Technologies

283

Va da EFSA un aviz negativ pentru Nutri-Score?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, cel mai recent aviz al EFSA privind etichetele nutriționale marchează o respingere a algoritmului Nutri-Score.

Concomitent, Comisia Europeană se pregătește să-și dezvăluie viitoarele planuri de etichetare nutrițională în fața ambalajului până la sfârșitul acestui an, cel mai recent sfat științific al EFSA privind profilarea nutrienților a evidențiat că aportul alimentar de acizi grași saturați, sodiu și zaharuri adăugate/libere este peste nivelurile recomandate.

În majoritatea populațiilor europene, în timp ce aportul de fibre alimentare și potasiu este sub ceea ce ar trebui să fie. Prin urmare, acești nutrienți ar putea fi incluși în modelele de profilare a nutrienților, a concluzionat EFSA.

Organismul nu a evaluat și nu a propus un anumit model de profilare a nutrienților în niciunul dintre aceste scopuri.

Cu toate acestea, Federalimentare a susținut că noua aviz EFSA respinge algoritmul Nutriscore și confirmă poziția Italiei în fața etichetei ambalajului.

Italia a criticat mult timp împotriva Nutri-Score. Producătorii de șuncă de Parmigiano Reggiano și de Parma din țară, împreună cu producătorii de Roquefort din Franța, se consideră nedreptățiți de Nutri-Score și se opun cu fermitate la acesta.

În conformitate cu algoritmul Nutri-Score, astfel de produse ar fi clasificate D sau E, în timp ce un rating bun va fi atribuit anumitor sucuri dietetice, deoarece scorul nu ia în considerare aditivii. Italia a conceput un sistem de etichetare a bateriilor, numit Nutrinform Battery, ca răspuns, bazat pe luarea în considerare a nevoilor zilnice de nutrienți.

Federalimentare s-a declarat mulțumit că EFSA a indicat profilul nutrițional al întregii diete, și nu cel al alimentelor individuale, ca fiind cel mai important factor pentru o sănătate bună.

Nutri-Score este calculat pe baza a 100 g de alimente și nu pe porție. Federalimentare și-a reiterat cerințele ca parametrul fix de 100 de grame al Nutri-Score să fie modificat pentru a fi calculat pe porție pe baza a 100 g de hrană.

„Bateria Nutrinform propusă de guvernul nostru nu se bazează pe algoritmi misterioși, ci pe informații referitoare la conținutul de nutrienți al alimentelor și contribuția acestora la dieta zilnică generală pe baza porțiilor sugerate de nutriționiști”, se arată în declarația sa. „Deși pentru a se adapta la concluziile EFSA, algoritmul Nutriscore ar trebui să fie complet revoluționat.”

Dar recentul aviz EFSA „nu respinge în niciun caz Nutri-Score”, a declarat organizația de consumatori BEUC, care susține Nutri-Score să fie viitoarea etichetă selectată în UE, deoarece spune că este în prezent schema cu cele mai bune performanțe atât în ​​ceea ce privește sprijinirea consumatorilor. pentru a compara calitatea nutrițională a alimentelor între produse și pentru a face alegeri mai sănătoase la supermarket.

„Agenția însăși arată foarte clar că este rolul Comisiei să decidă care etichetă nutrițională ar trebui propusă și nu era sarcina EFSA să respingă, să aprobe sau chiar să ofere consiliere cu privire la modelele actuale de profilare deja utilizate. ”, a declarat Emma Calvert, ofițer principal pentru politici alimentare.

„Mai degrabă, EFSA a fost rugată să identifice nutrienții și componentele non-nutritive ale alimentelor de importanță pentru sănătatea publică pentru populațiile europene, grupurile de alimente cu roluri importante în dietele europene și să furnizeze criterii științifice care să ghideze alegerea nutrienților și non-nutrienților. componente pentru profilarea nutrienților în aceste scopuri. Prin urmare, unii consideră că agenția a respins sau sprijinit orice schemă individuală, a spus ea.

