286
Un rumen care funcționează corect încorporează mai mulți factori, inclusiv stabilirea microbiană și fermentarea.
Acest lucru este cu atât mai important, cu cât este vorba despre vițelele de lapte. Iar, fără cooperarea tuturor acestor factori, inclusiv cei menționați mai sus, potențialul funcției rumenului este diminuat și dezvoltarea corectă va avea de suferit.
Mai multe studii au analizat beneficiile stabilirii unei bune dezvoltări a rumenului și a ingredientelor furajere care pot avea un efect pozitiv asupra performanței de creștere și a fermentării rumenului. Iată ce s-a constatat în cadrul studiului cu titlul ”Benefits of good rumen development in dairy calves”, publicat de DairyGlobal.
Înțărcarea treptată
La fel ca tinerii membri ai altor specii, la naștere, vițelele de lapte au sisteme digestive care nu sunt pe deplin dezvoltate, iar la tinerele bovine, aceasta include rumenul complex. În perioada de după înțărcare, sprijinul pentru o bună dezvoltare a rumenului este esențial, deoarece maturarea rapidă a acestui organ are ca rezultat aportul și creșterea eficientă a hranei.
Cu toate acestea, simpla creștere a hranei nu este tot. După cum au remarcat Rebecca Hiltz (asistent de cercetare absolvent) și Anne Laarman (profesor asistent, Nutriție lactată și fiziologie), de la Universitatea din Alberta, modul în care hrănim și tratăm vițeii în primele două luni de viață afectează performanța mulsului în primele alăptări.
Mai exact, de exemplu, ”fiecare creștere de 1 MCal a aportului caloric, la o bovină cu vârsta de 8 săptămâni, va produce 1,8 kg în plus de lapte și 0,09 kg de proteine și grăsimi în prima lactație”. În plus, Jud Heinrichs, profesor de nutriție lactată al Universității de Stat din Pennsylvania, a declarat recent că dezvoltarea slabă a rumenului ”costă” de obicei o lună de creștere a vițelului după înțărcare.
Potrivit dr. Rasoul Kowsar, profesor asistent de științe animale la Universitatea de Tehnologie din Isfahan-Iran, cea mai bună metodă de înțărcare este cea treptată, unde aproximativ 10, până la 14 zile înainte de înțărcarea completă, aportul de lapte se reduce puțin câte puțin.
Cu toate acestea, din motive precum costurile forței de muncă, înțărcarea în multe ferme din întreaga lume se realizează într-un mod brusc, mai degrabă ,decât incremental.
Prin urmare, continuă să fie investigate diverse strategii de hrănire și noi ingrediente pentru beneficiile asupra sănătății intestinului pentru vițeii de lapte nou-înțărcați. Componentele dietetice pot afecta pozitiv atât rumenul în sine, cât și compoziția sa bacteriană.
Furajele fermentate
Kowsar, alături de colegii săi de la Universitatea sa, precum și o serie de cercetători de la Centrul de cercetare și educație a resurselor naturale și agricole din Isfahan-Iran, au publicat un studiu în 2020 în revista ”Nature” despre efectele hrănirii cu făinuri fermentate din soia (FSBM).
În cursul studiului, ei au observat că fermentarea este un proces eficient și rentabil, care îmbunătățește calitatea furajelor. În timpul fermentației, proteinele din SBM ”sunt hidrolizate pe scară largă în aminoacizi și peptide cu greutate moleculară mică datorită activității enzimatice microbiene și a modificărilor biochimice”.
Munca anterioară a acestei echipe de cercetare a arătat că hrănirea cu FSBM îmbunătățește performanța vițelului, crește aportul de celule starter și reduce stresul de înțărcare, atenuând efectele opuse care pot apărea de obicei în perioada imediată după înțărcare.
Cu toate acestea, în acest moment, Kowsar explică faptul că ”în general, produsele fermentate nu sunt utilizate în hrana vițelului din cauza prețului ridicat. În plus, producția de FSBM are nevoie de o tehnologie complicată și unele ferme de lapte nu pot să le producă, fiind nevoiete să le cumpere”.
Detalii de studiu
Un total de 3 grupuri alocate aleatoriu de vițele Holstein au fost hrănite cu diete cu niveluri diferite de SBM și FSBM. Dieta de control a avut 27% SBM și fără FSBM, al doilea grup a avut o dietă cu 18% SBM și 9% FSBM, iar al treilea a avut procente egale (13,5%) de SBM și FSBM.
”Pe baza constatărilor prezente și a cercetărilor noastre anterioare, se poate concluziona că hrănirea cu FSBM va îmbunătăți performanța de creștere și aportul inițial la vițelele Holstein, prin schimbarea fermentației și a abundenței unor bacterii din rumen”, afirmă oamenii de știință în documentul publicat.
