285
ANSVSA a publicat și a pus în dezbatere publică proiectul pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2002, privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România și pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. În textul pe care îl publicăm integral, se spune:
”În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. ……. din Legea nr. ……./2019 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă. Art. I. – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările și completările ulteriare, se modifică după cum urmează:
„a) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare din care unul poate fi electronic, pentru identificarea individuală;
b) eliberarea paşaportului individual de către autoritatea sanitară veterinară competentă, în cazul în care animalul face obiectul comerțului intracomunitar sau al exportului;
d) întocmirea registrelor pentru bovinele identificate şi înregistrarea exploataţiilor în conformitate cu condiţiile stabilite prin ordin al președintelui Autorității Naționale sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.”
” d) întocmirea registrelor pentru bovinele identificate şi înregistrarea exploataţiilor în conformitate cu condiţiile stabilite prin ordin al președintelui Autorității Naționale sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.”
„Art. 3. - (1) Bovinele importate vor fi identificate şi înregistrate în conformitate cu sistemul naţional, într-o perioadă de 20 de zile de la data importului, cu păstrarea datelor privind originea menţionate în documentele care au însoţit animalele; Bovinele provenite din comerțul intracomunitar își păstrează mijloacele de identificare aplicate în țara de origine;
(2) Mijloacele oficiale de identificare care au fost aplicate de către ţara de origine a bovinelor importate vor fi predate direcţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti după identificarea şi înregistrarea bovinelor potrivit sistemului naţional.”
”(1) Fondurile necesare desfășurării procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor se asigura din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, din venituri bugetare şi extrabugetare ale direcţiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din contribuţii acordate de asociaţiile profesionale în acest scop, astfel:
a) cheltuielile pentru mentenanța și dezvoltarea bazei de date informatice, întocmirea registrelor pentru bovinele identificate, înregistrarea exploataţiilor, serviciul de aplicare a mijloacelor oficiale de identificare, din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;
b) cheltuielile pentru desfășurarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, precum şi cheltuielile materiale aferente derulării acestuia, din venituri extrabugetare ale direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din contribuţii acordate de asociaţiile profesionale în acest scop.”
5. La articolul 6, alineatele (2), (5) și (9) se abrogă.
”(3) În bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se prevăd anual sume destinate realizării acţiunii de identificare şi înregistrare a bovinelor, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(4) Contravaloarea mijloacelor oficiale de identificare şi a paşaportului individual se suportă de către deținătorul animalelor.”
„(6) Contravaloarea duplicatelor mijloacelor oficiale de identificare pentru bovine, necesare pentru înlocuirea mijloacelor oficiale de identificare convenționale sau electronice, pierdute sau nefuncționale, în cazul mijloacelor oficiale de identificare electronice, precum şi plata manoperei pentru aplicarea acestora, se suportă de către proprietarii animalelor.
(7) Contravaloarea mijloacelor oficiale de identificare şi a paşaportului individual se suportă de către proprietarul bovinelor.
(8) Mijloacele oficiale de identificare se vor achiziționa de la furnizorii de mijloace oficiale de identificare aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(10) Identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectuează şi se suportă de către proprietarul acestora.”
” Circulaţia bovinelor pe teritoriul României se va efectua pe baza formularelor/documentelor de mișcare și doar identificate cu mijloace oficiale de identificare și înregistrate în Baza Națională de Date. În cazul în care Comisia Europeană va stabili prin actele normative emise, un certificat de sănătate care să însoțească bovinele cu ocazia circulației între două exploatații dintr-un stat membru, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va stabili prin Ordin de președinte modelul acestuia.”
„(1) Toate bovinele identificate şi înregistrate, în corelație cu grupa țintă care necesită testare pentru depistarea encefalopatiei spongiforme bovine trebuie să aibă rezultat negativ înainte de consum. Proprietarii/administratorii exploatațiilor / unităţii de sacrificare autorizată sanitar veterinar au obligaţia de a preda lunar, pe bază de tabel, medicului veterinar de liberă practică împuternicit / medicului veterinar oficial al Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficială din cadrul direcţiei sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, mijloacele oficiale de identificare ale bovinelor sacrificate, ce fac obiectul testării în vederea depistării encefalopatiei spongiforme bovine.
(2) Toate bovinele identificate şi înregistrate cu vârsta cuprinsă între 24 și 30 de luni, sacrificate de urgenţă, sunt testate în vederea depistării encefalopatiei spongiforme bovine și trebuie să aibă rezultat negativ înainte de consum. Mijloacele oficiale de identificare sunt predate lunar, pe bază de tabel, medicului veterinar oficial al Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficială din cadrul direcţiei sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) Bovinele sacrificate de urgenţă, care dețin un singur mijloc oficial de identificare, sunt considerate bovine identificate şi înregistrate, cu condiţia ca medicul veterinar de liberă practică împuternicit care a efectuat certificarea să confirme, pe propria răspundere, pierderea celui de-al doilea mijloc oficial de identificare.”
