274
La începutul crizei pandemice, un număr copleșitor de oameni de știință și virologi mai credeau că virusul SARS-CoV2 este transmis prin infecții cu frotiuri, se arată într-un rezumat al unui studiu publicat pe pagina Interpack-Messe Dusseldorf.
Cu toate acestea, astăzi majoritatea consideră că virusul este transmis în aer. Institutul Robert Koch (RKI) o explică astfel pe site-ul lor web:
„Calea principală de transmisie pentru SARS-CoV-2 este aportul respirator de particule care conțin virusul care sunt create prin respirație, tuse, vorbire, cântat și strănut”. Particulele care conțin virusul se răspândesc astfel de la o persoană la alta prin aerosoli.
Cu toate acestea, transmiterea prin suprafețe contaminate, în special cele din imediata apropiere a pacienților infecțioși, nu ar trebui exclusă conform RKI.
Acest lucru se datorează faptului că virusurile SARS-CoV-2 care sunt capabile să se înmulțească pot rămâne infecțioase o perioadă de timp pe suprafețe în condiții de laborator. Este valabil și acest lucru pentru ambalaje? Trebuie să presupunem că ambalajul prezintă un risc infecțios crescut pentru COVID-19 pe baza acestui fapt?
Chiar dacă transmiterea SARS-CoV-2 este departe de a fi pe deplin înțeleasă, specialiștii spun că nu există un risc crescut de infecție prin ambalarea pandemiei coronare. Organizațiile pentru drepturile consumatorilor recomandă totuși să respectați regulile generale de igienă de rutină, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, atunci când manipulați alimente și produse de primă necesitate.
Ambalajul nu trebuie curățat după cumpărarea produsului
Unii oameni sunt îngrijorați dacă vă puteți infecta cu SARS-CoV-2 dacă este pe o suprafață, cum ar fi suprafața ambalajului, și se întreabă dacă ar trebui să se spele sau să dezinfecteze bunurile lor după cumpărături.
Martin Lappann, manager de microbiologie la compania de ambalaje Tetra Pak, spune că acest lucru nu este necesar și oferă asigurare. Virusul se înmulțește numai în gazdele sale umane (sau animale) infectate. În schimb, bacteriile sau ciupercile pot crește în multe zone, cu condiția ca condițiile să o permită.
„Virusul este eliberat de gazda sa prin tuse sau strănut, sau prin atingerea unui obiect. Infecția ulterioară care rezultă din preluarea virusului de pe o suprafață contaminată este extrem de puțin probabilă, deoarece o infecție virală poate fi declanșată doar de o cantitate mare de particule virale infecțioase (...). Numărul de particule virale necesare pentru o infecție este dificil de colectat de pe o suprafață contaminată, deoarece virusul SARS-CoV-2 devine rapid inactiv pe suprafețele din afara gazdei ", explică expertul.
Există doar un risc neglijabil, care poate fi prevenit prin implementarea măsurilor standard de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului cu gura, ochii și nasul.
OMS și CDC confirmă studiul german
Declarațiile lui Lappan sunt confirmate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), printre altele.
Riscul de a fi infectat cu coronavirusul prin alimente, ambalaje alimentare sau pungi este clasificat ca fiind foarte scăzut și nu au existat, deocamdată, cazuri confirmate de infecție COVID-19 în care se suspecta că infecția a fost cauzată de atingerea alimentelor. , ambalaje alimentare sau pungi de cumpărături.