi, a adăugat sursa.

Reprezentanții UE au insistat și pentru o „implicare mai mare în această problemă”, potrivit sursei.

Cu toate acestea, subliniind că s-au înregistrat puține progrese în UE pentru a atinge obiectivul de reducere cu 50% a pierderilor de nutrienți, un reprezentant al Comisiei prezent la reuniune a apărat propunerea, subliniind că agricultura, pescuitul și acvacultura se află la „fundamentul” a ceea ce trebuie făcut.

Ca atare, a spus reprezentantul, IED este o „ocazie de aur” pentru a pune măsuri la sursă și pentru a se asigura că sectorul zootehnic „își joacă rolul într-o manieră corectă și echilibrată”, potrivit unei surse din cadrul întâlnirii, menționând că nu mai puțin de 20 de state membre trebuie să intensifice măsurile de reducere a emisiilor de amoniac.

Deși reprezentantul a spus că Comisia este deschisă la discuții cu privire la punctele ridicate, ei i-au asigurat pe delegați că sunt „uniți de obiectivul de a ne asigura că sectorul agricol rămâne competitiv și că evităm orice povară administrativă asupra IMM-urilor”.

„Scopul nostru este să le facem cât mai simple posibil, să minimizăm orice povară și să răsplătim eforturile”, a spus reprezentantul, adăugând că sunt încrezători că această propunere este „proporțională în măsura în care acoperă doar cele mai mari ferme de top”.

Un proiect de raport va fi acum examinat de comisia de mediu a Parlamentului European în coordonare cu comisia sa pentru agricultură.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2