„Art. 9. - Bovinele care au murit în exploatații comerciale, nonprofesionale sau în timpul transportului vor fi examinate sanitar veterinar, inclusiv pentru encefalopatia spongiformă bovină, conform normelor sanitare veterinare în vigoare, iar mijloacele oficiale de identificare vor fi predate de proprietarul acestora către medicul veterinar oficial al Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficială din cadrul direcţiei sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială s-a constatat moartea.”
„(1) Acordarea de premii, subvenţii sau despăgubiri pentru bovinele neidentificate şi neînregistrate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, este interzisă.”
11. Articolul 13 se abrogă;
„a) refuzul identificării şi înregistrării bovinelor de către deţinători, cu amendă de la 720 lei la 1.500 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice, precum şi cu confiscarea şi sacrificarea bovinelor, în condiţiile legii, în maximum 48 de ore de la constatare, dacă a fost stabilită trasabilitatea; sumele încasate din valorificarea produselor obţinute vor fi virate la bugetul de stat;
b) nepredarea către direcţiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a mijloacelor oficiale de identificare şi a paşapoartelor individuale ale bovinelor sacrificate, cu amendă de la 720 lei la 1.500 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice;
c) nerespectarea prevederilor art. 7, cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (1), cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei;
e) deţinerea de bovine neidentificate şi neînregistrate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, cu amendă de la 720 lei la 1.500 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei, precum şi cu confiscarea, uciderea şi distrugerea acestora, în condiţiile legii, dacă nu a fost stabilită trasabilitatea acestora; uciderea şi distrugerea bovinelor se efectuează conform normelor sanitare veterinare în vigoare, iar cheltuielile sunt suportate de către deţinător;
f) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (4), cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei;
g) încălcarea dispoziţiilor art. 10, cu amendă de la 4.000 lei la 5.000 lei;
h) sacrificarea bovinelor identificate şi înregistrate în scopul consumului uman fără respectarea prevederilor articolului nr. 8, alineatele (1) și (2) din prezenta Ordinanță, cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei;
j) utilizarea pentru identificarea oficială a bovinelor a mijloacelor oficiale de identificare neaprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;”.
9. La articolul 15, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
„(2) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 15 zile de la data înmânării procesuluiverbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 14, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”
10. Articolul 17 va avea următorul cuprins:
„Art. 17 - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emite norme sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor.”
Art. II. – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 191/2012, se modifică și se completeaza după cum urmează:
„a) aplicarea de mijloace oficiale de identificare în exploataţia în care se nasc, pentru identificarea suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, în funcţie de sistemul de identificare naţional.”
„Art. 4. - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ovinele şi caprinele se identifică cu mijloace oficiale de identificare din care unul va fi un mijloc de identificare electronic, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului; Ovinele și caprinele provenite din țări terțe se identifică conform sistemului de identificare naţional; Ovinele și caprinele provenite din state membre își păstrează mijloacele de identificare aplicate în statul de proveniență.”
„(51 ) Prin excepție de la prevederile alineatelor (1) – (5), ovinele și caprinele ce părăsesc exploatația de origine, având ca destinație un abator situat pe teritoriul țării, pot fi identificate la momentul îmbarcării, cu o crotalie auriculară de plastic, ce are imprimată codul unic de identificare al animalului.”
„a) dacă proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de ovine şi caprine solicită şi primesc aprobarea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru a efectua activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor aflate în proprietate, fondurile necesare se asigură de către proprietari, pentru achiziţionarea mijloacelor oficiale de identificare necesare identificării animalelor, pentru organizarea şi efectuarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor, de înregistrare a mişcării şi a evenimentelor intervenite cu privire la animale şi de corectare a erorilor, precum şi pentru întocmirea registrelor de exploataţie, tipărirea documentelor oficiale necesare identificării şi înregistrării animalelor, înregistrării mişcării şi a evenimentelor intervenite cu privire la animale;
b) contravaloarea duplicatelor mijloacelor oficiale de identificare pentru suine, ovine şi caprine, necesare pentru înlocuirea mijloacelor oficiale de identificare pierdute, precum şi plata manoperei pentru aplicarea acestora se suportă de către proprietarii animalelor;”.
5. La articolul 14 alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:
„a) refuzul de înregistrare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, respectiv de către organizația profesională a crescătorilor de animale aprobată, după caz, sau întârzieri nejustificate de peste 15 zile de la termenul prevăzut de normele sanitar-veterinare pentru înregistrarea în baza naţională de date informatice a suinelor, ovinelor şi caprinelor, pentru înregistrarea mişcărilor şi a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi pentru corectarea erorilor, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei;”.
„(3) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 15 zile de la data înmânării procesuluiverbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”
„a) achiziţionarea mijloacelor oficiale de identificare din toate tipurile de exploataţii, în funcţie de specie şi de sistemul de identificare naţional, va fi în sarcina proprietarilor; b) mijloacele oficiale de identificare se achiziţionează de la furnizori primari aprobaţi de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sau de la furnizori secundari aprobaţi de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.
Achiziţionarea mijloacelor oficiale de identificare necesare identificării ecvideelor se efectuează de la furnizorii aprobaţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;”.
Art. III. - Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.”