News

323

413 de cazuri de fraudă alimentară cu produse din carne de vită

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-o analiză a fraudei alimentare raportate în lanțul de aprovizionare cu carne de vită, din ultimii 20 de ani, specialiștii de la Food Control au descoperit că falsificarea cărnii de vită este cel mai frecvent tip de fraudă, în această perioadă înregistrându-se peste 400 de cazuri grave.

2013, un an negru

”Prin înțelegerea mai bună a fraudei care are loc, putem viza prevenirea, detectarea și atenuarea actului infracțional”, a declarat pentru FoodNavigator Kelsey Robson, de la Queen’s University Belfast.

Frauda alimentară în lanțul de aprovizionare cu carne de vită a determinat titluri globale în presa anului 2013, când a fost identificată carnea de cal în produsele preparate congelate și din carne despre care se spune că conțin carne de vită.

Scandalul cărnii de cal a expus vulnerabilități în lanțul european de aprovizionare cu carne de vită și au provocat efecte negative asupra celor din sector. Acestea au inclus reamintirile de produse în masă, o scădere a vânzărilor de carne de vită și pierderi economice pentru mulți fără legătură cu scandalul.

Cercetătorii de la Queen's University Belfast cred că vulnerabilitățile din lanțul de aprovizionare cu carne de vită ar putea și ar trebui să fie mai bine înțelese. Pentru a face acest lucru, au analizat fraude alimentare raportate în lanțul de aprovizionare cu carne de vită pe o perioadă de 20 de ani, între 1997 și 2017.

”Am sperat că această cercetare va ajuta la crearea unei mai bune înțelegeri a tipurilor de fraude alimentare care se produc efectiv în lanțul de aprovizionare cu carne de vită și ce tipuri de fraude sunt în creștere”, a declarat Kelsey Robson, de la Institutul universitar pentru securitatea alimentară globală, la FoodNavigator, care a adăugat:

”Înțelegând mai bine frauda care are loc, putem viza prevenirea, detectarea și atenuarea fraudei și, prin urmare, să protejăm mai bine aprovizionarea cu alimente”.

S-au găsit peste 400 de rapoarte de fraudă a cărnii de vită

Revizuirea a analizat înregistrările istorice ale fraudei alimentare utilizând sistemul de alertă rapidă și feed-uri (RASFF) și HorizonScan. Cercetătorii au extras apoi și au analizat datele relevante pentru a determina modelul lor general.

”Am găsit 413 rapoarte de fraudă alimentară în lanțul de aprovizionare cu carne de vită între 1997-2017”, a spus Robson.

Rezultatele au relevat că prelucrarea primară este cea mai vulnerabilă zonă, reprezentând 35,8% din rapoarte. „Prelucrarea primară se referă la punctul din lanțul de aprovizionare cu carne de vită în care animalul este sacrificat și al cincilea trimestru eliminat”, a explicat cercetătorul.

Contrafacerea=42,9 % din fraude

Și contrafacerea s-a dovedit a fi cel mai frecvent tip de fraudă în industria cărnii de vită, reprezentând 42,9% din frauda identificată.

”Falsificarea se referă la produse care au fost produse în mod ilegal cu intenția de a imita sau copia omologul său legitim”, a elaborat Robson.

”Aceasta include produse provenite din spații neaprobate, produse fără inspecție sau care s-au dovedit că au documente frauduloase sau lipsă, cum ar fi certificate de intrare sau certificate de sănătate (documente falsificate sau frauduloase), ceea ce sugerează că producția ilegală a reprezentat o majoritate de fraude identificate în acest sens. Revizuire”.

Unii raportează, alții…

În timp ce au analizat rezultatele, cercetătorii au observat că cea mai mare proporție a rapoartelor de fraudă pentru un an dat a avut loc în 2013 - același an cu Scandalul Călării.

Cu toate acestea, mai multe fraude au fost raportate înainte de criza cărnii din 2013 decât după. ”Acest lucru este probabil, deoarece au existat mai puțini ani în studiu după 2013 decât înainte, nu din cauza scăderii fraudei”, a subliniat Robson.

În ceea ce privește geografiile, cercetătorii nu au putut identifica o zonă din lume care este mai probabil să aibă un număr crescut de rapoarte de fraudă decât altele, din cauza numărului mare de factori care afectează frauda.

”De exemplu, există multe țări care se auto-raportează mai multe fraude decât altele, și, prin urmare, poate părea că în aceste țări se produce mai multă fraudă. Cu toate acestea, este mai probabil ca aceste țări să testeze mai mult și să aibă mai multe reglementări decât alte țări”, a explicat Robson.

Criza Covid-19, oportunitate pentru infractori

FoodNavigator a întrebat autorul studiului dacă a observat o tendință ascendentă a fraudei alimentare în perioada 1997-2017 și dacă se așteaptă ca aceasta să continue. Cu toate acestea, Robson a spus că este dificil de spus dacă frauda este în creștere, în mare parte din cauza lipsei de informații disponibile cu privire la câtă fraudă alimentară are loc în prezent și la cât de multe s-au întâmplat în trecut.

”Sper că, mai ales acum, conștientizarea și detectarea fraudei alimentare să crească, vom avea date mai bune pentru a evalua ce tipuri de fraude apar.

Continuând, cred că vom vedea mai multe fraude alimentare, nu în special în aprovizionarea cu carne de vită, ci în toate produsele alimentare, dar asta nu înseamnă că vor avea loc mai multe, dar că industria, guvernul și mediul academic sunt mai conștienți de frauda alimentară și mai capabil să-l detecteze.

În al doilea rând, cu situația actuală a COVID, oferta alimentară a fost afectată, iar frauda va crește din cauza numărului mai mic de verificări și audituri în timpul pandemiei”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2