Un astfel de animal este un produs de laborator nevandabil avand ca unic scop reproductia. Atat vierii cat si scroafele obtinuti prin ameliorare genetica au atribute mult superioare porcului crescut la tara insa si costa pe masura. Pana si nutritia lor este rezultatul unor programe de laborator. De fapt ameliorarea genetica este o afacere de multe miliarde de dolari la nivel mondial si are o istorie de 40 de ani. Un exemplar de top se obtine prin selectie, in functie de o multitudine de criterii. Cu cat criteriile de selectie sunt mai multe, cu atat numarul vierilor care se califica in aceasta competitie scade, iar valoarea animalului creste. Cei mai valorosi vieri locuiesc in fermele nucleu genetic ale PIC din SUA si Canada. Se odihnesc mananca si produc urmasi, spune Ioan Ladosi, director general PIC Romania. Varful de gama in materie de porci il reprezinta nucleele genetice. Acestia sunt masculi si femele (vierii sunt chiar si de 20 de ori mai valorosi decat scroafele) care sunt directionati genetic catre productia de urmasi pentru carne ori pentru reproducere. Astfel, un vier ajunge sa produca si 8.000 de purcei intr-un an. Cam 2 ani este perioada in care este folosit pentru procreere timp in care produce 16.000 de purcei. Partea amelioratorului genetic in cresterea unui porc de la nastere pana la taiere este de 1%. Noi castigam cam un euro pe urmas deci asa s-ar stabili valoarea unui campion pentru ca de vandut nu se vinde. Avem 3.000 de capete la ferma din categoria nucleilor genetici si celor de reproducere. Nu avem pentru abatorizare dar colaboram cu cinci ferme de profil. Nu exista distinctie intre cel mai valoros porc din SUA si din Romania. Pot fi chiar frati., dezvaluie Ladosi. Campionul PIC este un adevarat monstru : ajunge la 500 de kilograme si are o lungime de 3-3,5 metri. Menirea lui este sa procreeze mai tot timpul asa ca, in perioada activa banii investiti in crearea lui se pot amortiza si de cateva mii de ori. Dupa 2-3 ani forta lui reproductiva incepe sa scada treptat.