Repers

129

Studiu: Consumul de carne roșie procesată favorizează apariția demenței

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un nou studiu publicat în revista Neurology este cel mai recent care critică alimentele procesate, susținând că carnea roșie procesată ar putea crește riscul de demență cu 13%, notează FoodNavigator.

Carnea roșie procesată provoacă demență?

Persoanele care consumă cantități mari de carne roșie procesată, precum slănină și cârnați, se confruntă cu un risc mai mare de declin cognitiv și demență, în comparație cu cei care mănâncă foarte puțin, potrivit unui nou studiu, realizat de Academia Americană de Neurologie.

Pentru a investiga riscul ca carnea roșie procesată să cauzeze demență, cercetătorii au analizat date privind 133.771 de indivizi, cu o vârstă medie de 49 de ani. Grupul de studiu, care nu avea demență la începutul analizei, a trimis un jurnal alimentar la fiecare doi ani până la-patru ani, pe parcursul a 43 de ani.

Cercetătorii au calculat câtă carne roșie au mâncat participanții în medie pe zi și apoi i-au împărțit în trei grupuri:

-Grup scăzut: mai puțin de 0,10 porții pe zi

-Grupa medie: Între 0,10 și 0,24 porții pe zi

-Grup mare: 0,25 sau mai multe porții pe zi

Carnea roșie procesată include slănină, hot dog, cârnați și salam, în timp ce carnea roșie neprocesată include carnea de vită, porc și miel. O porție de carne roșie a fost stabilită la trei uncii.

După ajustarea pentru factori, cum ar fi vârsta, sexul și alți factori de risc pentru declinul cognitiv, cercetătorii au descoperit că participanții din grupul cu aport ridicat aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei din grupul cu aport scăzut.

Studiu amplu

Pentru a măsura declinul cognitiv subiectiv, cercetătorii au analizat un grup diferit de 43.966 de participanți, cu o vârstă medie de 78 de ani. Declinul cognitiv subiectiv este atunci când o persoană raportează probleme de memorie și gândire înainte ca orice declin să fie suficient de mare pentru a apărea la testele standard.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat în medie 0,25 porții sau mai mult pe zi de carne roșie procesată au avut un risc cu 14% mai mare de declin cognitiv subiectiv, comparativ cu cei care au mâncat în medie mai puțin de 0,10 porții pe zi.

Cu toate acestea, au descoperit că persoanele care au mâncat una sau mai multe porții de carne roșie neprocesată pe zi au avut un risc cu 16% mai mare de declin cognitiv subiectiv, comparativ cu persoanele care au mâncat mai puțin de jumătate de porție pe zi.

Este important de reținut că participanții la studiu s-au auto-raportat și, prin urmare, rezultatele ar putea fi inexacte.

De asemenea, este important de reținut că domeniul de aplicare al studiului a fost limitat în primul rând la profesioniștii albi din domeniul sănătății, ceea ce înseamnă că rezultatele s-ar putea să nu se aplice pe deplin altor grupuri rasiale, etnice sau diferite de gen.

„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua descoperirile noastre în grupuri mai diverse”, spune Wang.

Cercetătorii au descoperit că înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie procesată cu o porție de nuci sau leguminoase este legată de un risc cu 19% mai mic de a dezvolta demență. (Getty Images)

Reduceți aportul pentru a reduce riscul

Cercetătorii au descoperit că înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie procesată cu o porție de nuci sau leguminoase a fost legată de un risc cu 19% mai mic de a dezvolta demență. Înlocuirea cărnii roșii procesate cu pește a redus riscul de demență cu 28%, iar înlocuirea acesteia cu pui a redus riscul cu 16%.

„Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate și s-a demonstrat în studiile anterioare că crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă, care sunt ambele legate de sănătatea redusă a creierului”, spune Dong Wang, autorul studiului.

„Studiul nostru a descoperit că carnea roșie procesată poate crește riscul de declin cognitiv și demență, dar vestea bună este că, de asemenea, a constatat că înlocuirea acesteia cu alternative mai sănătoase, cum ar fi nucile, peștele și carnea de pasăre, poate reduce riscul unei persoane.”

Ce înseamnă asta pentru producătorii de alimente?

Deși acest lucru va veni ca o veste nedorită pentru producătorii de produse care conțin carne roșie procesată, creează un mandat clar pe care să-l urmeze.

Reducerea nivelurilor de procesare în toate produsele alimentare, în special în cele care conțin carne roșie, va reduce impactul negativ asupra sănătății. De asemenea, va îmbunătăți reputația mărcii și ar putea fi folosit ca un instrument de marketing puternic pentru a atrage consumatori.

„Consumatorii de pe tot globul acordă prioritate alimentelor naturale față de cele procesate”, spune un purtător de cuvânt al Mintel. „Tendința etichetei curate reflectă cererea tot mai mare a consumatorilor de transparență și naturalețe în alimentele pe care le consumă, iar ingredientele produselor sunt supuse unui control din ce în ce mai mare.”

Și multe mărci fac deja mișcarea către reducerea procesării în produsele lor, precum și reducerea numărului de aditivi și conservanți. Dar mai este un drum lung de parcurs și oportunități mari de îmbrățișat pentru industria.

„Tendința „etichetă curată” poate avea implicații semnificative pentru conductele NPD din diferite sectoare ale industriei alimentare”, spune Emma Schofield, director asociat pentru știința alimentară globală la Mintel.

(Sursă: “Long-Term Intake of Red Meat in Relation to Dementia Risk and Cognitive Function in US Adults”  ) (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2