Farm

355

5 lucruri pe care fermierul le poate face pentru a combate stresul termic la vacile de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În lunile de vară, temperaturile pot trece cu mult peste 30 C, în unele părți ale Europei. De aceea, fermierii producători lapte sunt avertizați cu privire la riscul ridicat de stres termic la bovine, cu potențial de impact semnificativ asupra performanței și fertilității.

”Deși am văzut extremele în ultima vreme, vitele pot fi afectate de stresul termic la temperaturi mult mai mici decât cele experimentate recent”, explică managerul tehnic al rumegătorilor KW, Charlotte Ward, citată de DairyGlobal.

„În mod crucial, fertilitatea poate fi afectată mult, înainte ca vacile să arate orice comportament de stres termic sau înainte de producerea impactului”, adaugă ea.

 Pentru a combate stresul termic la vaci, aportul de materie uscată este redus în perioadele de stres, prin urmare, pentru a menține aportul de nutrienți al vacilor, trebuie să crească densitatea de nutrienți a dietei.

Ca urmare, Ward recomandă să ia măsuri de precauție pentru a reduce la minimum riscurile, pregătind cinci ”sfaturi de top”, pentru a ajuta ghidarea fermierului :

1. Furnizați apă potabilă adecvată

Cel puțin 15% din efectiv ar trebui să poată bea în același timp, astfel încât să permită un spațiu adecvat prin jgheab. De asemenea, verificați ratele de reîmprospătare și urmăriți vacile după-amiaza, când punctele de apă sunt sub presiune. Vacile beau între 60-120 litri pe vacă/pe zi, asigurând astfel apă proaspătă și curată pentru a încuraja aporturile.

2. Aplicați o gestionare atentă a efectivelor

Reduceți densitatea de stocare, acolo unde este posibil, și asigurați-vă că umbrirea este disponibilă pentru animalele care pasc. Luați în considerare pășunatul noaptea.

3. Adoptarea procedurilor de gestionare a clădirilor

Deschiderea orificiilor de ventilare sau a părților adăpostului poate îmbunătăți ventilația, fiind siguri că eliminați orice element care blochează fluxul de aer.

4. Reglați gestionarea furajelor

Amestecați rațiile chiar înainte de a furniza hrana, astfel încât furajul să fie întotdeauna proaspăt. Reglați volumele, dacă este necesar și eliminați refuzurile. Pentru vacile adăpostite, furnizați 60% din rație între orele20:00 și 8:00.

5. Modificați formulările din rații

Aportul de substanță uscată este redus în perioadele de stres termic, astfel încât, pentru a menține aportul de nutrienți al vacilor, trebuie să crească densitatea de nutrienți a dietei, iar rația să fie cât mai plăcută.

Furaje de înaltă calitate

KW sfătuiește să ofere furaje de înaltă calitate sau înlocuitorii de furaje cu energie mare și să alimenteze un raport mai mare de concentrate cu furaje, ca parte a unei formulări raționale, planificate cu atenție.

”Furajul produce de șapte ori mai multă căldură decât concentratele”, explică Ward, ”dar asigură o sursă de fibre digerabile de bună calitate, cum ar fi sfecla de zahăr sau cojile de soia, pentru a menține sănătatea rumenului.

„Nutriționistul vă poate sfătui cu privire la cele mai bune modalități de realizare a formulării raționale dorite și de a obține cele mai bune rezultate. De exemplu, introducerea de furaje lichide sau umede, ca un înlocuitor de furaje, va îmbunătăți, de asemenea, palatabilitatea, aportul de acționare și va reduce sortarea. "

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2