Mai exact, aceștia au descoperit că bacteriile Prevotella ruminicola din rumen (un tip de bacterie care descompune proteinele și amidonul), au răspuns pozitiv la prezența FSBM.
Această bacterie proteolitică consumă în mod eficient NH3 – N, peptide și, într-un grad mai mic, aminoacizi, pentru a produce proteine microbiene și energie celulară. Cu toate acestea, alte bacterii din rumen care descompun celuloza, precum Ruminococcus albus și Butyrivibrio fibrisolvens, au reacționat negativ la FSBM.
Rezultate suplimentare
Fermentarea SBM crește, de asemenea, conținutul total de proteine din acest ingredient furajer. În mod similar cu ceea ce a fost găsit în studiile anterioare, acești oameni de știință au descoperit că fermentația a crescut conținutul de proteine de la 43,3, la 48,2% (+5%) și, de asemenea, a modificat fracțiunile de proteine.
Pentru a ajunge la aceste determinări, echipa a fermentat SBM timp de 48 de ore, iar Kowsar spune că a folosit acea perioadă de timp ”pentru că a avut cele mai bune rezultate cu un cost logic. În plus, o perioadă mai lungă poate produce cantități mai mari de peptide proteice, dar nutriția are un cost mai mare și crește prețul FSBM”.
Ca urmare, echipa a ales să fermenteze SBM cu Bacillus subtilis, o specie care s-a dovedit a avea efecte probiotice. Când a fost întrebat cât de mult din efectul pozitiv general al hrănirii FSBM se datorează prezenței acestei bacterii în sine - separat de efectele pozitive ale FSBM asupra bacteriilor proteolitice din rumen - Kowsar spune că aceasta este o întrebare bună, răspunzând:
”Cred că este imposibil să se separe efectul Bacillus subtilis de SBM fermentat”, afirmă el, adăugând că ”alți cercetători au folosit alte probiotice, precum aspergillus și găsesc rezultate similare, iar acest lucru arată că FSBM are efecte utile asupra performanțelor animalelor, indiferent de tipul de bacterie probiotică utilizat în procesul de fermentare”.
Însă, față de cele constatate, oamenii de știință solicită mai multe studii care implică o varietate mai largă de bacterii, atât în faze lichide, cât și în faze solide ale conținutului de rumen, pentru a oferi o înțelegere mai profundă a efectelor FSBM asupra ecosistemului rumenului.
Efectul fânului de ovăz asupra rumenului
Fânul de ovăz mărunțit este un alt ingredient furajer care este studiat pentru a determina dacă are efecte pozitive asupra performanței de creștere, a fermentării rumenului și a mai multor viței de lapte, în timpul perioadelor de pre-înțărcare și post-înțărcare.
O lucrare despre aceasta a fost publicată recent de oamenii de știință de la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznan și de la Institutul Kielanowski de Fiziologie și Nutriție a Animalelor (Academia Poloneză de Științe), din Polonia.
În această cercetare, 40 de viței Holstein-Friesian au fost repartizați aleatoriu în 4 grupuri de tratament. Grupurile au primit una din 4 diete. Dieta de control a conținut furaje de start fără fân de ovăz (OH), starter cu 10% bază de substanță uscată OH, starter cu 10% bază de substanță uscată OH plus OH a oferit, de asemenea, alegere liberă în cupe, și furaj starter și OH liberă alegere în găleți. Vițeii au fost înțărcați în ziua 56, iar studiul a continuat până în ziua 84.
Nu s-au găsit efecte de tratament pentru starter, amidon, aportul total de substanță uscată, creșterea medie zilnică, eficiența hrănirii, modificarea înălțimii șoldului, pH-ul fluidului ruminal și concentrațiile de propionat ruminal și NH3-N, concentrațiile de azot ureic și grăsime ne-eosterificată acizi din sânge.
Cu toate acestea, au existat diferențe între tratamente, în ceea ce privește acizii grași volatili totali ruminali și cantitățile și raporturile altor produse biochimice tipice din rumen. Aceste diferențe au fost cele mai mari în dietele 2 și 3.
Acești oameni de știință afirmă că rezultatele lor indică faptul că furajul inițial care conține fân de ovăz mărunțit îmbunătățește parametrii de fermentație a rumenului, ceea ce ar putea permite trecerea cu succes de la un stat de pre-rumegătoare la stadiul de rumegător matur.
În plus, ei au observat că furnizarea de fân de ovăz mărunțit cu furaje de pornire peletate pare a fi o metodă mai bună pentru a realiza acest lucru, în comparație cu suplimentarea liberă a cantității de hrană.