Am constatat un interes crescut al fermierilor care au primit informatii despre DEL-CA-MAG in cadrul targului INDAGRA. O data ce au aflat despre acest nou supliment alimentar 100% natural, peste 350 de fermieri si-au exprimat dorinta de a folosi DEL-CA-MAG in alimentatia animalelor pe care le detin a declarat Moise Fluieras Administrator al Exploatarii Miniere Harghita, potrivit unui comunicat de presa. Pentru perioada uratoare ne asteptam la o crestere a numarului de solicitari pentru ca fermierii au de acum incolo la dispozitie singurul mineral 100% natural din Romania cu efecte vizibile in evolutia animalelor a mai adaugat Moise Fluieras. Romania detine unul din putinele depozite de dolomita amorfa din lume, in zona Delnita – Harghita, acest tip de dolomita avand efecte deosebite in exploatarea animalelor. Comercializat sub denumirea DEL-CA-MAG, mineralul natural a fost supus unui studiu comparativ efectuat de catre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Balotesti (ICDCB Balotesti) *. Rezultatele studiului arata ca, folosind dolomita amorfa de la Delnita, (DEL-CA-MAG) in alimentatia vacilor de lapte se obtine o productivitate de 1,5 litri de lapte in plus pe zi, pe cap de vaca furajata. De asemenea, dupa cum declara doctor chimist Maria Serdaru, cercetator stiintific in cadrul ICDCB Balotesti, s-a constatat o crestere a continutului de grasime cu 0,5 grame %. Aceasta inseamna o crestere cu 7 bani la pretul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/l la 1,45 RON/l, ca bonus de calitate superioara. Prin administrarea minereului natural la vitei s-a constatat un spor de crestere cu 26% mai mare decat la viteii carora li s-a furnizat calciu si magneziu din surse obisnuite. Acesta inseamna un spor zilnic de 211 grame/cap, dupa 6 luni de suplimentare. Efecte benefice si in cresterea puilor de carne Un studiu similar asupra efectelor dolomitei amorfe de la Delnita a fost realizat si pe un lot de 600 de pui de carne, impartiti in lot martor si lot experimental (studiu realizat in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala Balotesti) *. Concluziile studiului arata ca hranirea puilor de carne cu dolomita amorfa, ca sursa de calciu si magneziu, modifica semnificativ greutatile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la varsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 de zile, respectiv 4.18% la 42 de zile. Sporul mediu zilnic de crestere a fost mai mare cu 4,25% la lotul de pui furajat cu dolomita amorfa. De asemenea, consumul specific (rata de conversie a furajului in spor) a fost mai mic cu 5,71% la lotul de pui furajat cu dolomita amorfa, comparativ cu lotul martor.