Technologies

230

Studiu: Laptele, lactatele, carnea și produsele din carne pot fi bogate în... microplastic

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DairyReporter notează că un studiu efectuat pe un eșantion redus de către o echipă de cercetători olandezi a descoperit dovezi alarmante ale unei probleme potențial la scară largă pentru industria produselor lactate: prezența particolelor de microplastic în laptelele vacilor, dar și în lactate, carne sau produse din carne.

Pericol real!

Particule mici de plastic cunoscute sub numele de microplastice au fost detectate în produse lactate și din carne și în animalele înseși.

Cercetările efectuate de Universitatea Liberă din Amsterdam și comandate de Plastic Soup Foundation (PSF), au analizat mostre legate de vaci – lapte, carne, furaje și sânge – colectate de la șase ferme din Țările de Jos, inclusiv ferme ecologice.

Materiale plastice au fost găsite în toate probele de sânge, toate probele de furaje neproaspete, 18 din cele 25 de mostre de lapte și șapte din cele opt probe de carne de vită. Nu a existat nicio diferență între eșantioanele de animale care au fost crescute la ferme organice și cele obișnuite.

În timp ce cercetătorii au concluzionat că „sute” de mostre ar fi necesare pentru o evaluare mai formală a expunerii, studiul pilot a reușit să demonstreze că urme de plastic erau detectabile în animale, hrana lor și lapte și produse din carne de vită și a presupus că oamenii sunt expuse și la plastic prin consumul de carne și lapte.

„Se fac multe cercetări în ceea ce privește posibilele efecte asupra sănătății ale microplasticelor”, a spus un purtător de cuvânt al PSF. „Particulele foarte mici pot pătrunde adânc în corp și există dovezi că micro- și nanoplasticele pot afecta într-adevăr funcționarea creierului, plămânilor, ficatului și splinei, stomacului și intestinelor și sistemul imunitar.

„Factorii care influențează toxicitatea includ doza, durata expunerii (fie că este acută sau cronică), calea de expunere, specia, vârsta, sexul și mediul. Pur și simplu nu știm încă la ce doză particulele de microplastic devin toxice.”

Probele de lapte: la fermă și de pe rafturi

Studiul a testat laptele din rezervor, laptele extras manual și laptele ambalat de supermarket, s-a constatat că optsprezece din cele 25 de mostre de lapte (72%) conțin materiale plastice. Cu toate acestea, în majoritatea acestora, nu au fost detectate particule de plastic peste LOQ.

Din probele de lapte de la supermarket, cercetătorii au testat patru mostre de lapte UHT, inclusiv o variantă fără lactoză; lapte proaspăt degresat (2), precum și lapte semi-degresat (9) și lapte integral (1). Au fost, de asemenea, cinci mostre de lapte muls manual și de rezervor fiecare.

Hrana animalelor, sursă de contaminare cu micropolastic

O explicație probabilă a motivului pentru care materialele plastice ajung chiar în vaci este prin hrana lor, au susținut cercetătorii. Ei au testat atât peleții de furaje, cât și furajele proaspete, găsind materiale plastice în toate furajele neproaspete.

„Le-am sfătui pe fermieri să-și sune furnizorul de furaje și să se întrebe în ce măsură pot garanta că furajele lor nu sunt plastice”, a sfătuit purtătorul de cuvânt al PSF. „De asemenea, ar putea contacta autoritățile locale pentru siguranța alimentelor. Fermierii au dreptul să știe cu ce anume își hrănesc animalele.”

În Țările de Jos, crescătorii de animale sunt obligați să îndepărteze toate ambalajele din plastic din furaje înainte de a le oferi animalelor. Dar cercetătorii au avertizat că „în ciuda notificării, ambalajele din plastic ale baloturilor de furaje nu sunt încă îndepărtate întotdeauna din diverse motive, de ex. menținând umed furajul grosier sau ținând aerul să intre”.

Purtătorul de cuvânt al PSF a explicat în continuare. „Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Alimentară este responsabilă de monitorizarea calității hranei pentru animale. Tolerează o limită de 0,15% din greutatea microplasticelor din furaj. Cu toate acestea, regulamentul UE menține o politică de toleranță zero. În opinia noastră, singurul standard corect este cel european care interzice plasticul în hrana animalelor.

„Dacă să mănânci sau nu carne sau să bei lapte este alegerea fiecăruia, PSF nu are nicio părere despre asta. Dar, în calitate de consumator, aveți dreptul la alimente care nu sunt dăunătoare sănătății dumneavoastră. De aceea credem că este important să-ți faci auzită vocea. Aici, în Țările de Jos, solicităm guvernului să se asigure că lanțul alimentar olandez nu conține plastic. Am publicat o petiție pe site-ul nostru.”

„Nu credem”

FEFAC, Federația Europeană a Producătorilor de Furaje, a fost contactată pentru comentarii, dar nu a furnizat niciunul. SecureFeed, organismul care monitorizează produsele pentru hrana animalelor din Țările de Jos, a emis următoarea declarație:

„Sugestia Fundației Plastic Soup ca materialul de ambalare să fie procesat în hrana animalelor ca practică existentă nu reiese din datele de monitorizare și audit ale SecureFeed”.

„Sectorul hranei pentru animale utilizează reziduuri și produse secundare din industria alimentară. Gândiți-vă la prăjiturile sparte și la pâinea care nu se vinde în supermarket. Acesta este potrivit ca materie primă pentru hrana animalelor și previne risipa de alimente.

Pentru procesarea fluxurilor de retur și reziduale există protocoale de despachetare pentru îndepărtarea materialului de ambalare de către firme specializate și se efectuează verificări pentru absența materialului de ambalare în materialul furajer produs.

„Pe lângă măsurile menționate mai sus, SecureFeed monitorizează materiile prime pentru furaje produse din fluxurile de retur și reziduale din industria alimentară. Printre altele, se acordă atenție prezenței reziduurilor de material de ambalare (cum ar fi hârtie, carton, plastic sau aluminiu).

În marea majoritate a analizelor nu găsim nimic g. Într-un număr foarte limitat de cazuri se constată valori care sunt încă mult sub limita de detecție... Există și audituri regulate la companiile care prelucrează foste alimente.

Organismul a concluzionat: „Microplasticele, după cum sugerează cercetătorii, sunt peste tot în mediul nostru și nu par să fie interzise din lanțul alimentar. Mai multe cunoștințe despre acest lucru vor ajuta la menținerea acestor substanțe, dar poate fi necesar să se ia măsuri mai devreme în lanț. SecureFeed îi contactează pe cercetători pentru a obține mai multe informații despre cercetarea lor.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2