Repers

463

UE promovează alimentația sănătoasă pentru copii dar în România lucrurile merg dificil

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Odată cu sosirea lunii septembrie și începutul anului școlar pentru mulți, Comisia Europeană transmite că își continuă angajamentul de a sprijini obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor prin finanțarea programului școlar al UE în statele membre.

Pentru anul școlar 2024/2025, aproximativ 221 de milioane de euro au fost alocate pentru a distribui fructe și legume, precum și lapte de băut și produse lactate, copiilor din instituțiile de învățământ. Schema școlară a UE își propune să ofere produse nutritive și să reconectați copiii cu agricultura prin activități educaționale.

Pe baza celor mai recente date disponibile, aproximativ 18 milioane de copii, care frecventează aproximativ 139.000 de unități de învățământ din toate cele 27 de state membre, au beneficiat de program.

Aceste unități variază de la creșe la școli secundare. Un număr tot mai mare de copii care participă la programul școlar al UE beneficiază de o ofertă mai variată de produse. Peste 60.000 de tone de fructe și legume proaspete (2,7% organic) și 100 de milioane de litri de lapte de băut (5,4% organic) au fost distribuite în cadrul acestui program.

De asemenea, țările UE au contribuit cu aproape 130 de milioane EUR din fonduri naționale pentru a completa schema UE, consolidând impactul acesteia.

Distribuția de produse sănătoase este însoțită în continuare de diverse activități educaționale, precum cursuri de degustare, ateliere de gătit și înființarea de grădini școlare.

Aceste activități au ca scop educarea copiilor cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase, implicațiile pentru sănătatea publică, producția durabilă de alimente și combaterea risipei de alimente. În consecință, copiii cer ca regulile învățate la școală să fie adoptate și acasă.

De asemenea, copiii pot învăța și gusta alte produse agricole, lărgindu-și și mai mult înțelegerea dietelor echilibrate.

Pe de altă parte, din păcate, în România lucrurile merg dificil, mai ales în privința participării procesatorilor de lapte la licitațiile locale care le-ar da dreptul să furnizeze lapte în școli.

Din informațiile parvenite la redacția revistei Meat.Milk, sunt puține județele în care firmele de lactate doresc să participe la acest program, din cauza prețurilor foarte mici care li se oferă pentru laptele școlar.  (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2