News

438

UE reintroduce cotele la importurile de ouă și zahăr din Ucraina

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comisia Europeană a anunțat că ouăle și zahărul din Ucraina nu vor mai fi scutite de taxe și cote, deoarece au depășit plafonul stabilit în regulamentul privind beneficiile comerciale pentru Kiev.

Aflux de mărfuri ieftine

Din 2022, UE a implementat măsuri comerciale autonome (ATM), liberalizând importurile din Ucraina pentru a o ajuta în efortul său de război.

Afluxul de produse ieftine ucrainene, în special în țările de la granița UE (România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria) și demonstrațiile ulterioare ale fermierilor, au determinat UE să introducă „frâne de urgență” la import.

Aceste măsuri de urgență includ reintroducerea contingentelor tarifare din Acordul de Liber Schimb din 2016 cu Ucraina. Acest lucru se va întâmpla dacă importurile de produse „sensibile” – ouă, carne de pasăre, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere – depășesc volumul mediu între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023.

„Având în vedere că importurile de ouă și zahăr din Ucraina de la începutul anului 2024 sunt deja peste volumele stabilite (...), importurile suplimentare vor continua cel mult taxa națiunea favorizată (MFN)”, a anunțat Comisia.

De la 1 ianuarie 2025 până la 5 iunie 2025, Ucraina va putea exporta cinci douăsprezece din pragul stabilit pentru declanșarea frânei de urgență, corespunzătoare la 109 438 de tone de zahăr și 9 662 de tone pentru ouă.

Nu este suficient pentru producători

Situația pieței este delicată în special pentru zahăr, deoarece importurile de la Kiev au crescut de la aproximativ 20.000 de tone înainte de război la aproape 500.000 de tone în 2022-2023.

Dar frânele de urgență rămân prea „drastice” pentru producătorii de alimente.

„Această garanție automată este nejustificată din punct de vedere economic pentru zahăr și incoerentă cu promisiunea UE de a sprijini Ucraina și de a deschide calea către aderare”, spune Yuriy Sharanov, președintele Comitetului utilizatorilor europeni de zahăr (CIUS), într-un comunicat de presă, solicitând UE. pentru a restabili liberul schimb „cât mai curând posibil”.

Potrivit reprezentantului companiilor agroalimentare, acest mecanism a fost introdus sub presiunea alegerilor europene, și fără studii de impact.

Comerțul liber complet a fost „bun atât pentru Ucraina, cât și pentru UE”, a declarat CIUS, care solicită o cotă suplimentară de 500.000 de tone. În special, a adăugat organizația, zahărul provenit din Ucraina a făcut posibilă compensarea deficitului de producție europeană.

Prea mult pentru cultivatorii de sfeclă

Producătorii de sfeclă recunosc că UE devine din ce în ce mai dependentă de importuri – din cauza, spun ei, efectelor restricțiilor privind pesticidele – dar și din cauza concurenței neloiale pentru cultivatorii europeni.

„În Ucraina, sfecla este cultivată în exploatații agricole care acoperă 220.000 de hectare, în timp ce în Franța se cultivă pe cel mult 170 de hectare. Condițiile de mediu de producție sunt complet diferite”, a declarat pentru Euractiv Timothé Masson, expert în piață la sindicatul producătorilor francezi de sfeclă (CGB).

„Orice cotă nouă va duce la pierderi de producție și va deteriora industria europeană a sfeclei de zahăr”, a adăugat el.

Deși Franța importă foarte puțin zahăr ucrainean, acesta nu este cazul Spaniei și Italiei, care sunt mari consumatori de zahăr francez și german și se aprovizionează din ce în ce mai mult de pe piața ucraineană. Producătorii speră că viitoarele negocieri pentru perioada de după iunie 2025 le vor fi mai favorabile.

„Fie trebuie să oprim cotele, fie trebuie să impunem aceleași standarde Ucrainei”, a conchis reprezentantul CGB, adăugând că revenirea la nivelurile foarte scăzute de import de dinainte de război este acum „iluzorie”. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2