161
Potrivit noilor cercetări, ambele variante, apa oxidată electrolizată (EO water) și acidul lactic s-au dovedit promițătoare pentru controlul Campylobacter în carcasele de pui broiler în timpul procesării, informează The Meat Site. În timpul sacrificării efectivelor de pui pentru carne (broiler), este dificil să se evite contaminarea carcaselor de broiler. Rezultatele cercetării, prezentate în jurnalul Poultry Science, arată cantitatea de Campylobacter pe carcasele de pui de carne contaminate, în cinci puncte distincte în timpul sacrificării unui lot de broileri contaminați cu Campylobacter prin metoda convențională. În plus au fost evaluate efectul de decontaminare a apei EO și al acidului lactic (pH2.0) la 1,5 procente. În timpul prelucrării, contaminarea cu Campylobacter a scăzut spre sfârșitul liniei de prelucrare. Încărcătura cu bacteria respectivă este determinată de qPCR (numărătoarea în timp real). După opărire, o medie de 6,86 log unități formatoare de colonii (CFU) per carcase au fost numărate, care a scăzut la 4,83 cfu / carcasă după ultima treaptă de răcire. Scufundarea carcaselor după opărire în apă EO a însemnat o reducere semnificativă de 1,31 cfu pe carcasă, pe când potrivit metodei convenționale qPCR nu s-a înregistrat o reducere semnificativă, aceasta fiind doar de 0,53 cfu pe carcasă. După scufundarea carcaselor în 1,5 la sută soluție de acid lactic, s-au observat reduceri semnificative de 1,62 și 1,24 cfu pe carcasă. Both EO water and lactic acid seem promising for implementation in poultry processing plants, concluded Rasschaert and co-authors. Atât apa EO cât și acidul lactic par a fi promițătoare pentru folosirea în unitățile de procesare carne de pasăre, a concluzionat Rasschaert și co-autori săi.