Technologies

312

UE recomandă etichetarea bunăstării și investiții în carnea alternativă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

FoodNavigator informează că reformele privind bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană sunt un pas mai aproape și ar putea include căi pentru producția de carne alternativă, precum și noi cerințe de import și etichetare privind bunăstarea cărnii și a produselor lactate.

Grup consultativ la lucru

Un grup consultativ special format din 29 de organizații, inclusiv grupuri de lobby și ONG-uri, a susținut noul și final Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE la câteva luni după termenul său inițial din 2023.

Părțile interesate din raport au ajuns la un consens privind revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor până în 2026 și au sfătuit cum industria alimentară și agricolă a UE ar putea face mai mult pentru a „împuternici” consumatorii să facă alegeri durabile și de bunăstare mai ridicată.

Finanțarea publică ar fi necesară pentru a schimba sectorul și pentru a crea un sistem agroalimentar durabil și cu o bunăstare mai ridicată, a precizat clar. Aceasta a inclus o reformă a politicii agricole comune (PAC) și ar trebui creat un fond temporar pentru tranziție justă în afara PAC.

S-a susținut încetarea producției animale în cușcă prin eliminarea ei, și au fost recunoscute dovezi științifice ale repercusiunilor negative ale agriculturii industriale asupra bunăstării animalelor, precum și asupra durabilității.

Etichetarea bunăstării la nivelul UE

De asemenea, au fost făcute recomandări pentru un plan de acțiune care să sprijine dezvoltarea sectorului proteinelor alimentare pe bază de plante. Raportul a îndemnat căi de reglementare mai rapide pentru produse și procese inovatoare axate pe durabilitate.

Acesta a spus că acest lucru ar permite aprobarea nestingherită a proteinelor inovatoare și alternative necesare pentru a reduce numărul de animale de fermă.

De asemenea, a solicitat includerea unui sistem de etichetare la nivelul UE privind bunăstarea animalelor pentru toate carnea și produsele lactate provenite din UE sau prelucrate în UE.

Aceasta ar include și necesitatea, în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, de adoptare a cerințelor de import. În consecință, orice consum de proteine ​​animale din UE din produse importate nu ar alimenta practici neetice sau dăunătoare mediului, se spune.

„Suntem încântați să vedem un consens cu privire la importanța fundamentală a bunăstării animalelor”, a declarat CEO-ul Eurogroup for Animals, Reineke Hameleers. „Trebuie să subliniem, însă, că, având în vedere natura existențială a crizelor cu care ne confruntăm, aceste recomandări trebuie transpuse în acțiuni cu termene concrete.

„Aceasta este, de asemenea, o datorie democratică față de milioanele de cetățeni care au cerut în mod continuu legi UE mai bune pentru bunăstarea animalelor”.

Cu toate acestea, raportul a fost criticat și etichetat drept „tactică clasică de întârziere” de către directorul de advocacy la Institutul European de Drept și Politică Animalelor, Olga Kikou.

Întârzieri în adoptarea noilor măsuri de bunăstare a animalelor

„În ultimii ani, au existat multe discuții cu părțile interesate și acest dialog special nu a fost deloc necesar”, a spus Kikou, care este și organizatorul inițiativei „Încheierea epocii cetățenilor europeni cuștii”.

Scopul principal al raportului a fost politic, a susținut Kikou, și avea ca scop, printre altele, să întârzie publicarea proiectelor de legi care vizează reforma agriculturii UE și, în schimb, să liniștească fermierii înainte de alegeri.

„Acum avem un raport care, în cazul bunăstării animalelor, solicită noi întârzieri și chiar mai multe evaluări de impact inutile. Chiar dacă industria a fost de acord cu reforma în principiu, experiența arată că se pot întoarce cu ușurință la cuvânt și pot face lobby împotriva progresului în această problemă”, a îndemnat Kikou.

Răspunzând criticilor, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus: „Comisia acționează pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor de peste 40 de ani, îmbunătățind progresiv viața animalelor și adoptând standarde de bunăstare în legislație care se numără printre cele mai înalte din lume. Bunăstarea animalelor este și va rămâne o prioritate pentru Comisie.”

Acesta a indicat propunerile privind bunăstarea animalelor prezentate Comisiei anul trecut, în care și-a exprimat în mod repetat angajamentul față de niveluri ridicate de bunăstare a animalelor.

"Este cea mai mare reformă a normelor UE privind bunăstarea animalelor în transporturi din ultimii 20 de ani. În plus, ne asigurăm că propunerile noastre se bazează pe sfaturi științifice puternice din partea EFSA", a adăugat purtătorul de cuvânt. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2