„Și, deși am fi apreciat îndrumări mai concrete din partea EFSA cu privire la dacă o etichetă ar trebui să se bazeze pe o cantitate de referință uniformă, de ex. la 100g sau per porție, avizul științific confirmă în mod explicit că acest aspect nu intră în domeniul de aplicare al mandatului. Este înșelător să sugerăm că EFSA a făcut vreo recomandare pe baza de referință.

„După concluzia din 2020 a Centrului Comun de Cercetare conform căreia furnizarea de informații „per 100 g” pare să informeze mai bine consumatorii decât calculele bazate pe porții, aceștia vor analiza din nou această problemă. Sperăm și ne așteptăm că vor ajunge la aceeași concluzie: abordările bazate pe porții riscă să deruteze consumatorii, în timp ce o cantitate de referință uniformă le permite să compare cu ușurință între produse.”

EFSA ne-a spus că „nu a fost întrebat în mandatul său pentru lucru dacă ar trebui stabilite profiluri de nutrienți pentru alimente în general și/sau pentru categoriile de alimente; despre o abordare pentru calcularea profilurilor (prag vs. sisteme de scor); despre alegerea cantității/bazei de referință pentru profilurile de nutrienți (adică pe unitate de energie, greutate sau volum a produsului vs per porție); sau, despre fezabilitatea și testarea modelelor de profilare a nutrienților.”

Nutriționistul Serge Hercberg, unul dintre dezvoltatorii sistemului de etichetare a alimentelor, a numit declarația Federalimentare „invenție pură”.

Raportul EFSA „nu furnizează informații negative despre Nutri-Score și nici despre alte etichete nutriționale FOP”, a spus el.

El a adăugat că acizii grași saturati, zaharurile e/adăugate, evidențiate ca îngrijorătoare de către EFSA, „sunt toate incluse în algoritmul Nutri-Score”.

„Mai mult, fibrele și fructele și legumele sunt recunoscute ca nutrienți și componente non-nutritive, a căror consum ar trebui crescut. Ambele elemente sunt incluse și ca componente „favorabile” în algoritmul Nutri-Score. În cele din urmă, panelul menționează includerea energiei ca componentă a unui profil de nutrienți, care este inclus și în algoritmul Nutri-Score.

„În timp ce grupul consideră că creșterea aportului de proteine ​​în sine nu ar duce la efecte benefice, aporturile de calciu și fier sunt raportate ca având aporturi inadecvate în unele subgrupuri de risc ale populației, cum ar fi copiii sau populațiile vârstnice care au cerințe alimentare specifice.

Subliniem că proteinele sunt incluse în Nutri-Score ca proxy atât pentru fier, cât și pentru calciu. Studiile privind caracterizarea dietei bazate pe consumul de alimente evaluate cu ajutorul algoritmului care stă la baza Nutri-Score au arătat că acesta permite discriminarea dietelor în funcție de aportul de calciu și fier.”

Rândul vine în timp ce un nou raport al Biroului Regional European al OMS prezintă o imagine dură a ratelor obezității în Europa și solicită medii alimentare mai sănătoase.

Aproximativ 60% dintre adulții europeni sunt supraponderali sau obezi, subliniază raportul, iar generațiile mai tinere sunt și ele afectate, aproape unul din trei copii trăind cu supraponderalitate sau obezitate.

Directorul general al BEUC, Monique Goyens, a declarat: „Oricât de șocant, aceste rate ridicate de supraponderalitate și obezitate atât pentru adulți, cât și pentru copii nu mai sunt surprinzătoare.

În timp ce guvernele și autoritățile publice știu de ani de zile ce trebuie făcut pentru a aborda această criză de sănătate publică, ele nu au reușit să înțeleagă urzica și să ia acțiunile cu adevărat ambițioase și cuprinzătoare necesare pentru a preveni obezitatea în populațiile lor.

„Așa cum se subliniază în raport, nu există niciun fel de gloanțe de argint pentru a rezolva această problemă de decenii. De la etichetele nutriționale confuze sau promovarea cerealelor cu zahăr în locații de top în magazine, până la reclame pentru alimente nesănătoase care vizează copiii mici pe platformele de socializare, totul ne determină să alegem opțiunea cu zahăr și grasimi.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2