News

144

Ue ar putea ridica interdictia exportului carnii de porc aplicata romaniei. dar, vrea?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Agerpres) Romania este optimista si asteapta o decizie pozitiva din partea Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor intra-comunitare de carne de porc din toamna acestui an.

Pana in acest moment, exporturile au fost sistate din cauza pestei porcine. Cred ca ne putem astepta la o decizie favorabila din toamna acestui an pentru reluarea exporturilor intra-comunitare de carne de porc. Voi mai avea intalniri cu comisarul european pentru siguranta alimentelor, John Dalli, dar astept o solutie favorabila, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, aflat la reuniunea informala din Polonia a ministrilor agriculturii din UE (AGRIFISH). Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, a precizat ca, desi producatorii romani si Autoritatea Veterinara Nationala (ANSVSA) au o parte din vina, a discutat cu comisarul european pentru concurenta, John Dalli, care va sprijini eforturile Romaniei de a se conforma reglementarilor europene in acest domeniu. ANSVSA si crescatorii sunt si ei responsabili pentru acest lucru, iar Romania va trebui sa aplice cerintele Uniunii. Am avut discutii cu comisarul John Dalli si m-a asigurat de sprijinul sau, a spus Dacian Ciolos. Ma voi intalni cu ministrul rus al agriculturii la Moscova, pe 2 octombrie, pentru a discuta despre relansarea exporturilor de carne de porc catre Rusia, o piata importanta, mai ales ca din iulie au fost reluate exporturile de carne de pasare din Romania catre Federatia Rusa, a explicat Valeriu Tabara. Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor. In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comuniatra cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica. Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana. Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 este esentiala, deoarece se poate solicita ulterior inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana. Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste doua milioane de capete, in mai putin de 10 ani, pana la un nivel de 5,387 milioane capete. Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. In prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2